ASV vēstnieks un aizsardzības ministrs iepazīstas ar bezpilota lidaparātu sniegtajām iespējām

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
bezpilota lidaparāts
Foto: Foto: Armīns Janiks

22. maijā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē notika viesu un mediju diena, kurā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala. Mičiganas armijas Nacionālās gvardes 126. kavalērijas pulka bezpilota lidaparātu vada karavīri demonstrēja bezpilota lidaparātu „RQ7-Shadow” iespējas.

ASV vēstnieks un aizsardzības ministrs iepazīstas ar bezpilota lidaparātu sniegtajām iespējām

„Sadarbība ar Latviju ir izcila, Mičigana ar Latviju sadarbojas vairāk nekā 22 gadus, mūsu karavīri ir kopā mācījušies un kopā dienējuši Afganistānā, un tagad mēs strādājam kopā pie bezpilota lidaparātu projekta, lai vēl vairāk uzlabotu sadarbību,” uzsver ASV vēstnieks Marks Pekala. „Mūsu mērķis ir panākt, lai mēs varētu integrēt bezpilota lidaparātu sniegtās spējas ar tām aizsardzības spējām, kas Latvijai jau ir, piemēram, gaisa atbalsta kontrolieru un priekšējā uguns atbalsta novērotāju spējām.”

Vēstnieks norādīja, ka militāro mācību laikā latviešiem būs izdevība integrēt bezpilota lidaparātu sniegtās iespējas militārajās mācībās gan taktiskajā, gan stratēģiskajā līmenī. Bezpilota lidaparātu vada karavīri piedalīsies mācībās "Namejs", "Flaming Sword" un "Saber Strike".

ASV karavīri ir ieradušies Latvijā ar trim „RQ7-Shadow” bezpilota lidaparātiem, lai uzlabotu savietojamību ar Latvijas bruņotajiem spēkiem.

Pilnībā uzpildīts lidaparāts sver ap 180 kilogramu, šim konkrētajam modelim spārnu platums ir 4 metri, tas var sasniegt maksimālo augstumu ap 4 570 metru virs jūras līmeņa un var sasniegt ātrumu līdz 150 kilometru stundā.

Šis lidaparāts var lidot četras līdz septiņas stundas, no tās videokameras var iegūt fotoattēlus un video, kā arī to var izmantot komunikācijai, uztverot radiosignālus un pārraidot tos tālāk, dodot iespēju sazināties daudz lielākā distancē. Lidaparāts var lidot gan dienā, gan naktī, turklāt naktī filmējot ar infrasarkano kameru.

Dalies ar šo ziņu