Taktiskās brilles palīdzēs atšķirt sabiedrotos no ienaidnieka

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Military.com
brilles
Foto: Foto: US army futures command

ASV armija noslēgusi jauno taktisko briļļu testus, kurās iebūvētie digitālie ekrāni karavīriem būs vērtīgs atbalsts kaujas situācijās, ļaujot atšķirt sabiedrotos no ienaidnieka, raksta aizsardzības jomas ziņu portāls “Military.com”.

“Fort Pickett” bāzē, Virdžīnijas štatā, ASV armijas karavīri noslēguši otro fāzi jauno taktisko briļļu izmēģinājumiem. “Soldier touch point (STP) 2” izmēģinājumi aizsākās oktobra beigās, lai vērtētu jauno integrētās vizuālās palielināšanas jeb IVAS sistēmas brilles, kas veidotas uz kompānijas “Microsoft” tehnoloģijas “HoloLens” bāzes.

Šie testi ir viens no galvenajiem “Soldier Lethality” programmas modernizācijas posmiem, un armijas augstākās amatpersonas cer, ka šādu tehnoloģiju pielietojums sniegs lielāku taktisko efektivitāti tuvās distances kaujas situācijās. Paredzēts, ka jaunā aprīkojuma iegāde tiks iekļauta 2021. gada fiskālajā budžetā, IVAS ir paredzēts karavīru aprīkot ar displeju, kas, iebūvēts briļļu stiklos, ļaus apskatīt taktiskās kartes, kā arī izveidos ieroča tēmekļa tīkliņu, paziņoja armijas amatpersonas.

“Brillēm, kuras vēlāk izmantos ASV armijas karavīri, būs pieejamas dažādas funkcijas: krāsains caurspīdīgs digitālais displejs, kas ļauj lietotājam piekļūt informācijai, nenovēršot acis no kaujas lauka; termiskie un vāja apgaismojuma sensori, kas ļauj burtiski redzēt tumsā; ātra mērķa atpazīšana un identificēšana; virtuālā realitāte un mākslīgais intelekts, un citas funkcijas,” paziņojumā medijiem norādīja ASV armijas Nākotnes modernizācijas komandcentrs.

“Military.com”vēsta, ka “Microsoft” testu kontrolēšanai uz “Fort Pickett” bāzi nosūtīja savu komandu, lai katru dienu apkopotu atsauksmes un uzlabotu brillēs iebūvēto sistēmu. Savukārt STP briļļu testēšanas trešā fāze tiks uzsākta nākamajā vasarā, kad tiks izmēģināts izturīgs un militarizēts, visiem laika apstākļiem piemērots briļļu prototips, ko pārbaudīs jau reālās kaujas situācijās, vēsta “Military.com”, piebilstot, ka Armijas sekretārs Raiens Makkartijs turpina apgalvot, ka augsto tehnoloģiju sistēma ir labākais risinājums reālistiskākai karavīru apmācībai.

Portāls norāda – ASV armija 2018. gadā par briļļu izveidi noslēdza 480 miljonu ASV dolāru vērtu darījumu ar “Microsoft”. Kompānijas pienākumos bija izveidot IVAS tā, lai ar briļļu piedāvāto paplašinātās realitātes palīdzību izveidotu “sintētisku” apmācības vidi karavīriem.

IVAS tiek definēta kā cīņas treniņu sistēma, un lai arī tās funkcijas kaujas laukā ir prioritāte, tās paplašinātās realitātes iespējas, piemēram, reāllaika kartēšana, padara sistēmu noderīgu arī apmācībai jebkurā vietā un laikā, norādīts armijas modernizācijas komandcentra paziņojumā medijiem.

Projekta “Soldier Lethality” komandas vadītājs majors Breds Vinns norāda – "viena no lielākajām IVAS spējām ir mērķa atpazīšanas (Aided Target Recognition) funkcija, kas lietotājiem sniedz iespēju ātri identificēt jebko un ikvienu, kas atrodas briļļu redzeslokā. Tas savukārt nozīmē, ka karavīrs var noteikt atšķirību starp nemiernieku un civiliedzīvotāju. "

Dalies ar šo ziņu