Zemessardzes 54. inženiertehniskais bataljons saņem ceļu atmīnēšanas transportlīdzekļus “Husky

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Husky
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 54. Inženiertehniskais bataljons 11. oktobrī savā rīcībā no ASV saņēma trīs ceļu atmīnēšanas transportlīdzekļus “Husky”, kas paredzēti nesprāgušās munīcijas un mīnu drošai atrašanai

“Jaunā tehnika ir ne tikai nozīmīgs papildinājums, bet būs arī izaicinājums Zemessardzei, jo tās ir ļoti komplicētas, dārgas, un modernas ierīces. Pirmkārt, tās nodrošinās uzņemošās valsts spēju, mobilitāti, lai mēs un alianses sabiedrotie spētu droši pārvietoties pa ceļiem. Savukārt ikdienā mēs tās izmantosim mūsu atmīnēšanas uzdevumos, kur nepieciešams attīrīt zemes virsslāni no sprādzienbīstamiem priekšmetiem. Es teiktu, ka tā ir drošības un miera nodrošināšanas tehnika."
Zemessardzes komandieris
pulkvedis Egils Leščinskis

Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona komandieris pulkvežleitnants Ainārs Rauza norāda, ka atmīnēšanas transportlīdzekļi paredzēti, lai pārbaudītu konkrētu apvidu un atrastu sprādzienbīstamos priekšmetus. Ja līdz šim bija iespējams atrast priekšmetus, kuru sastāvā ir tikai metāls, tad tagad, ar jaunā ekipējuma palīdzību, varēs atrast arī improvizētos spridzekļus, kuri nesatur metālu. 

“Pats nozīmīgākais, ko jaunie ceļu atmīnēšanas transportlīdzekļi nodrošina, ir aizsardzība tā apkalpei. “Husky” ir drošs pret spridzekļiem, tādējādi iekšā esošie karavīri ir pasargāti uzdevuma veikšanas laikā. Pildot uzdevumus, mūsu karavīri būs drošībā un pēc uzdevuma izpildes sveiki un veseli varēs atgriezties mājās. Jāpiemin arī, ka šīs ierīces ir ātri labojamas un tehniski spējīgas turpināt uzdevuma izpildi,” teica pulkvežleitnants A. Rauza.

Svinīgajā ceremonijā piedalījās Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodrošinājuma jautājumos Mārtiņš Paškēvičs, Zemessardzes komandieris pulkvedis E. Leščinskis un ASV vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis Pols Polītiss.

ASV vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis P. Polītiss uzsvēra, ka Latvija un ASV kā NATO sabiedrotās valstis sadarbojas ne tikai Latvijā, bet arī misijās Irākā, Afganistānā un citviet. Tādējādi šī ASV militārā finansējuma programma ir kā kārtējais solis ļoti garā un pārdomātā abu valstu sadarbības programmā.

ASV militārā finansējuma programmas (Foreign Military Financing) ietvaros Latvijai piegādāti trīs ceļu atmīnēšanas transportlīdzekļi “Husky”, kā arī nodrošināta karavīru apmācība un sniegts tehniskais atbalsts. Kopumā projekts izmaksājis astoņus miljonus ASV dolāru.

“Latvija ir viena no retajām alianses dalībvalstīm, kura aizsardzībai atvēl 2% no iekšzemes kopprodukta, kas ir ļoti nozīmīgs simbols Latvijas saistībām ar NATO. Arī šodien saņemtais ekipējums parāda to, ka Latvija turpina ieguldīt savā aizsardzībā. Un tas tikai apstiprina, ka Latvija ir patiesi uzticama NATO dalībvalsts,” uzsver P.  Polītiss.

ASV militārā finansējuma programma gadu laikā ir devusi ievērojamu ieguldījumu Latvijas aizsardzības spēju uzlabošanā, sekmējot savietojamību ar sabiedroto bruņotajiem spēkiem un stiprinot Latvijas drošību. Pēdējos gados ASV valdības atbalsts ir ievērojami pieaudzis. Šogad militārā ekipējuma programmām ASV Latvijai piešķīrusi 60 miljonus ASV dolāru.

Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona galvenie uzdevumi ir sniegt inženiertehnisko atbalstu bruņoto spēku vienībām, neitralizēt un iznīcināt sprādzienbīstamus priekšmetus Latvijas teritorijā un starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās. Bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rota ik gadu visā Latvijas teritorijā neitralizē vairākus tūkstošus dažāda kalibra strēlnieku munīcijas, artilērijas lādiņus, mīnmetēju mīnas, aviācijas bumbas un citus sprādzienbīstamus priekšmetus.

Dalies ar šo ziņu