Aptauja: 60% Latvijas iedzīvotāju piekrīt, ka karš Ukrainā vairo spriedzi latviešu un krievu starpā

Sabiedrība
Sargs.lv
Ukrainas karogs
Foto: Foto: štāba vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Pārliecinošs vairākums Latvijas sabiedrības atbalsta Ukrainu cīņā pret Krievijas agresiju, Ukrainas bēgļu uzņemšanu, kā arī Ukrainas uzņemšanu Eiropas savienībā un NATO, liecina Valsts kancelejas un tirgus un sociālo pētījumu centra "Latvijas Fakti" pētījums par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem. Turklāt Latvijas sabiedrības atbalsts šiem Ukrainas mērķiem tikai pieaug.

Pret Krievijas sākto karu Ukrainā

Ukrainas cīņu par savas zemes neatkarību un brīvību pilnībā vai drīzāk atbalsta 82%, kas ir par 6% vairāk nekā 2022. gada martā. Ukrainas kara bēgļu uzņemšanu Latvijā atbalsta 73%, Ukrainas uzņemšanu NATO atbalsta 63%, kas ir par 12% vairāk salīdzinājumā ar pagājušo gadu martu, savukārt Ukrainas uzņemšanu Eiropas savienībā atbalsta 62%, un tas ir par 7% vairāk nekā pērnā gada martā.

Dominējošā daļa (86%) aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ir pret Krievijas uzsākto karu Ukrainā, tikmēr Krievijas diktatoru  Vladimiru Putinu un viņa sabiedroto iebrukumu Ukrainā atbalsta vien 4% aptaujāto, un viņu skaits kopš 2022. gada marta ir sarucis divkārt.

Tāpat vairākums aptaujāto (60%) Latvijas iedzīvotāju kopumā piekrīt, ka karš Ukrainā pastiprina spriedzi latviešu un krievu starpā, un šie rezultāti latviešu un krievu grupās ir līdzīgi.

Kritiski izvērtē informāciju

Vairākums (57%) Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka viņi spēj atšķirt patiesu informāciju par karu Ukrainā no sagrozītas. Latvijas valsts institūciju sniegtajai informācijai par karu Ukrainā uzticas 50%, bet Latvijas mediju sniegtajai informācijai uzticas 47% aptaujāto iedzīvotāju.

Neuzticēšanos Latvijas institūcijām un medijiem pauda 22% - 23% respondentu. Mazākumtautību pārstāvju vidū uzticēšanās rādītāji tradicionāli ir zemāki nekā vidēji sabiedrībā, šajā grupā pozitīvo un kritisko vērtējumu skaits šajos jautājumos bija līdzīgs – aptuveni 35%.

Kopumā savas prasmes medijpratībā Latvijas iedzīvotāji vērtē augstu, tāpat arī uzticība Latvijas valsts institūciju un mediju sniegtajai informācijai ir augstā līmenī.

Lai arī Krievijas sāktais karš Ukrainā turpinās jau gandrīz vienu gadu, vairāk nekā puse respondentu (52%)  norādīja, ka ziņām un jaunumiem frontē regulāri seko līdzi, un no šīs informācijas nav noguruši.

Pētījumā tika aptaujāti 1057 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Dalies ar šo ziņu