Bruņoto spēku Sporta klubs apvieno Latvijas labākos sportistus

Sports
Sargs.lv
NBS Sporta klubs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku Sporta kluba sastāvā ir arī vairāki Latvijas vadošie sportisti. Viņi visi paralēli sportista karjerai izvēlējušies arī dienestu bruņotajos spēkos, tostarp Zemessardzē, un ar labiem rezultātiem startē gan Eiropas, gan pasaules līmeņa sacensībās. Par bruņoto spēku sporta dzīvi un sportistu sasniegumiem portālam “Sargs.lv” stāsta Sporta kluba vadītājs majors Vents Graudiņš.

No Murjāņiem līdz bruņotajiem spēkiem

Pats majors Vents Graudiņš ar sportu ir uz Tu, jo savulaik Murjāņu Sporta ģimnāzijā trenējās vieglatlētikā, bet vēlāk pievērsās volejbolam. Zāles volejbolā viņš savulaik atzīts par Nacionālās līgas labāko spēlētāju. Lielākie sasniegumi bijuši pludmales volejbolā 2008. gadā, kad Latvijas čempionātā kopā ar zemessargu Jāni Grīnbergu gūta uzvara. Savukārt CISM jeb Starptautiskās Militārās sporta padomes rīkotajā Eiropas čempionātā ir izcīnīts čempiona tituls, kā arī vairākas reizes būts labāko trijniekā.

Vents Graudiņš

Majors V. Graudiņš (attēlā pirmais no kreisās) kopā ar brāli pēc uzvaras Latvijas 3. Olimpiādē, pārstāvot Limbažu novadu. Foto no personīgā arhīva

Iepriekšējā pieredze sportā arī palīdzējusi karjeras izaugsmē. “2004. gadā kļuvu par bruņoto spēku Sporta kluba Apmācības nodaļas priekšnieku, kura laikā organizēju dažāda mēroga sacensības karavīriem un zemessargiem,” stāsta majors V. Graudiņš.  

Savukārt Latvijas bruņoto spēku Sporta klubu viņš vada kopš 2009. gada. “Šogad Sporta klubam aprit jau 25 gadi. Prieks, ka gandrīz pusi no šī laika es esmu bijis klāt. Par godu jubilejai šogad sarīkojām paši savu alternatīvo Gada balvu sportā – pasākumu “NBS Sporta laureāts”.

NBS Sporta klubs

Griežot kūku NBS Sporta kluba 25. gadadienā. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Medaļas Pasaules karavīru sporta spēlēs

Kopš 1995. gada Latvijas bruņotie spēki ir Starptautiskās Militārās sporta padomes dalībvalsts. Padomes rīkotās Pasaules karavīru sporta spēles ir lielākais un nozīmīgākais pasākums militārajā sportā, kas notiek reizi četros gados. Šīs spēles vērienīgi atspoguļo Starptautiskās Militārās sporta padomes ideālus, mērķus un moto: „Miers un draudzība caur sportu”.

Zīmīgi, ka šajās spēlēs faktiski visas dalībvalstis ir integrējušas savu valstu nacionālo izlašu dalībniekus. Tas nozīmē, ka sacensībās pretinieki ir ļoti spēcīgi augstas klases sportisti. Lai sagatavotos dalībai šādās spēlēs, Latvijas bruņoto spēku sportistiem ir jātrenējas profesionālā līmenī vai vismaz jābūt ar iepriekšēju sporta pieredzi.

“Faktiski tās ir kā alternatīvās Olimpiskās spēles, un Latvijas bruņoto spēku pārstāvji ikreiz sevi parāda no labākās puses. Cik es atceros – no visām Pasaules karavīru sporta spēlēm mūsu sportisti ir atbraukuši ar medaļām. Arī šis gads nebija izņēmums."

"Oktobrī Ķīnā notiekošajās Pasaules karavīru sporta spēlēs mūsu šosejas riteņbraukšanas komanda ieguva 1. vietu. Augstas vietas bija arī orientēšanās sportā, džudo un šaušanā. Šogad šajās spēlēs piedalījās 33 bruņoto spēku pārstāvji – profesionālā dienesta karavīri un zemessargi, kuri Latviju bez jau minētajiem sporta veidiem pārstāvēja arī militārajā pieccīņā,  brīvajā cīņā, stenda šaušanā un izpletņlēkšanā. “Ja šajās spēlēs būtu hokejs, domāju, ka mūsējiem arī veiktos labi,” rezumē majors V. Graudiņš. 

