Balss sakaru sistēma stiprina Baltijas valstu Gaisa spēku spējas un savietojamību

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Gaisa spēki
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

29. augustā Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē Aizsardzības ministrija parakstīja dokumentāciju par Gaisa spēkiem izveidotās balss sakaru sistēmas pieņemšanu no NATO Komunikāciju un informācijas aģentūras.

Balss sakaru sistēma stiprina Baltijas valstu Gaisa spēku spējas un savietojamību

“2014. gada nogalē Latvija noslēdza sadarbības memorandu ar NATO Komunikāciju un informācijas aģentūru par dalību Gaisa vadības un kontroles sistēmas programmatūras bāzēto elementu projektā, kas paredz ieviest gaisa komandvadības centra spējas. Trīs gadu laikā, sadarbojoties ar NATO Komunikācijas un informācijas aģentūru, tika izstrādāta un uzstādīta balss sakaru sistēma, kas ir daļa no projekta.  Ar šodien parakstīto dokumentāciju esam pilnībā autorizēti lietot šo sistēmu, kas būtiski stiprinās Nacionālo bruņoto spēku Gaisa operāciju komandvadības spējas,“ norāda Gaisa spēku štāba priekšnieks pulkvežleitnants Viesturs Masulis.

Pulkvežleitnants V. Masulis skaidro, ka balss sakaru sistēma nodrošina pilnu komunikāciju ar pilotu, lai sniegtu visas nepieciešamās komandas uzdevumu izpildei. “Ja bez šīs sistēmas mums bija spēja digitāli redzēt gaisa telpu, tad tagad papildus mums ir spēja komunicēt un vadīt gaisa telpā esošos lidaparātus. Jāpiemin, ka pārklājums ir kvalitatīvs un nodrošināts ne tikai Latvijā, bet arī Baltijas valstīs, ka arī sakari ir droši. “

“Balss sakaru sistēmas ieviešana ir nozīmīgs solis Latvijas Gaisa spēku attīstībā. Šī sistēma stiprina ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas valstu Gaisa spēku spējas un savietojamību. Tā sniedz lielākas variācijas iespējas, jo tagad mums ir trīs komandvadības centri visā Baltijā. Mēs varam pildīt uzņemošās valsts atbalsta funkciju, izmantot Latvijas gaisa telpu, organizējot un uzņemot dažāda veida mācības. Šī sistēma mums sniedz daudz lielākas iespējas gan apmācībās, gan sadarbībā ar sabiedrotajiem. Balss sakaru sistēma būtiski stiprina kā Latvijas, tā arī NATO Gaisa operāciju komandvadības spējas. Spēcīgs un moderns Kontroles un ziņošanas centrs, kas ir spējīgs kontrolēt, vadīt, plānot un analizēt gaisa operācijas ir jebkuru Gaisa spēku lepnums,“ norāda pulkvežleitnants V. Masulis.

Balss sakaru sistēmas izveide ir daļa no vienotas gaisa komandvadības un kontroles sistēmas programmnodrošinājuma elementu projekta, ko Latvija ievieš saskaņā ar 2014.gada 11.decembrī parakstīto saprašanās memorandu ar NATO Komunikāciju un informācijas aģentūru. Kopā ar Latviju šajā projektā iesaistās Albānija, Bulgārija, Horvātija, Igaunija, Islande, Lietuva, Rumānija, Slovākija un Slovēnija.

Šis Aizsardzības ministrijai bija otrais uzsāktais NATO Drošības investīciju līdzfinansētais projekts. Pirmā NATO Drošības investīciju līdzfinansētā projekta ietvaros laikā no 2009. līdz 2013. gadam Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē tika izbūvēts NATO un nacionālajiem standartiem atbilstošs lidlauks, kā arī izveidota daudzfunkcionāla militārā bāze, kas ir nepieciešama, lai bruņotie spēki varētu pilnvērtīgi īstenot savus uzdevumus valsts aizsardzības nodrošināšanai, kā arī realizēt NATO operāciju atbalsta pasākumus un veikt NATO gaisa patrulēšanas lidmašīnu apkalpošanu.

Balss sakaru sistēmas ieviešana uzsākta 2016.gadā, NATO Komunikāciju un informācijas aģentūrai  noslēdzot līgumu ar Francijas uzņēmumu CS - Communication & Systèmes un Norvēgijas uzņēmumu  - Thales Norway par balss sakaru sistēmas ieviešanu. Sistēmas ieviešana Latvijā ilga 3 gadus un kopējās izmaksas, kas saistītas ar sistēmas izveidi ir 4,3 miljoni eiro, no kuriem 3,1 miljoni eiro tika piešķirti no ārvalstu finansējuma NATO Drošības investīciju programmas un 1,2 miljoni eiro – no valsts budžeta līdzfinansējuma.

 

Dalies ar šo ziņu