LĢIA saņem kultūras balvu "Boņuks" par Nautrēnu pagasta vietvārdu kartes izstrādi latgaliski

Sabiedrība
Sargs.lv
LĢIA
Foto: no kreisās: LĢIA Kartogrāfijas departamenta Austrumu nodaļas vadītāja Andra Zubko-Melne pie jaunizveidotās kartes/Foto: LĢIA

Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra (LĢIA) ir viena no desmit laureātiem, kas saņēma latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks” par 2022. gadā sagatavoto Nautrēnu pagasta karti latgaliešu valodā. Līdz šim tas ir vienīgais šāda veida materiāls Latvijā, līdz ar to LĢIA ir ieguldījusi nozīmīgu darbu, veicinot latgaliskās kultūrvides saglabāšanu. Kā “Sargs.lv” stāsta LĢIA Kartogrāfijas departamenta Austrumu nodaļas vadītāja Andra Zubko-Melne, no šī pagasta nākuši viņas senči, tāpēc speciāliste šo novadu pētījusi jau daudzus gadus. Tagad informatīvā karte-stends latgaliešu valodā atrodas Nautrēnu pagasta centrā, bet pašvaldība to vēlas izdot arī elektroniskā formātā.

Karti digitāli sagatavoja LĢIA Kartogrāfijas departamenta Austrumu nodaļas darbinieki pēc Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta pasūtījuma, un karte tapusi Rēzeknes novada pašvaldības Latgaliskās identitātes atbalsta programmas ietvaros. Informatīvās kartes – stenda atklāšana Nautrēnu pagasta centrā notika 2022. gada 30. novembrī.

 

Image
LĢIA
Foto: LĢIA
Kā norāda LĢIA Kartogrāfijas departamenta Austrumu nodaļas vadītāja Andra Zubko-Melne, kartes pamatnē izmantots ortofoto un digitālais reljefa modelis, pievienojot valsts un pašvaldības ceļu tīklu, ūdenstilpes, ūdensteces un viensētas.

Karte papildināta ar vietvārdiem latgaliešu valodā – ciemu nosaukumiem un mikrotoponīmiem jeb vietvārdiem, kas vairākās paaudzēs ir kalpojuši kā vietējie ģeogrāfiskie orientieri.

Image
LĢIA  ​
​ Image Foto: LĢIA ​

“Tas ir pagasts, no kura nākuši mani senči, un to esmu pētījusi piecpadsmit gadu garumā. Kad Nautrēnu pašvaldība uzrunāja, vai ir iespējams izgatavot karti latgaliešu valodā, teicu – ja tie būs tikai ciemu nosaukumi, tad karte būs “plika”. Piedāvāju, ka man jau ir kaut kas savākts, bet varam darbu vēl turpināt, jo tas nekad nav pabeidzams. Divas trešdaļas materiāla man jau bija, vienu trešdaļu savācām kopā,” saka speciāliste, piebilstot, ka šo informāciju nekur brīvi nevar atrast, ir jābūt entuziastam, kurš to visu meklē un liek kopā.

Uz jautājumu, kā informācija tikusi ievākta, viņa norāda, ka daudzu gadu garumā aptaujāti vietējie iedzīvotāji. Pirmā aptuvenā kartes versija tapusi jau pirms piecpadsmit gadiem, taču tas viss bijis papīra formātā.

“Man tas vienmēr ir interesējis, sākumā šo informāciju apkopoju vienkārši sev, bet izrādās, ka tas viss noderējis, lai arī šis darbs tiktu apkopots un pieejams jebkuram interesentam. Gandarījums, ka LĢIA uzticējās, ka mēs varam sagatavot šo karti latgaliešu valodā,” saka LĢIA pārstāve, piebilstot, ka kartes tapšanā viņai palīdzējuši divi valodnieki.

Image
LĢIA
​ Image Foto: LĢIA ​
Latgaliešu kultūras gada balvas žūrija ir novērtējusi, ka Nautrēnu pagasta vietvārdu karte latgaliešu valodā, kas uzstādīta Rogovkas ciema centrā, ir unikāls mutvārdu vēstures materiāls, kur iekļauti no paaudzes paaudzē nodoti un saglabāti aptuveni 920 vietvārdi. Līdz šim tas ir vienīgais šāda veida materiāls visā Latvijā.
Image
LĢIA
LĢIA Kartogrāfijas departamenta Austrumu nodaļas vadītāja Andra Zubko-Melne (attēlā pirmā no labās). Foto: Dagnija Bernāne / Latgales vēstniecība GORS

Jau ziņots, ka Latgales vēstniecībā "Gors" šī gada 4. martā notika tradicionālā Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks" pasniegšanas ceremonija, kur tika godināti desmit balvas ieguvēji – spilgtākie un nozīmīgākie notikumi un personības 2022. gadā.

Dalies ar šo ziņu