NBS komandieris apbalvo karavīrus par izciliem rezultātiem fiziskās sagatavotības pārbaudē

Sports
Sargs.lv
normatīvi
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Šodien Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš izteica atzinību karavīriem par izciliem rezultātiem fiziskās sagatavotības pārbaudē, pirmo reizi pasniedzot jauno kvalifikācijas zīmi “Par augstiem sasniegumiem fiziskajā sagatavotībā”. 

Uz fiziskās sagatavotības pārbaudi Nacionālo bruņoto spēku Sporta klubā ieradās 17 karavīri no deviņām bruņoto spēku vienībām. Karavīru pārbaude sākās ar roku saliekšanu un iztaisnošanu, kam sekoja ķermeņa augšdaļas pacelšana un 3000 metru skrējiens vīriešiem, 1500 metru skrējiens – sievietēm. Turklāt šī nav ikgadējā karavīra fiziskās sagatavotības pārbaude – uz šo karavīri pieteicās brīvprātīgi, lai pretendētu uz kvalifikācijas zīmes iegūšanu.

Ģenerālleitnants L. Kalniņš stāsta, ka jaunais apbalvojums ieviests ar vienu galveno mērķi – darīt bruņoto spēku  karavīrus daudz spēcīgākus un atbildīgākus par savu fizisko stāvokli. Viņš norāda, ka kvalifikācijas zīme ir motivējošs simbols, ko karavīrs saņem, nokārtojot trīs fiziskās sagatavotības pārbaudījumus visaugstākajā līmenī.

Komandieris augstu vērtē karavīrus, kuri, neskatoties uz ar korona vīrusu saistītajiem riskiem, izrādīja vēlmi parādīt sevi no fiziskās sagatavotības puses. “Es apsveicu viņus un pateicos par dienestu,” pateicas ģenerālleitnants.

Image
normatīvi
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Runājot par paša nesen kāroto fiziskās sagatavotības pārbaudi, ģenerālleitnants L. Kalniņš ar smaidu saka –turpināšu skriet līdzi saviem padotajiem, cenšoties no viņiem neatpalikt. “Tas ir labi, ka viņi ir spēcīgāki par mani. Maniem kolēģiem un padotajiem jābūt stingriem, spēcīgiem un vienmēr pirmajās rindās, un es esmu kopā ar viņiem,” saka ģenerālleitnants L. Kalniņš.
Image
normatīvi
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Savukārt kvalifikācijas zīmes “Par augstiem sasniegumiem fiziskajā sagatavotībā” izveides iniciators ir Nacionālās aizsardzības akadēmijas Fiziskās sagatavotības un sporta studiju kursa priekšnieks majors Oskars Blaus. Majors stāsta – viņa amats uzliek par pienākumu domāt par karavīru fizisko sagatavotību. Gadu no gadu, ejot cauri fizisko normatīvu kārtošanai, bijusi sajūta, ka bruņotie spēki ir parādā karavīriem, kuri var sasniegt augstvērtīgus rezultātus fiziskās sagatavotības normatīvos. Ideja pati atnākusi.

Karavīri, kuri pirmajā fiziskās sagatavotības pārbaudījumā – roku saliekšana un iztaisnošana, nesasniedza 100 punktus, otrajam pārbaudījumam nekvalificējās.  Tāpat arī pildot otro vingrinājumu - jāsasniedz maksimālais punktu skaits, lai piedalītos 3000 vai 1500 metru skrējienā.

Gala pārbaudījumam kvalificējās pieci karavīri, kuri, iegūstot 100 punktus, apbalvoti ar kvalifikācijas zīmi “Par augstiem sasniegumiem fiziskajā sagatavotībā”. Viņu vidū ir arī pašas apbalvojuma idejas iniciators majors O. Blaus, kura motivācija piedalīties ir dienu dienā piekoptais aktīvais dzīvesveids.

“Man kā fiziskās sagatavotības kurētājām laikam būtu kauns, ja es nebūtu pirmajās rindās un neparādītu, ka tas ir iespējams. Tāpēc pats par sevi saprotams, ka man tas ir jāvar,” par savu motivāciju stāsta majors O.Blaus.

Majors pārbaudē startēja vīriešu V-4 vecuma grupā (41-45 gadi). Lai iegūtu maksimālo punktu skaitu, viņam 55 reizes bija jāatspiežas, vēdera preses vingrinājums jāizpilda 59 reizes, savukārt 3000 metri jānoskrien 11 minūtēs un 33 sekundēs. Kā norāda majors – viņš skrēja ar rezervi un distanci uzveicu 11 minūtēs astoņās sekundēs.

