Zemessardzes orķestris rīko zibakciju biedrības "Tavi draugi" rīkotajās Ukrainas Neatkarības dienas svinībās

Sabiedrība
Sargs.lv
Zemessardzes orķestris Ukrainas Neatkarības dienā
Foto: Ansis Klucis/Zemessardzes orķestris

Jau otro gadu pēc kārtas, atzīmējot Ukrainas Neatkarības atgūšanas 32. gadadienu, biedrība “Tavi draugi” rīkoja akciju “Saulespuķu ceļš”, kura laikā ikviens Ukrainas draugs bija aicināts kopā mērot ceļu no biedrības angāra Pārdaugavā līdz Vērmanes dārzam, kur sekoja labdarības koncerts Ukrainas atbalstam. Pirms koncerta ar savu uzstāšanos zibakcijas veidā klātesošos priecēja arī Zemessardzes orķestris.

Kā pausts biedrības "Tavi draugi" paziņojumā – viņu mērķis, rīkojot šos pasākumus, ir vienotība, saliedētība un skaidra savas nostājas demonstrēšana: “Mēs stāvam kopā ar Ukrainu vārdos un darbos. Karš ilgst vairāk nekā 500 dienu, tāpēc vienotība, mūsuprāt, ir tas lielākais spēks un dzinulis turpināt atbalstīt, ziedot un darīt to, kas jādara.”

“Ir ļoti svarīgi atbalstīt mūsu sadraudzības valsti Ukrainu tās Neatkarības dienā. Mums, Zemessardzes orķestrim, sākotnēji bija vēlme rīkot zibakciju pie Brīvības pieminekļa par godu Ukrainas neatkarības dienai, taču biedrības “Tavi draugi” rīkotā akcija bija lieliska iespēja sanākt kopā ar citiem Ukrainas draugiem un atbalstītājiem, kā arī demonstrēt nevalstiskās un valsts organizācijas sadarbību kopīga mērķa labā,” sarunā ar “Sargs.lv” pēc aptuveni stundu ilgā priekšnesuma pauda Zemessardzes orķestra koncertmeistare štāba virsseržante Marija Anna Novicāne.

Pēc viņas teiktā, visi Zemessardzes orķestra dalībnieki pauduši tūlītēju piekrišanu šādai akcijai, un orķestrim bijis ļoti svarīgi ļaut ukraiņiem Latvijā sajust šos svētkus arī tad, ja viņi šogad nevar tos svinēt savās mājās, esot kopā ar viņiem gan domās, gan mūzikā.

Image
Zemessardzes orķestris Ukrainas Neatkarības dienā
Foto: Ansis Klucis/Zemessardzes orķestris

Pēc Zemessardzes orķestra uzstāšanās “Saulespuķu ceļa” dalībnieki bija sasnieguši Vērmanes dārzu, un klātesošos sveica gan biedrības “Tavi draugi” vadītājs Ulvis Noviks, gan Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis, gan Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols.

Vēstnieks uzsvēra, kamēr šis karš nebūs beidzies, neviens nepiespiedīs ukraiņus mainīt savas domas un attieksmi. Viņš nosodīja Krievijas barbarisko agresiju pret Ukrainas tautu un norādīja, ka šī kara gaitā vispirms ir jāpanāk taisnīgums, tikai pēc tam būs iespējams domāt par mieru.

“Vakar apmeklēju ukraiņu karavīrus, kas šeit atrodas mācībās, un viņu acīs redzēju pārliecību, gatavību un arī pateicību Latvijai par sniegto atbalstu. Nevar uzvarēt karā, ja nav pārliecības, ka tev ir draugi, kas tevi atbalstīs un būs gatavi sniegt nepieciešamos ieročus,” savā uzrunā pauda Ukrainas vēstnieks un pateicās Latvijai par militāro un humāno palīdzību.
Image
Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols
Foto: Ansis Klucis/Zemessardzes orķestris

Pēc svinīgajām uzrunām sekoja kopīga Ukrainas un Latvijas himnu dziedāšana, kas izraisīja neslēptu aizkustinājumu klātesošajos, bet turpinājumā solītais labdarības koncerts. Apmeklētājiem Vērmanes dārzā bija iespēja gan baudīt ukraiņu tradicionālos ēdienus, gan iegādāties dažādus suvenīrus, tādējādi ziedojot labdarībai. Pasākuma ietvaros bija iespējams iegādāties arī Zemessardzes štāba virsnieka majora Jāņa Slaidiņa grāmatu “No Krimas līdz Marinkai” ar paša autora ierakstiem, tādējādi ziedojot naudu Ukrainas cīnītājiem.   

Biedrība “Tavi draugi” kopš Krievijas noziedzīgā iebrukuma Ukrainā pievērsās palīdzības sniegšanai Ukrainai – tās armijai, iedzīvotājiem un ukraiņiem Latvijā. Tostarp ar biedrības starpniecību tiek nodrošināta arī palīdzība Ukrainas kara bēgļiem Latvijas-Krievijas robežpunktos. Biedrība norāda, ka uz Ukrainu pagājušajā gadā nosūtīta palīdzība apmēram piecu miljonu eiro apmērā un sniegts atbalsts tūkstošiem bēgļu Latvijā.

Dalies ar šo ziņu