Latvija ziedos Ukrainai medicīniskās ierīces 297 861 eiro apmērā

Sabiedrība
LETA
palīdzība Ukrainai
Foto: ilustratīvs/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Valdība šodien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) ieceri ziedot Ukrainai medicīniskās ierīces 297 861 eiro vērtībā. Kā teikts VM izstrādātajā rīkojuma projektā, ministrijā tika saņemta Ukrainas vēstniecības Latvijā vēstule ar lūgumu ziedot medicīniskās ierīces Ukrainas Veselības ministrijai, lai nodrošinātu savlaicīgas medicīniskās palīdzības sniegšanu Krievijas izraisītā bruņotā konflikta Ukrainā cietušajiem.

Lai nodrošinātu racionālu Covid-19 starptautiskās palīdzības ietvaros saņemto ziedojumu izlietojumu uzraudzību un ar to saistīto problēmu izzināšanu un risināšanu, VM tika izveidota darba grupa. Tā, izvērtējot esošo situāciju, kā arī, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas laikā izveidotos materiālo rezervju krājumus, vērtēja iespēju nodot Ukrainai tās medicīniskās ierīces, kuras Latvijas valsts saņēma ziedojumu ietvaros.

Plānots, ka VM ziedos 278 perfūzijas šļirces sūkņa aprīkojumus, 45 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas ar neinvazīvu funkciju, desmit perfūzijas sistēmu stacijas, četras atsūknēšanas ierīces, vienu ventilatora un elpošanas cauruļu komplektu un vienu pacienta vitālo parametru monitora staciju, kas savienojama ar desmit vitālo parametru monitoriem.

VM norāda, ka šo medicīnas ierīču nodošana šobrīd tieši neietekmē materiālo rezervju krājumus valstī.

Medicīniskā aprīkojuma transportēšanu un loģistiku koordinēs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, izmantojot Eiropas Komisijas piedāvāto atbalsta mehānismu. Transportēšanas un loģistikas izdevumi tiks segti no ES civilās aizsardzības mehānisma budžeta.

Latvija medicīniskās ierīces Ukrainai ir nodevusi arī iepriekš.

Dalies ar šo ziņu