Vēlot veiksmi un veselību, Pabriks pavada NBS olimpiešus uz vasaras olimpiskajām spēlēm Tokijā

Sports
Sargs.lv
NBS olimpieši
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, sakot vēlējuma vārdus, šodien uz vasaras olimpiskajām spēlēm Tokijā pavadīja trīs Nacionālo bruņoto spēku (NBS) olimpiešus – modernās pieccīņas meistaru kareivi Pāvelu Švecovu, vieglatlēti kareivi Līgu Velveri un 50 kilometru soļotāju zemessargu Arni Rumbenieku. Sportisti pirms tālā ceļa un cīņas par olimpiskajām medaļām portālam “Sargs.lv” atzīst – viņus ceļā pavada ne tikai liels ģimenes un draugu atbalsts, bet arī vienības biedru plecs. Tas dod vēl lielāku motivāciju un vienlaikus arī atbildību, nesot Latvijas vārdu pasaulē.

A. Pabriks, pavadot bruņoto spēku sportistus uz vērienīgākajām sporta sacensībām pasaulē, vispirms uzrunāja trenerus. Ministrs viņiem izteica lielu pateicību par ieguldīto darbu, paužot sapratni par to, cik daudz prasa darbs ar cilvēkiem ar lielu potenciālu.

Pēc tam sekoja paldies vārdi arī NBS olimpiešiem. Viņš uzteica sportistu noturību un spēju apvienot augsti kvalificētu sportu ar ikdienas darbu.

“Arī tie, kuri kaut nedaudz sporto, zina, cik patiesībā sarežģīti tas ir. No vienas puses – bez tā iztikt mēs nevaram. No otras puses tas prasa pietiekami daudz upurēšanos un ieguldījumus,” sacīja A. Pabriks.  

Aizsardzības ministrs, pavadot sportistus ceļa jūtīs uz Tokiju, viņiem vēlēja izvairīties no traumām, būt veseliem un labā garīgajā noskaņojumā.

“Gaidām jūs atpakaļ veselus un priecīgus. Lai šis piedzīvojums jums būtu labs, plašajā pasaulē nesot ne tikai Latvijas, bet arī Nacionālo bruņoto spēku vārdu, arī mūsu ne tikai valsts, bet arī Nacionālo bruņoto spēku vārdu nestu plašajā pasaulē. Izbaudiet sacensības,” viņš vēlēja.

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kareive vieglatlēte Līga Velvere atzīst – pirms lielā notikuma viņu pārņem gan pozitīvs, gan arī negatīvs satraukums. Viņa stāsta, ka iekšējais nemiers valda Covid ietekmē – kā jātaisa tests, tā arī rodas satraukums. Īpaši pirms lidošanas. Lai arī pašai ir sajūta, ka viss jau ir kārtībā, bet vienlaikus nekad 100% nevar zināt līdz testa rezultāts nav atnācis. Tikmēr ir arī tā otra – pozitīvā sajūta par pirmo olimpiādi un jauno pieredzi, kas vēl tikai priekšā.

Tikmēr viss lielais darbs, gatavojoties olimpiādei ir ieguldīts un paveikts. Tagad vien palikušas mazas nianses un pēdējie punkti uz “i”. Vieglatlēte gan piebilst – katra sportista mērķis ir parādīt savu labāko sniegumu.

L. Velvere arī pauž, ka saņēmusi lielu savas vienības biedru atbalstu, atklājot – tā bijis vienmēr, arī tad, kad viņa nebija karavīru vidū.

“Kad es vēl nebiju armijas sastāvā mans brālis tolaik dienēja Ādažos – arī tad, kad braucu uz Eiropas čempionātu, viņš teica: “Visi manējie būs pie televizoriem, skatīsimies un visi tevi atbalstīsi.” Tā sajūta man ir nozīmīga gan, ka tas nāk no manas ģimenes, gan arī, ka no armijas, kas arī nu jau kļuvusi par manu ģimeni. Papildus vēl šī tikšanās ar ministru. Tas man ir nozīmīgi,” priekā dalās olimpiete.

Viņa arīdzan dalās, ka Nacionālo bruņoto spēku Sporta klubs noteikti ir tā vieta, kur iespējams attīstīties, tomēr sportistam jābūt jau pietiekami augstā līmenī, lai to izdarītu.

