CVR(T) sērijas bruņumašīnu galvenais trumpis – ātrums un mobilitāte

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
zobens
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

CVR(T) jeb kaujas izlūkošanas kāpurķēžu tehnikas (Combat Vehicle Reconnaisance Tracked) bruņumašīnas Nacionālo bruņoto spēku rīcībā ir vien dažus gadus, taču citas valstis šīs mašīnas ilgstoši un sekmīgi izmantojušas dažādos militāros konfliktos. To pozitīvo īpašību dēļ CVR(T) joprojām ir daudzu valstu bruņoto spēku arsenālā.

CVR(T) platformu Lielbritānijas kompānija “Alvis” izstrādāja pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Mašīna bija domāta britu ekspedīcijas karaspēkam, lai nomainītu piecdesmitajos gados izstrādāto riteņu bruņutransportieri “Saladin”. Galvenās prasības – salīdzinoši mazs svars, šasijas universāls pielietojums un mazie gabarīti, kas to ļauj ērti pārvadāt. Kopš septiņdesmito gadu sākuma, Lielbritānijas bruņotajiem spēkiem piegādātas aptuveni 3500 šīs klases bruņumašīnas. Tās bijušas pieprasīta arī eksporta tirgos.

cvrt

Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Bruņumašīna CVR(T) FV107 “Scimitar” (“Zobens”)
Pamata bruņojums: 30 milimetru automātiskais lielgabals “L21A1 Rarden”. Uzlādējams ar trīs šāviņu paketi. Šaušanas ātrums – 80 šāvieni minūtē.
Sekundārais bruņojums: Ar lielgabalu sapārots 7,62 milimetru ložmetējs.
Apkalpe: 3 cilvēki
Bruņu mašīnas svars: 9070 kilogrami.
Ātrums: 80 km/h
Ar vienu degvielas uzpildi, atkarībā no slodzes, var nobraukt līdz 700 līdz 800 kilometru garu distanci.

Uz CVR(T) platformas bāzes radīti kopumā septiņu modifikāciju kaujas transportlīdzekļi – vieglie tanki “Scorpion” un “Scimitar”, prettanku raķešu platforma “Striker”, komandvadības kaujas mašīna “Sultan”, personāla pārvadāšanai domātais bruņu transportieris “Spartan”, kā arī bruņotā ambulance “Samaritan” un evakuācijas mašīna “Samson”.

Spartan

Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Bruņu transportieris personāla pārvadāšanai CVR(T) FV107 “Spartan” (Pērkons)
Bruņojums: 7,62 milimetru ložmetējs.
Apkalpe: 3 karavīri
Ietilpība: 4 karavīri vai 2 karavīri ar prettanku raķešu “Spike” sistēmām
Bruņu mašīnas svars: 9580 kilogrami
Ātrums: 80 km/h
Ar vienu degvielas uzpildi, atkarībā no slodzes, var nobraukt līdz 700 līdz 800 kilometru garu distanci

CVR(T) ārējās bruņās izmantots tērauda un alumīnija sakausējums, kas spēj pasargāt no strēlnieku ieroču lodēm un šķembām. Šīs tehnikas stiprās puses ir to ātrums, kas pa līdzenu virsmu var sasniegt 70 līdz 80 kilometrus stundā. Šādā ātrumā mašīna var pārvietoties gan, braucot uz priekšu, gan atpakaļgaitā.

Sultan

Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Komandvadības mašīna CVR(T) FV107 “Sultan” (“Virsaitis”)
Bruņojums: 7,62 milimetru ložmetējs.
Ietilpība: 2 karavīru apkalpe un 3 komandējošā sastāva personas
Bruņu mašīnas svars: 9680 kilogrami
Ātrums: 80 km/h
Ar vienu degvielas uzpildi, atkarībā no slodzes, var nobraukt līdz 700 līdz 800 kilometru garu distanci.

Otrs CVR(T) trumpis ir to augstā manevrētspēja un caurejamība. Viena šāda mašīna sver līdz desmit tonnām, savukārt to spiediens uz virsmu ir tāds pats kā cilvēka kājai. Tas nozīmē, ka šīs klases bruņu tehnika spēj pārvietoties pa purviem vai mežiem – tur, kur smagākas klases kaujas mašīnas vienkārši nespētu izbraukt. Arī šo mašīnu masa ir pietiekoši maza, lai ar to varētu pārvietoties pa koplietošanas ceļiem un tiltiem, bet kā pagaidu upju šķērsošanas līdzekli tās var izmantot zemākas klases pārvietojamos tiltus, kuru uzstādīšana kaujas situācijā prasa ievērojami mazāk laika.

Bruņotā ambulance CVR(T) FV107 “Samaritan” (“Glābējs”)
Apkalpe: 2 cilvēki.
Ietilpība: spēj uzņemt līdz 4 cietušajiem
Bruņu mašīnas svars: 9680 kilogrami
Ātrums: 80 km/h
Ar vienu degvielas uzpildi, atkarībā no slodzes, var nobraukt līdz 700 līdz 800 kilometru garu distanci.

Bruņumašīnu nelielais svars un gabarīti to padara arī ērti pārvietojamu pa gaisu – tās iespējams brīvi pārvadāt transporta lidmašīnās, kā arī iekārtā veidā pie kravas helikopteriem, piemēram, “Boeing CH-47 “Chinook””.

samson

Bruņotā tehniskās palīdzības mašīna CVR(T) FV107 “Samson” (“Vairogs”)
Apkalpe: 3 cilvēk
Aprīkojums: vinča, iekārta tehnikas pārvietošanai, instrumenti un rezerves daļas.
Bruņu mašīnas svars: 10300 kilogrami
Ātrums: 80 km/h
Ar vienu degvielas uzpildi, atkarībā no slodzes, var nobraukt līdz 700 līdz 800 kilometru garu distanci.

CVR(T) bruņu mašīnas izmantotas Folklendu salu konfliktā, koalīcijas spēkos pirmajā Persijas līča karā, ANO miera uzturēšanas misijās bijušajā Dienvidslāvijā, kā arī nesenajā karadarbībā Irākā un Afganistānā.

1988. gadā Lielbritānijā tika apstiprināta CVR(T) ekspluatācijas pagarināšanas programma, kas paredzēja 4,2 litru “Jaguar” benzīna motoru nomaiņu ar ekonomiskākiem 5,9 litru “Cummins BTA” dzinējiem.

2014. gadā, īstenojot Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projektu, Latvija noslēdza līgumu ar Lielbritāniju par 123 CVR (T) platformu piegādi. Pirmās piegādes sākās 2015. gadā. Saskaņā ar līgumu Latvijai tika piegādāti kapitāli izremontēta un modernizēta bruņu tehnika.

Dalies ar šo ziņu