Parahokejisti aizvada kopīgu treniņu ar Latvijas un sabiedroto karavīriem

Sports
Sargs.lv
Karavīri trenējas kopā ar parahokejistiem
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvijas sporta pasauli nesen kā papildinājis jauns sporta veids paralimpiskā  sporta disciplīnā – parahokejs. Lai popularizētu šo sporta veidu un iegūtu jaunas zināšanas 13. oktobrī Latvijas parahokejistu  komanda aizvadīja kopīgu treniņu ar Nacionālo bruņoto spēku un šeit izvietotajiem NATO paplašinātās kaujas grupas karavīriem.

Latvijas Para Ledus Hokeja Federācijas ģenerālsekretārs  Mareks Matisons stāsta, ka parahokejs Latvijā ir jauns sporta veids. Aktīvi regulārie treniņi sākās tikai ar starptautisko treniņnometni septembrī. “Galvenā ziņa, kas būtu jāuztver citiem cilvēkiem, ir tā, ka sports vieno. Neatkarīgi no tā, vai tu esi fiziski spēcīgs un gatavs izpildīt visbīstamākos uzdevumus, vai arī esi cilvēks ar invaliditāti ratiņkrēslā - mīlestība uz sportu un hokeju ir tas, kas mūs vieno. Tas ir būtiski, ka cilvēkiem ar invaliditāti varam piedāvāt šo sporta veidu un tiekties uz mūsu sapni 2026. gadā piedalīties paralimpiskajās spēlēs,” norāda M. Matisons.

Pēc M. Matisona teiktā, ideja par kopīga treniņa rīkošanu ar karavīriem “aizķērusies”, kad viņš bijis Pasaules čempionātā parahokejā. Viņš esot ievērojis, ka daudzās komandās ir cilvēki, kuri bijuši dienestā un dažādu situāciju rezultātā kļuvuši par invalīdiem. M.Matisonu iedvesmoja tas, kā šie cilvēki ir saglabājuši komandas garu un vienotu mērķi - kopā sasniegt rezultātu.  Tas šajā sporta veidā ir ārkārtīgi būtiski. “Es gribēju parādīt mūsu spēlētājiem to, ka arī karavīri nodarbojas ar hokeju, to sporta veidu, kas mūs vieno. Parādīt Latvijas un sabiedroto valstu karavīriem, ka arī mēs Latvijā neaizmirstam cilvēkus ar invaliditāti. Un mūsu nākotnes sapņa tālais mērķis būtu parahokeja izmantošana rehabilitācijā. Parahokejs ir ļoti labs veids, kā cilvēki pēc smagām traumām varētu atgriezties sabiedrībā. Pie mums ir ļoti daudzi un dažādi cilvēki un brīdī, kad viņi darbojas hokeja treniņā, viņi absolūti nedomā par savu ikdienu, kura, iespējams, ne vienmēr ir viegla. Šis sporta veids dod dabīgu antidepresantu, ko daži iegūst no šokolādes, bet daži no komandas sporta,” pauž M. Matisons.

“Iepriekš biju redzējis parahokeju televīzijā, gan arī esmu sekojis līdzi, lasījis par viņu mērķiem. Viņiem ir lielisks mērķis 2026. gadā piedalīties paralimpiskajās spēlēs, pārstāvēt Latvijas izlasi parahokejā, un mēs noteikti viņus atbalstām. Šis treniņš bija ļoti vērtīgs. Pirmkārt hokejs ir komandas sporta veids, līdz ar to tas saliedē pašus sportistus, visi ir viens par otru, gatavi cīnīties. Šis treniņš bija ļoti noderīgs arī, lai popularizētu šo sporta veidu. Redzu, ka parahokeja spēlētāji ir cīnītāji un viņiem ar pašapziņu viss ir kārtībā,” uzsver Nacionālo bruņoto spēku Nodrošinājuma pavēlniecības kaprālis Ģirts Rudzītis.

Kaprālis Ģ. Rudzītis cer, ka šādi treniņi kļūs par jaunu tradīciju, ko ar prieku aizvadītu arī nākotnē.

Savukārt NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīrs štāba virsseržants Čeds Zopfs (Chad Zopf) stāsta, ka karavīru komanda "Namejs", kurā viņš spēlē ir brīvprātīgu militārpersonu un civilo darbinieku veidota. “Šis ir lielisks veids arī kā vēl labāk integrēties vidē, arī militārajā. Mēs cenšamies apgūt, protams, arī kaut ko no latviešu valodas, bet hokejs ir valoda, kuru saprot ikviens. Kad esam uz ledus, ir sajūta, ka runājam vienā valodā,” viņš saka. Aizvadītais treniņš ar parahokejistiem atšķīries no ierastā.  “Mājās, Kanādā, militārajā bāzē arī ir parahokejistu komanda. Mēs ar viņiem kopā spēlējam, lai saprastu izaicinājumus. Ņemot vērā, ka Latvijā parahokejs tikai tagad sāk attīstīties, ir prieks redzēt cilvēkus treniņā un redzēt viņu apņēmību. Šādi treniņi ir arī vērtīgi mums pašiem, jo varam integrēties citā vidē,” pauž virsseržants Č. Zapfs.

Parahokejists Matīss Zvaigzne stāsta, ka hokejs viņu vienmēr ir aizrāvis. Viņš ir bija ļoti priecīgs, uzzinot par parahokeja komandas izveidi Latvijā. Spēle viņam nozīmē ļoti daudz. “Vēlētos, lai vairāk cilvēku pievienotos mūsu komandai. Spēle man ļoti patīk un ir svarīga. Ceru, ka mūsu izvirzītais mērķis - piedalīties pralimpiskajās spēlēs reiz piepildīsies,” viņš saka.

M.Zvaigzne uzsver - treniņš ar karavīriem bijis vērtīgs, turklāt šādi treniņi būtu vērtīgi arī nākotnē, jo komandā nav daudz cilvēku. “Aktīvie treniņi mums sākušies tikai nesen. Paši komandā neesam tik daudz, tāpēc iespēja saspēlēties ar citiem ir ļoti laba. Apmaināmies ar pieredzi un iemācamies jaunus paņēmienus. Treniņa laikā arī piecas minūtes padara tevi gudrāku. Šoreiz varējām vēl vairāk izjust spēles atmosfēru,” saka Matīss.

Dalies ar šo ziņu