Smiltēns: Latvija varētu izmantot Ukrainas izstrādāto digitālo civilās aizsardzības sistēmu

Sabiedrība
LETA
Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns vizītē Ukrainā
Foto: Juris Vīgulis, Saeima. Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns vizītē Ukrainā

Iespējams, Latvija savām vajadzībām varētu izmantot Ukrainas izstrādāto digitālo civilās aizsardzības sistēmu, kas jau ir ieguvusi starptautisku atzinību, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS).

Viņš sacīja, ka šo jautājumu pārrunājis ar Ukrainas amatpersonām, apmeklējot kara plosīto valsti.

Kā uzskata parlamenta priekšsēdētājs, Latvijai, pilnveidojot savu civilās aizsardzības sistēmu, kura patlaban ir novecojusi, nav jāiegulda miljoniem eiro, lai izgudrotu no jauna divriteni. Tā vietā vajagot izmantot sistēmas, kas jau ir radītas un pārbaudītas praksē.

Kad Smiltēns bijis Ukrainā, Kijivas mērs un vicemērs viņam apliecinājuši, ka Kijiva ir gatava "izcilāko sistēmu, kas šobrīd pastāv", iespējams, pat uzdāvināt Latvijai. Kā skaidroja politiķis, "Kyiv Digital" ir civilās aizsardzības sistēma ar mobilo lietotni, kas brīdina iedzīvotājus par raķešu tuvošanos, sniedz norādes par patveršanās vietām un tamlīdzīgi, turklāt tā darbojas arī elektroapgādes pārtraukuma apstākļos.

Smiltēns piebilda, ka minētā sistēma ir viena no izcilākajām pasaulē, tā uzvarējusi konkursā "Smart City". "Viņi būtu gatavi šo sistēmu, iespējams, pat uzdāvināt Latvijai. Tas ir augsts vērtējums mūsu ieguldījumam Ukrainā," sacīja politiķis.

Viņš norādīja, ka par šīs sistēmas pārņemšanu šobrīd notiek sarunas, bet, kad varētu tikt pieņemti tālākie lēmumi, pagaidām esot grūti pateikt.

Kā ziņots, pēdējā laikā vairākkārt aktualizēta nepieciešamība Latvijā pilnveidot civilās aizsardzības sistēmu. To par vienu no sava darba prioritātēm izvirzījis iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS), un arī Ministru kabinets pirmo tematisko komiteju starpnozaru jautājumu risināšanai lēmis veidot tieši civilās aizsardzības jomā.

Dalies ar šo ziņu