"Sargs.lv" reportāža: Jūras spēku hokeja komanda sīvā cīņā pārspēj Mehanizēto kājnieku brigādi un iegūst NBS komandiera kausu

Sports
Evija Blumberga/Sargs.lv
Jūras spēku komanda priecāja spar uzvaru
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Visai Latvijai maija vidū iekarstot hokeja sajūtās arī Latvijas Nacionālie bruņotie spēki rīko NBS čempionātu hokejā, kurā savā starpā cīnās dažādas bruņoto spēku vienību un Aizsardzības ministrijā pakļautībā esošo iestāžu komandas no visas Latvijas. Kopš 2018. gada čempionāts ir kļuvis par NBS tradīciju un visas pagājušās nedēļas garumā komandas sacentās par NBS komandiera ceļojošo kausu hokejā. Arī “Sargs.lv” komanda devās uz čempionāta fināla spēli, lai sekotu līdzi kausa izcīņai.

Šogad čempionātā piedalās astoņas komandas – atšķirībā no citiem gadiem nepiedalās Kanādas kaujas grupas komanda, Valsts policijas, kā arī Gaisa spēku komanda.

Intervijā ar “Sargs.lv” NBS sporta kluba priekšnieks majors Vents Graudiņš skaidro, ka komandu pamatu veido vienību ietvars, kā arī kopīgas militārās bāzes. “Piemēram, Rīgā tagad ir “Krusta kazarmas” tādēļ komandā ir apvienojies Apvienotais štābs un Štāba bataljons. Mēs nedaudz ļaujam improvizēt pašām vienībām,” stāsta majors.

Image
Koamandas spēlētāji apspriež spēles stratēģiju
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Viena perioda ilgums ir 15 minūtes, atpūtai starp periodiem ir vien viena minūte. Kā intervijā ar “Sargs.lv” atzīst majors: “Lai gan spēļu formāts ir saīsināts, līmenis un spēļu intriga ir tāda pati kā pasaules čempionātā.”

Spēlē par trešo vietu pamatlaiks noslēdzās ar neizšķirtu – 5:5. Papildlaikā uzvaru pār Militārās policijas komandu guva Aizsardzības ministrijas un NBS mācību vadības pavēlniecības apvienotā komanda.

Majors Ivars Kozlovskis, kurš čempionātā pārstāvēja NBS Mācību vadības pavēlniecības štābu intervijā stāsta, ka komandai jau ir izveidojies spēcīgs kodols 13 cilvēku sastāvā, taču veiksme un smags darbs ir ļāvis komandai ieņemt godalgoto trešo vietu.

Image
Spēlētāji spēlē
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Kā kārtīgi amatieri visi esam universāli un saprotam, kas ir jādara gan priekšā, gan aizmugurē, taču katram ir tā sava pozīcija, es piemēram labāk jūtos aizsardzībā. Mēģinām dažreiz nospēlēt labāk nekā Latvijas hokeja izlase, dažreiz izdodas, dažreiz nē. Kā kuru reizi. Taču mūsu rezultāti ir ne bez veiksmes un ne bez smaga darba, ko ieliekam, lai godam pārstāvētu savu vienību,” atzīst majors I. Kozlovskis.

Jautājot, kāda ir komandas sajūta par trešo vietu, viņš smejoties atbild: “Tā ir nirvana. Es tikko biju nomainījis spēlētāju, centos atelpoties. Mani komandas biedri stāvēja un skatījās, kas notiek papildlaikā. Es pat neredzēju, kad iemetām, es tik dzirdēju kliedzienus ausīs un tajā brīdī visi leca uz ledus un es arī nometu visu un aizskrēju pie savas komandas.”

NBS čempionāta hokejā fināla spēlē sīvu cīņu par uzvaru uzsāka Jūras spēku komanda un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandas. Pēc pirmā perioda vadību bija uzņēmusies Mehanizētās kājnieku brigādes komanda, taču otrā perioda pirmajā minūtē atbildes ripu vārtos raidīja Jūras spēki, izlīdzinot rezultātu.

Savu atbalstītāju bungu rīboņā otrā perioda sākumā Jūras spēki raidīja vairākus metienus vārtos, kurus sekmīgi atvairīja Mehanizētās kājnieku brigādes komandas vārtsargs.

