NBS hanbola komanda "ASK Zemessardze/LSPA" iekļūst Latvijas čempionāta finālā

Sports
Sargs.lv
ASK Zemessardze
Foto: Ogres Ziņas

Komanda, kuras sastāvā spēlē tikai Nacionālo bruņoto spēku karavīri, zemessargi, pāris Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas studenti, kā arī divi iekšlietu sistēmas darbinieki - "ASK Zemessardze/LSPA”  - 16. maijā spraigā cīņā uzvarēja vienību "Ogre/Hydrox", tādējādi izcīnot uzvaru "SynotTip" handbola virslīgas pusfināla otrajā spēlē un iekļūstot finālā. Kā sarunā ar “Sargs.lv” stāsta “ASK Zemessardze/LSPA” komandas ilglaicīgais treneris Andris Ulāns, šī komanda ir vienīgā Latvijas bruņotajos spēkos, kas pašlaik spēlē Latvijas čempionātu augstākajā divīzijā - virslīgā un jau tuvākajā laikā cīnīsies par Latvijas handbola čempiones titulu.

Image
ASK/Zemessardze
Foto: NBS Sporta klubs

A. Ulāns norāda, ka komandas nokomplektēšanas process nav bijis viegls, kopā aizņemot teju sešus gadus. Tā kā komanda iztiek ar ļoti ierobežotu finansējumu, tad šī brīža augstie panākumi Latvijas handbola čempionātā gūti tikai pateicoties smagam darbam un neatlaidībai.

“Vienkārši jāstrādā melnu muti un jāpārliecina cilvēki,” īsi raksturo treneris, piebilstot, ka diemžēl mūsdienās nav daudz fiziski spēcīgu un gudru jauniešu, kuri kā savu nākotnes profesiju izvēlas profesionālo dienestu bruņotajos spēkos. Ja vēl kandidātam ir “sportiskā pagātne”, tad viņš vispār ir uz izķeršanu, jo faktiski ikviens pašvaldības klubs vēlas piedāvāt stipendiju, lai sportists varētu domāt tikai par trenēšanos, viņus pārstāvot.

Savulaik Latvijas armijā jau bija spēcīga handbola komanda, kas 13 reizes izcīnīja Latvijas čempionu titulu, bija Baltijas līgas čempioni, Pasaules armiju čempioni un startēja arī Eiropas kausu turnīros. Šodien labākie sportisti tiek piesaistīti tieši profesionālajam dienestam vai Zemessardzei, līdz ar to viņi, pirmkārt, ir karavīri un tikai pēc tam – sportisti, tāpēc treniņiem laiks atliek galvenokārt tikai vakaros un brīvdienās.

Treneris stāsta, ka komandā "ASK Zemessardze/LSPA” nonāk tikai ļoti labi sagatavoti spēlētāji. “Tie ir kārtīgi sportspēļnieki, jo rokas bumba ir otrs traumatiskākais sporta veids pēc hokeja. Spēlētājiem nav tādu aizsargu. Ja sportists beidz sportot vai gūst traumu, tad viņš tomēr ir “ielauzījies” kādā profesijā un visbiežāk paliek dienestā armijā kā 100% NBS karavīrs,” pauž treneris, piebilstot, ka pēdējo sešu gadu laikā šāds scenārijs jau ir īstenojies.

Viņš stāsta, ka pašlaik laba sadarbība izveidojusies ar Murjāņu Sporta ģimnāzijas handbola nodaļu, no kuras jaunie un talantīgie handbolisti tiek aicināti spēlēt "ASK Zemessardze/LSPA” komandā.

Image
ASK Zemessardze
Komandas "ASK Zemessardze"/LSPA" jaunais kapteinis Kristers Rihards Ozols. Foto: Ogres Ziņas

Komandas kapteinis un nu jau arī treneris dižkareivis Kristers Rihards Ozols ir NBS Štāba bataljona karavīrs, kurš pašlaik piekomandēts NBS Sporta klubam, atzīst, ka karavīra un sportista ikdiena ir visai saspringta. Viņš handbola komandā spēlē jau piekto gadu, taču par sastāva nostabilizēšanos varot runāt tikai pēdējos divus gadus.