Savukārt, stāstot par savām sajūtām, saņemot kvalifikācijas zīmi, viņš atzīst – sajūtas jau izdzīvotas, kamēr krūšu zīme veidota. Savukārt gandarījums bijis tad, kad apbalvojums ticis saņemts.

Image
normatīvi
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Ja raugāmies uz Nacionālo bruņoto spēku karavīru nostāju un viedokli par krūšu zīmi, tad, manuprāt, tā daudziem asociēsies ar sporta pārbaudījumu – ka jāpaliek pūles, lai sasniegtu vajadzīgos rezultātus,” saka majors.

Militārās policijas Valsts prezidenta apsardzes Stacionārās apsardzes vada komandieris kapteinis Māris Ābele, kurš arī startēja V-4 vecuma grupā, izteica lielu atzinību, sakot – beidzot bruņotajos spēkos ir apbalvojums, kas motivēs karavīrus izpildīt vairāk, nekā viņu komforta zona atļauj.

Runājot par savu motivāciju pieteikties pārbaudei, viņš norāda, ka bijis pārliecināts par savām spējām pārbaudē sasniegt maksimālo rezultātu.

Image
normatīvi
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Jau 17 gadus – katru gadu fiziskās sagatavotības normatīvus pildu uz 100 punktiem. Tāpēc domāju, ka arī šī fiziskās sagatavotības pārbaude nesagādās problēmas. Tā arī ir,” saka kapteinis.

Viņš stāsta, ka ar sportu nodarbojas visu laiku. Pēdējos gadus trenējas tieši maratoniem. Gatavojies arī nenotikušajam, kurā bija paredzējis skriet garo distanci. Viņš gan atzīst – pašlaik viņa fiziskā forma neesot pati labākā, tāpēc labprātāk dalītos ar rezultātiem, kas sasniegti pavasarī, kārtojot ikgadējo fiziskās sagatavotības pārbaudi.

Image
normatīvi
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Šodien, veicot vingrinājumus, apstājos pie vajadzīgā rezultāta, lai iegūtu 100 punktus. Tomēr ikdienā sevi izaicinu uz maksimumu, lai pārbaudītu sevi – kur esmu kļuvis vājāks, kur stiprāks. Šodien pildīju fiziskos pārbaudījumus, lai iegūtu 100 punktus. 3000 metru distanci noskrēju ātrāk par vajadzīgo – 9 minūtēs un 41 sekundē. Pavasarī 3000 metrus noskrēju 20 sekundes ātrāk. Lai iegūtu maksimālo punktu skaitu trīs kilometri jānoskrien 11 minūtēs un 33 sekundēs,” stāsta kapteinis M. Ābele.

Arī viņš norāda, ka piešķirtais apbalvojums ir kā motivācija, tomēr – ne gluži viņam. “Esmu aktīvs sportists, sacensībās esmu saņēmis dažādus apbalvojumus un medaļas, bet citiem karavīriem tā būs motivācija tiekties līdz manam līmenim. Tomēr šodien daudzi neieguva maksimālo punktu skaitu. Manuprāt, dažiem karavīriem šī būs motivācija vairāk gatavoties, lai nākamgad iegūtu apbalvojumu,” saka kapteinis. Viņš gan piebilst, ka izjūt gandarījumu par kvalifikācijas zīmes iegūšanu – tomēr apbalvojumu pasniedza pirmo reizi, un viņš ir viens no retajiem, kurš to ieguva.

Savukārt ļoti lielu prieku par sasniegtajiem rezultātiem izrādīja Militārās policijas Valsts prezidenta Apsardzes virsseržants štāba virsseržants Elmārs Priednieks, kurš fiziskās sagatavotības pārbaudi pildīja V-6 vecuma grupā (51-55 gadi). Viņš bija vecākais no kvalifikācijas zīmes laureātiem. Viņaprāt, karavīrs un fiziskā kultūra ir neatdalāmas lietas.

“Pēc šīs devīzes esmu dienējis visus savus daudzos gadus. Uzskatu sevi par vecu, salīdzinot ar maniem kolēģiem, kuri šodien skrēja – biju vecākais. Atpaliku pat pa apli. Tomēr šī kompānija man bija ļoti svarīga un tāpat kā rezultāts. Šis apbalvojums man bija viens no svarīgākajiem karjeras un privātās dzīves mērķiem, ko esmu sasniedzis. Tā ir svarīga motivācija tiem, kuri mīl sportu, fizkultūru – neatkarīgi no viņu vecuma. Esmu ļoti priecīgs,” pozitīvajās izjūtās dalās štāba virsseržants E. Priednieks.