Image
Tiek raidīta ripa pa Mehanizētās kājnieku brigādes vārtiem
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Spēlētāju sejās bija manāms nogurums, taču apņēmība ar kuru komandas spēlēja, liecināja, ka kausu un uzvaru vēlas iegūt abas. Otrais periods noslēdzas ar neizšķirtu.

Pēc minūtes garas atelpas, Mehanizētās kājnieku brigādes komanda trešo periodu uzsāk ar aktīvu uzbrukumu sēriju, taču sevi spējīgu parāda Jūras spēku vārtsargs.

Pēc gandrīz desmit minūšu saspringtas cīņas Jūras spēku komanda gūst otros vārtus, taču drīz tos gūst arī pretinieki un, satraukumā par savas komandas uzvaru, arī tribīnēs esošie skatītāji un atbalstītāji iekarst.

Spēlei kļūstot aizvien sīvākai un līdz spēles beigām paliekot divām minūtēm, ripa lēni ieslīd Jūras spēku komandas vārtos. Pēc 40 sekundēm atbildes vārtus gūst Jūras spēki.

Image
Vārtu priekšā izceļās nesaskaņas
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Līdz spēles beigām ir atlikušas četras sekundes un spēlētāju emocijas ņem virsroku – pie Jūras spēku komandas vārtiem izceļas nesaskaņas, kas rezultējas abu komandu spēlētāju noraidīšanā.

Papildlaiku abas komandas iesāk mazākumā, taču vien pēc dažām sekundēm ripu gūst Jūras spēku komandas spēlētājs, kurš dodas straujā uzbrukumā raidot precīzu ripu Mehanizētās kājnieku brigādes vārtos, šī gada čempiona titulu gūstos Jūras spēku komandai.  

Image
Uzvarētāj komanda ar kausu rokās
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Komandas kapteinis, Jūras spēku mīnu kuģu eskadras ūdenslīdējs dižmatrozis Edgars Čirksis tūlīt pēc uzvaras intervijā “Sargs.lv” norāda: “Šī bija ļoti smaga spēle. Grupu turnīrā jau tikāmies ar Mehanizētās kājnieku brigādes komandu. Tā bija ne mazāk grūta spēle. Fināls ir fināls, tur jau ar citu spēku un enerģiju dodamies laukumā. Mēs darījām visu, lai iegūtu uzvaru.”
Image
Komandas kapteinis saņem kausu
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Kā stāsta komandas kapteinis, komanda visu gadu iespēju robežās trenējās katru nedēļu, kas tad arī kļuva par komandas panākumu atslēgu. Jautājot, ko komanda darīs pēc uzvarētās spēles, kapteinis atklāj: “Iespējams iedzersim kādu šampanieti, taču atkāpties neplānojam. Nākošgad mācīsimies no kļūdām, izvilksim visu ko mēs varam izvilkt, labo un slikto no šī turnīra. Jāmācās, jāmācās un jāmācās – hokejs neapstājās.”

Image
Labāko spēlētāju balvu pasniegšana
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Pēc fināla spēles tika apbalvoti arī labākie spēlētāji. Turnīra vērtīgākā spēlētāja apbalvojumu guva matrozis R. R. Fomins no Jūras spēkiem. Labākais uzbrucējs bija kareivis R. Leps, kurš pārstāvēja Aizsardzības ministrijas un NBS Mācību vadības pavēlniecības komandu. Labākais aizsargs - Militārās policijas kaprālis A. Ozols, savukārt labākā vārtsarga apbalvojumu guva Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kareivis J. Leimanis.

“Sports ir veids, kā izvēdināt galvu, kā atiet no militārās jomas, taču papildus bonuss ir uzturēt sevi fiziskā formā, iegūt jaunus draugus un kontaktus. Tas ir arī lielisks veids sabiedrībai parādīt, ka karavīri ne tikai sēž ierakumos un zīmē kartes, bet arī spēlē hokeju, orientējās, šauj un nodarbojas ar citām sporta aktivitātēm,” intervijā uzsver NBS Sporta kluba priekšnieks majors Vents Graudiņš.

Dalies ar šo ziņu