“Tagad beidzot var teikt, ka nu ir tā īstā komanda. Iepriekš bija liela spēlētāju rotācija. No malas varbūt šķiet vienkārši, taču strādājot pilnas slodzes darbu, vismaz četrus vakarus nedēļā veltīt handbolam nav nemaz tik viegli. Tam vajadzīgs liels entuziasms un smags darbs,” saka Kristers.

Jautāts par viņa paša motivāciju turpināt spēlēt tieši šajā bruņoto spēku handbola komandā, Kristers atzīst – iepriekš galvenais motivators bijusi iekļūšana Latvijas pieaugušo izlasē, kas pagājušajā gadā, lai arī pēc visai smagas traumas, arī izdevies.

Image
ASK/Zemessardze
Foto: Ogres Ziņas

“Viss šis gads man ir viens liels izaicinājums – ar jaunu lomu un jauniem pienākumiem, tāpēc ļoti gribas, lai komanda izcīna čempiones titulu. Iepriekš esmu spēlējis handbola komandā Dobeles “Tenax”, kuri ir bijuši čempioni, taču tur es savu lomu īpaši nejutu, jo biju otrās, pat trešās lomas spēlētājs. Tagad ir pavisam cita sajūta pašam kaut ko izcīnīt,” pauž jaunais treneris un komandas kapteinis Kristers.

Tikmēr treneris A. Ulāns neslēpj – lai komanda ilgtermiņā varētu produktīvi trenēties, svarīgi, lai būtu skaidrība par nākotni, nepieciešama stabilitāte un zināms NBS finansējums.

“Tūlīt beidzas sezona. Jauna sezona sāksies augustā, un es šobrīd nezinu, vai mēs to varēsim sākt. Katru gadu notiek cīņa par budžetu. Pašlaik Latvijas handbola virslīgā mēs cīnāmies par 1. vietu, taču komandas budžets, no kā jāsedz gan izmaksas par formām, inventāru, dalības maksu, nav skaidrs. Salīdzinot ar citiem sporta veidiem, handbols ir stipri lētāks. Šāds nestabils stāvoklis galīgi nemotivē jauniešus nopietni sportot,” spriež pieredzējušais handbola treneris.

Uz jautājumu, vai nav iespējams komandas finansēšanai piesaistīt privātu sponsoru, A. Ulāns atbild – diemžēl šī brīža likumdošana nosaka, ka tādā gadījumā uzņēmums divus gadus nevarētu piedalīties iepirkuma konkursos AM struktūrās, kas šo situāciju ievērojami sarežģī.

Image
ASK/Zemesardze
Foto: Ogres Ziņas

Jau ziņots, ka 16. maija "ASK Zemessardze"/LSPA mājās ar 34:32 (17:18) uzveica "Ogre"/"Hydrox" vienību, sērijā līdz divām uzvarām panākot 2-0.

Uzvarētājiem septiņus vārtus guva Ingus Kristiāns Jonuška, pa četriem vārtiem - Gints Greikss, Dmitrijs Petuhovs un Mārtiņš Stepuļenoks-Stukanovs.

Nākamā spēle "ASK Zemessardze"/LSPA gaidāma 21. maijā Dobelē, kur tā spēkiem mērosies ar mājiniekiem – handbola komandu Dobeles “Tenax”. 1. vietu karavīru un zemessargu komanda iegūs sērijā līdz trīs uzvarām, līdz ar to atkarībā no uzvaru skaita bez sestdien paredzētās spēles var notikt vēl četras. Tuvāko spēļu datumi ir 28. un 29. maijā.

Dalies ar šo ziņu