Viņš atklāj – kad dzirdējis par apbalvojuma realizēšanas ideju, uzreiz sapratis, ka to ļoti grib. Tomēr Covid-19 un citi apstākļi neļāva to realizēt Spartakiādē. Līdz ar to arī šīs fiziskās sagatavotības pārbaudes datums precīzi nebija zinām. Tomēr tāpat tai gatavojies. Neskatoties uz iegūtu traumu, štāba virsseržants visu pakārtojis, lai tikai varētu piedalīties pārbaudē.

“Negāju pie ārsta līdz šai dienai, lai 3000 metru skrējiens būtu veiksmīgs un es varētu piedalīties. Tagad es varēšu iet pie ārstiem,” norāda štāba virsseržants E. Priednieks.

Neskatoties uz lielo gatavošanos, viņš atzīst – ikgadējās fiziskās sagatavotības pārbaudes rezultāti bijuši labāki, nekā šīsdienas, lai iegūtu kvalifikācijas apbalvojumu. Arī krosa trase bijusi nedaudz sarežģītāka. Štāba virsseržants gan piebilst, ka visu gadu pilda fizkultūras treniņus. Viņaprāt, ikvienam karavīram jābūt ar fizkultūru uz tu – tomēr, lai iegūtu apbalvojumu, ir jāiegulda nedaudz vairāk.

“Lai iegūtu 100 punktus katrā pārbaudījumā V-6 vecuma grupā, bija jāizpilda 39 roku saliekšanas un iztaisnošanas vingrinājumi. To es arī izdarīju. Daudz vairāk nevarēju, jo karavīri, kuri pieņēma vingrinājumu, bija ļoti stingri, un man ir jāpiestrādā pie tehnikas. Galu galā esam tikai pieci, kuri finišēja. Izpildīju 45 preses vingrinājumus, kas arī nav daudz vairāk par prasīto, lai iegūtu maksimālo punktu skaitu. Savukārt 3000 metrus noskrēju 12 minūtēs 34 sekundēs, kas manā vecuma grupā ir diezgan labs rezultāts,” skaidro štāba virsseržants.

Viņš vēlreiz pauž lielu prieku par saņemto fiziskās sagatavotības kvalifikācijas zīmi, sakot – šodien ir viņa svētki. “Domāju, ka arī vienībā man uzsitīs pa plecu. Tāpat viens no pirmajiem zvaniem, ko veicu – bija manai ģimenei. Man tas ir liels sasniegums,” lepojoties par paveikto, saka štāba virsseržants E. Priednieks.

Majors O. Blaus atklāj, ka ar bruņoto spēku komandiera atļauju uzsākts darbs pie vēl vienas kvalifikācijas zīmes izveidošanas, kas pietuvināta militāriem pārbaudījumiem – militārs 20 kilometru maršs ar 20 kilogramu mugursomu, kas jāveic divu stundu un 20 minūšu laikā. Tam sekos šaušana pa krūšu siluetu, kur no 10 šāvieniem sešiem jābūt trāpītiem mērķī. “Šis pārbaudījums noteikti būs vairāk piemērots brigādes karavīriem, speciālo uzdevumu karavīriem un tiem, kuri ir pārliecināti par savām spējām un fizisko sagatavotību. Puiši, gatavojamies. No 2021. gada visiem, kuri vēlēsies būs iespēja piedalīties,” informē majors.

Kvalifikācijas zīmi “Par augstiem sasniegumiem fiziskajā sagatavotībā” plānots piešķirt reizi gadā karavīriem, Nacionālo bruņoto spēku Spartakiādes laikā spēj sasniegt savas vecuma grupas 100 punktiem atbilstošus vai vēl augstākus rezultātus. Jāatzīmē, ka, ņemot vērā Covid-19 izplatību, kā arī rūpējoties par karavīru un sabiedrības veselību, šogad Nacionālo bruņoto spēku Spartakiāde tika atcelta. Karavīru fiziskās sagatavotības pārbaudē ievēroti visi vīrusa izplatības ierobežošanas noteiktās prasības.

Kvalifikācijas zīmei ir trīs pakāpes un tā dibināta kā atzinības apliecinājums karavīram par ieguldījumu savas fiziskās sagatavotības pilnveidošanā. Karavīram, kurš Spartakiādes laikā organizētajā fiziskās sagatavotības pārbaudē sasniedzis savas vecuma grupas 100 punktiem atbilstošus vai labākus rezultātus, piešķir III pakāpes bronzas kvalifikācijas zīmi, ja rezultāts sasniegts pirmo reizi dienesta laikā; II pakāpes sudraba kvalifikācijas zīmi, ja atbilstošu rezultātu sasniedz atkārtoti otro reizi dienesta laikā; I pakāpes zelta kvalifikācijas zīmi, ja atbilstošu rezultātu sasniedz  trešo reizi dienesta laikā.

Dalies ar šo ziņu