Lietuva no ASV pirks vieglās taktiskās kaujas mašīnas

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/LETA/KAM.lt/OshkoshDefence.com
Tehnika
Foto: Oshkosh Defense

Lietuvas aizsardzības iepirkumu aģentūra ceturtdien parakstīs līgumu ar ASV Aizsardzības departamentu par 200 vispārējo uzdevumu vieglo taktisko kaujas mašīnu (JLTV) iegādi, oficiālā paziņojumā informēja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

To ražotājs “Oshkosh Defense” kaujas mašīnas JLTV raksturo kā labāko risinājumu gadījumā, ja kaujas apstākļos jāpārvietojas pa bezceļiem to jaudīgās piedziņas un uzlabotās piekares dēļ, kā arī uzver, ka kaujas mašīnā iebūvētā C4ISR sistēma nepievils un darbosies neatkarīgi no atrašanās vietas.

“Oshkosh Defense” pieejamā informācija liecina, ka JLTV ir veidota kā īpaši mobils un drošs komandcentrs kaujas situācijā. Turklāt jaunās mašīnas “TAK-4i” piekare rada iepriekš nepieredzētu kaujas mašīnu manevrēšanas spēju. Pateicoties jaunajam “Core1080” bruņojumam, mašīna padarīta arī ievērojami drošāka un ērtāka. Tieši šādas tehnoloģijas bruņojums pēdējā desmitgadē izglābis dzīvību tūkstošiem karavīru starptautiskajās operācijās.

Lietuvas Aizsardzības ministrijā norādīja, ka līguma parakstīšana "vainago panākumiem Aizsardzības ministrijas centienus Lietuvas armiju nodrošināt ar augstas kvalitātes produktiem, kuriem ir vislabākā cenas un kvalitātes attiecība". Ministrija paziņojumā piebildusi, ka jaunie visurgājēji nostiprinās Lietuvas armijas vispārējās spējas, paaugstinās mobilitāti, karavīru aizsardzību un kaujasspējas.

Ministrija paziņojumā nenorādīja konkrētu darījuma summu, taču, kā informē ziņu aģentūra “LETA”, sākotnējā informācija liecina, ka darījuma summa varētu sasniegt aptuveni 150 miljonus eiro.

Pieejamā informācija liecina, ka šobrīd Lietuvas armijā tiek izmantoti bruņotie apvidus auto HMMWV un "Toyota Land Cruiser 200". Jaunais darījums ar ASV būs otrais lielākais pirkums Lietuvas Bruņoto spēku vēsturē pēc kājnieku kaujas mašīnu "Boxer" iegādes no Vācijas. Toreiz pirkuma summa bija 386 miljoni eiro.

JLTV Lietuvai piegādās kompānija "Oshkosh Defence" un tās tiks nodotas vairāku Lietuvas armijas vienību rīcībā. ASV armija jau kopš šī gada sākuma sākusi nodot šādas mašīnas karavīru rīcībā, ar tām aizvietojot kompānijas “AM General” ražotās “HMMWV” jeb “Humvee” kaujas mašīnas.

Dalies ar šo ziņu