Šaušanas sacensībās Indijā startē divi Latvijas armijas karavīri

Sports (Papildināts)
Sargs.lv
šaušanas sports

Šodien, 19. martā, Indijas pilsētā Ņūdeli sākas Pasaules kausa sacensības šaušanā. Tajās startē arī divi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) šaušanas izlases pārstāvji – Štāba bataljona karavīrs kaprālis Lauris Strautmanis un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīrs kareivis Emils Vasermanis.

Kā par gatavošanās posmu Pasaules kausam un arī gaidāmajām Olimpiskajām spēlēm stāsta pats Lauris, reizi nedēļā aizvadīti kontroles treniņi visas šaušanas izlases sastāvā, taču ikdienā viņš trenējies individuāli kopā ar dienesta biedru un kolēģi E. Vasermani. Darbs bijis aktīvs – divas reizes dienā, kopā aptuveni piecas stundas un piecas dienas nedēļā.

“Šīs sacensības Indijā Olimpisko spēļu kontekstā dod iespēju pakāpties reitingā, ja ir veiksmīgs starts un tiek uzrādīti labi rezultāti. Tāpat šīs sacensības svarīgas, jo tuvojas Eiropas čempionāts, lai tam sagatavotos maksimāli labi, vajag atsvaidzināt sacensību “garšu”, kas diemžēl Covid-19 ietekmē ir jau nedaudz piemirsusies,” saka kaprālis L. Strautmanis.
Image
šaušanas sports

Izrādās, Laurim militārā joma bijusi tuva jau pusaudža gados, jo 15 gadu vecumā viņš iestājies Jaunsardzē. Sasniedzot pilngadību, Lauris pievienojās Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 51. kājnieku bataljonam, kurā jau dienēja viņa tēvs. Zemessardzē kaprālis L. Strautmanis nodienējis septiņus gadus.

“Zināju, ka kādu dienu iestāšos profesionālajā militārajā dienestā, jo gribēju veidot karjeru Nacionālajos bruņotajos spēkos,” saka Lauris. Zemessardzē viņš jau bija pabeidzis jaunākā instruktora kursu un pēc tā pievienojās profesionālajam dienestam. Šobrīd Lauris dien Štāba bataljona Godasardzes rotā un ir 2. kājnieku vada 1. nodaļas komandieris.

Taču paralēli militārajām gaitām Laura dzīvē liela nozīmē bijusi arī sportam. Jau dienot Zemessardzē, viņš bijis arī Latvijas Olimpiskās vienības sastāvā kā profesionāls šāvējs.  Lodes šaušanā viņš trenējas jau septiņus gadus. Viss sācies pirms 13 gadiem, kad, tēva iedvesmots, aizgājis līdzi uz šautuvi.

Image
šaušanas sports

“Pamēģināju. Iesākumā aizraušanās nebija ļoti nopietna, bet tas mainījās 2012. gadā, kad vairākās Latvijas olimpiādēs ieguvu pirmās vietas. Tas ļāva noticēt, ka man sanāk,” atceras kaprālis Strautmanis.

Jau 2013. gadā ar Latvijas izlasi aizbraucis uz Pasaules čempionāta posmu Somijā, kur ar komandu sasniedza labus rezultātus, arī Eiropas čempionātā komandu vērtējumā tika izcīnītas godalgotas vietas. Savukārt 2014. gadā Pasaules čempionāta posmā viņa komanda izcīnīja zelta medaļu, bet pats individuāli ierindojās 3.vietā.

Pēc sasniegumiem 2015. gadā aizsākās viņa profesionālā sportista karjera – Lauris tika iekļauts Latvijas Olimpiskās vienības sastāvā. Dalība 2015. gada Eiropas spēlēs Baku bijis pirmais lielais pārbaudījums, pēc kura sekoja dalība daudzās pasaules kausa izcīņās un Eiropas čempionātos, kuros gūts daudz medaļu. Sportists uzsver – arī šobrīd komanda ir ļoti profesionālā līmenī.

Kaprālis Strautmanis stāsta, ka dalība Pasaules kausa posmā Indijā komandai ir sagatavošanās ceļam uz gaidāmajām Olimpiskajām spēlēm Tokijā.

Image
šaušanas sports

Lai nodrošinātu vietu Olimpiskajās spēlēs, nepieciešams tikt maksimāli augstu reitingā vai izcīnīt kvotu Eiropas čempionātā. Ja tajā neizdodas tikt pie kvotas, bet esi nodrošinājis sev pietiekami augstu vietu pasaules reitingā, tad joprojām pastāv iespēja saņemt šo kvotu un doties uz Olimpiskajām spēlēm.

Lauris stāsta, ka pēc Pasaules kausa Indijā ir paredzēts Eiropas čempionāts Horvātijā, kur būs iespēja izcīnīt Olimpiskās kvotas tiem, kuri to vēl nav paguvuši izdarīt.

VIDEO:

Interesentiem, kurus aizrauj šaušanas sports, Lauris iesaka nebaidīties un pamēģināt un ir atsaucīgs atbildēt uz dažādiem jautājumiem. Ar viņu droši var sazināties personīgi vai arī Nacionālo bruņoto spēku Sporta kluba starpniecību.


Sacensībām sekot līdzi iespējams šeit: https://www.issf-sports.org/compet.../venue/schedule.ashx...

Dalies ar šo ziņu