“Sporta klubs noteikti veicina sportistu attīstību un atbalsta mūs gan finansiālā ziņā, gan nodrošinot treniņu iespējas. Tie ir būtiskākie atbalsta punkti, kas vajadzīgi, lai trenētos un sasniegtu rezultātus,” saka viņa.  

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kareivis modernās pieccīņas meistars Pāvels Švecovs dalās, ka ceļš līdz olimpiskajām spēlēm bijis ļoti grūts. Tas tāds bijis pandēmijas dēļ, kad teju pusotru gadu nācies gatavoties bez sacensībām, parādot rezultātu, uz ko viņš spējīgs. Neskatoties uz to, viņam izdevās uzvarēt Pasaules kausa posmā modernajā pieccīņā, bet tad, diemžēl, saslimis ar Covid vīrusu. Sportists šo laiku salīdzina ar atkopšanos no traumas, kas nekad nav viegli. Tagad gan forma atgūta, par ko pārliecināties varēsim pēc trīs nedēļām.

Pieccīņas meistars uzsver, ka ir gatavs sevi parādīt no labākās puses, tomēr viņa pārstāvētajā sporta veidā prognozēt rezultātu nav iespējams. Kā nekā pieccīņa sastāv no pieciem sporta veidiem – paukošanas, peldēšanas, pēc kā seko jāšana ar zirgu, kā arī skriešana ar šaušanu jeb “kombains”. Viņš skaidro – ja neizdodas kaut viens no šiem posmiem, piemēram, jāšana ar zirgu, tad iespējams zaudēt visus punktus, tādējādi no pirmās vietas atkrītot uz pēdējo.

P. Švecovs arī dalās, ka saņēmis lielu atbalstu gan no esošajiem, gan bijušajiem dienesta biedriem. Tāpat neatsverams ir lielais ģimenes un draugu atbalsts un palīdzība. Viņš saka – tas viss dod papildus motivāciju un arī atbildību attaisnot viņu cerības un laba vēlējumus.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 22. kaujas nodrošinājuma bataljona zemessargs Arnis Rumbenieks, kurš cīnīsies par olimpisko medaļu 50 kilometru soļošanā uzsver – olimpiskās spēles ir viens liels sapnis, kas tūlīt realizēsies.

“Manī ir tāda kā piedzīvojuma sajūta, kāda ir dodies lielā piedzīvojumā. Tā gan arī ir liela atbildība, jo nesu savas ģimenes, valsts un pilsētas vārdu,” norāda soļotājs.

Atbildot, kāda bijusi gatavošanās vasaras olimpiskajām spēlēm, A. Rumbenieks stāsta, ka šis gads, viņaprāt, nav vērtējams kā labs vai slikts. Protams, tas bijis izaicinājumiem bagāts, bet sportists par to nebūt nesūdzas. Kā zināms – izaicinājumi tikai norūda un veicina attīstību. Būtiskākais, gatavojoties sacensībām, bijusi spēja menedžēt un plānot. Viņaprāt, tie, kuriem tas izdevās, parādīs arī lieliskus rezultātus Tokijā. Soļotājs arī pauž pārliecību, ka jebkurš sportists, kurš olimpiskajās spēlēs pārstāv Latviju un startē, atdos visus spēkus, kas viņiem būs.

Soļotājs arī uzsver, ka saņem patiesi lielu atbalstu. “Protams, ka daudzi dienestā sveicina, vēl izturību un godam turēties. Atbalstu tiešām jūt. Tas ļoti motivē. Tā ir pievienotā vērtība, kas man ir būtiska kā karavīram, zemesragam, sportistam, vīram, tēvam un valmierietim,” saka A. Rumbenieks.

Vasaras olimpiskajās spēles Tokijā norisināsies no 23. jūlija līdz 8. augustam, un Latviju 14 sporta veidos pārstāvēs 33 sportisti. Latvijas Televīzija olimpisko spēļu sacensības pārraidīs tiešraidē, sniedzot iespēju ikvienam sekot līdzi Latvijas sportistu sasniegumiem.

Dalies ar šo ziņu