NBS sportisti

Šī gada Pasaules karavīru sporta spēļu Latvijas bruņoto spēku sportisti pieņemšanā pie aizsardzības ministra. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Armijas hokejs

Bruņoto spēku Sporta klubs ir aizsācis vairākas sporta tradīcijas, viena no tām – Nacionālo bruņoto spēku čempionāts hokejā. Šogad tajā piedalījušās jau 12 komandas no dažādām vienībām, kā arī NATO kaujas grupas karavīri, Jaunsardzes centra komanda un Valsts policijas hokeja izlase.

Tāpat tieši Latvija pirms sešiem gadiem sāka organizēt arī Baltijas karavīru ziemas sporta spēles, kuras katru gadu notiek citā Baltijas valstu pilsētā. Tuvākās atklātās Baltijas militārās ziemas spēles notiks 2020. gadā no 6.-10. janvārim Valmierā un Cēsīs. Majors V. Graudiņš norāda – ja nebūs sniega, tad biatlona sacensības, iespējams, tiks pārceltas uz Madonu. Tāpat plānots sacensties arī hokejā, kurā šogad kopā ar latviešiem, lietuviešiem un igauņiem piedalīsies arī Zviedrijas, ASV un Kanādas bruņoto spēku hokeja komandas. “Gada laikā piedalāmies apmēram 20 dažāda līmeņa sacensībās ārpus Latvijas. Pirms tam katra karavīra vai zemessarga dalība tiek saskaņota ar attiecīgās vienības komandieri, jo sporta dēļ nākas mazliet kavēt dienestu. Arī gatavošanās sacensībām, treniņi aizņem daudz laika. Taču jāņem vērā, ka šie karavīri – sportisti ir Latvijas vārda nesēji pasaulē,” skaidro majors V. Graudiņš. 

Karavīru fiziskā forma - teicama

Sporta klubs rūpējas ne tikai par bruņoto spēku izlašu dalību sacensībās, bet arī dažādu čempionātu organizēšanu Latvijā. Kluba pārziņā ir arī bruņoto spēku sporta infrastruktūra – peldbaseins, tenisa un trenažieru zāles. Tāpat Sporta kluba personāls pieņem Apvienotā štāba karavīru fiziskos normatīvus jeb sagatavotības pārbaudes.

Raksturojot kopējo fizisko sagatavotības līmeni Latvijas bruņotajos spēkos, majors V. Graudiņš secina, ka deviņu gadu laikā tas ievērojami audzis.

“Šogad pārsteidzoši liels skaits – gandrīz puse no visiem karavīriem, pārbaudījumus nokārtojuši ar vērtējumu – izcili. Šie rādītāji liecina, ka mūsu karavīriem ir lieliska fiziskā forma. Domāju, tas arī pateicoties dažādām sporta iespējām bruņotajos spēkos."

"Nākotnē to būs vēl vairāk, jo Ādažu bāzē šobrīd tiek būvēts vērienīgs sporta komplekss, kurā katrs varēs atrast sev vēlamo nodarbošanos. Tajā plānota cīņu sporta, boksa un krosfita zāle, kā arī brīvo svaru zona, florbola, handbola, futbola, basketbola un volejbola zāles, alpīnistu siena, galda spēļu zona un liela trenažieru zāle. Futbola un basketbola laukumi paredzēti arī ārā, tāpat kā tenisa korti, vairāki pludmales volejbola laukumi un tāllēkšanas sektors.  Varu teikt, ka sporta dzīve Latvijas bruņotajos spēkos turpina virzību tikai uz augšu,” pauž majors V. Graudiņš. 

Profesionālie sportisti bruņotajos spēkos

Interesanti, ka daudzi Latvijas labākie arī pasaulē zināmie sportisti pēdējo gadu laikā izvēlējušies dienestu bruņotajos spēkos. 

Kā norāda majors V. Graudiņš, šie sportisti Latvijas bruņotajiem spēkiem ir vērtīgs ieguvums. Lai arī pašlaik viņiem lielāko laika daļu aizņem profesionālais sports, skaidrs, ka sportista aktīvā karjera ir salīdzinoši īslaicīga. “Tad šie sportisti paliks tikai attiecīgo bruņoto spēku vienību rīcībā, ja tā var teikt. Turklāt viņi prot labi šaut, ātri skriet un ir gan fiziski, gan morāli izturīgi. Tāpat viņi citiem karavīriem ir kā padomdevēji un treneri, palīdzot uzlabot fizisko formu, piemēram, vadot sporta nodarbības,” stāsta majors V. Graudiņš. 

Vairāk informācijas par bruņoto spēku Sporta kluba vēsturi šeit: http://www.mrcc.lv/lv/NBS2/Vienibas/Macibu_vadibas_pavelnieciba/Sporta_klubs/Vesture.aspx

Dalies ar šo ziņu