ASV un Kanādas karavīri kopā ar zemessargiem palīdz sagādāt malku audžuģimeņu mājām “Zvannieki”

Sabiedrība
Sargs.lv
Zvannieki
Foto: ASV un Kanādas karavīri, kā arī Latvijas Zemessardzes zemessargi palīdz sagādāt malku audžuģimeņu mājām "Zvannieki". Foto: ASV armija

Pirms vairākiem gadiem ASV vēstniecība Latvijā aizsāka tradīciju – audžuģimeņu mājās “Zvannieki” organizēt malkas talkas, kurās piedalās Latvijas zemessargi un Latvijā rotācijas kārtībā dienošie karavīri no ASV, kā arī citām sabiedroto valstīm. Arī šis gads nebija izņēmums, un par spīti lielajām sniega kupenām Cēsu pusē vairāk nekā 40 spēcīgi karavīri palīdzēja sagādāt malku bargajai ziemai.

Kā stāsta ASV vēstniecības pārstāvis un Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Studentu bataljona kaprālis Nils Students, jau toreiz, kad ASV uzsāka operāciju “Atlantic Resolve” Latvijā, karavīri ārpus tiešajiem dienesta pienākumiem vēlējušies sniegt atbalstu arī Latvijas sabiedrībai.

Šādas talkas iepriekš organizētas gan vasarā, gan ziemā. Arī šogad, spītējot aukstumam un sniegam, brīvprātīgie palīgi gādāja malku, kas nepieciešama vairākām “Zvannieku” ģimeņu mājām.

Image
Zvannieki
ASV un Kanādas karavīri, kā arī Latvijas Zemessardzes zemessargi palīdz sagādāt malku audžuģimeņu mājām "Zvannieki". Foto: ASV armijaFoto: ASV armija
Viņš stāsta, ka šoreiz malkas gādāšanā piedalījušies 35 ASV karavīri, 5 karavīri no Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā, kā arī pa diviem zemessargiem no 1. Rīgas brigādes Studentu bataljona un 2. Vidzemes brigādes 27. kājnieku bataljona.

N. Students stāsta, ka iepriekšējos gados “Zvannieku” māju saimniecībā karavīri palīdzējuši arī citos darbos. Veikti gan ūdens apgādes tranšeju rakšanas darbi, kā arī uzbūvēta jauna kūts ēka.

Image
Zvannieki
ASV un Kanādas karavīri, kā arī Latvijas Zemessardzes zemessargi palīdz sagādāt malku audžuģimeņu mājām "Zvannieki". Foto: ASV armija

Lielākoties šajos darbos piedalījušies ASV karavīri, kuri Latvijā dienesta pienākumus pilda ASV militārās operācijas „Atlantic Resolve” ietvaros. Šī operācija tika sākta 2014. gadā pēc Krievijas agresijas Ukrainas austrumos un Krimas okupācijas. Tās mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot drošību, mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Operācijas „Atlantic Resolve” jaunās rotācijas karavīri Latvijā ieradās šī gada septembrī, un uzturas Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē, trenējoties kopā ar NBS karavīriem, zemessargiem, kā arī piedaloties kopīgās militārajās mācībās.

Image
Zvannieki
ASV un Kanādas karavīri, kā arī Latvijas Zemessardzes zemessargi palīdz sagādāt malku audžuģimeņu mājām "Zvannieki". Foto: ASV armija

Tā 2015. gadā ASV karavīri sadarbībā ar ASV vēstniecību sāka sniegt palīdzību dažādos fiziski smagos darbos Cēsu pusē esošajās audžuģimeņu mājās “Zvannieki”, kuras dibinājis mācītājs Juris Cālītis ar kundzi Sandru Dzeni-Cālīti.

“Toreiz piezvanīju J. Cālītim un teicu: “Ja man būtu 70 karavīri un tehnika, kā mēs varētu jums palīdzēt?” Toreiz piedalījāmies gan vērienīgā malkas sagādes talkā, kā arī sākām likt pamatus vistu kūts ēkai, ko vēlāk pabeidza citi ASV karavīri,” saka N. Students.

Viņš stāsta, ka pirms kāda laika Latvijā tikusi īstenota arī ASV kadetu apmācības programma, un arī viņi iesaistīti šajos labajos darbos, jo vēlējušies Latvijā atstāt savas “pēdas”, izdarot kādu labu darbu sabiedrībai.

“Lai kadetiem nebūtu garlaicīgi, dažas dienas pavadījām “Zvanniekos” un arī Līgatnes dabas takās, kur palīdzējām labot un attīrīt zvēru voljērus. Tā kā ASV ir ne tikai zāģējuši un skaldījuši malku, bet arī daudz kaut ko atjaunojuši,” saka Nils Students, piebilstot, ka ASV vēstniecībā šo labo darbu projekti nosaukti par “Chain Saw Diplomacy” (tulkojumā no angļu valodas – “ķēžu zāģu diplomātija”).

Image
Zvannieki
ASV un Kanādas karavīri, kā arī Latvijas Zemessardzes zemessargi palīdz sagādāt malku audžuģimeņu mājām "Zvannieki". Foto: ASV armija

Kā stāsta „Zvannieku” māju saimniece Sandra Dzenīte-Cālīte, Vidzemē pašlaik ir ļoti sniegots, un, lai palīgi varētu pie viņiem nokļūt, tā ir bezmaz vesela specoperācija – sanāk vilkt mašīnas un pašiem atrakt ceļu no sniega.

Viens no šiem palīgiem ir ASV armijas karavīrs majors Šons Malojs (Sean Malloy), kurš operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros Latvijā uzturas jau sešus mēnešus. Viņš stāsta, ka mežā sniegs bijis līdz ceļiem, kas radījis papildus izaicinājumus brīvi pārvietoties un izvest no meža nocirstos kokus. Taču talkā nācis traktors, un malka tikusi nogādāta uz mājām.

Image
Zvannieki
ASV un Kanādas karavīri, kā arī Latvijas Zemessardzes zemessargi palīdz sagādāt malku audžuģimeņu mājām "Zvannieki". Foto: ASV armija

“Zvanniekos” šobrīd ir četras mājas, un divas no tām joprojām pilnībā apkurinātas ar malkas apkuri, tāpēc māju apkurināšanai nepieciešams liels daudzums malkas, kas tiek iegūta gan pašu „Zvannieku” mežā, gan ar laipnu gādību atvēlētajos kaimiņu mežos. Tāpēc ASV karavīru un Latvijas zemessargu sniegtā palīdzība malkas sagādē ir ļoti liels atspaids lielajai saimniecībai.

“Pa vasaru arī paši saviem spēkiem mežus tīrām, bet vienmēr mums pietrūkst. Kad palīgā piesakās karavīri, tie mums ir svētki, jo zinām, ka varam atslābt, jo mums būs siltums,” pauž Sandra Dzenīte-Cālīte.

Pēc lielās malkas talkas parasti tiek rīkotas kopīgas pusdienas, kurās visi gan iestiprinās, gan parunā pēc labi padarīta darba.

Image
Zvannieki
ASV un Kanādas karavīri, kā arī Latvijas Zemessardzes zemessargi palīdz sagādāt malku audžuģimeņu mājām "Zvannieki". Foto: ASV armija
“Tad ir lielā pusdienu zupas vārīšana, mums mājās ir lielais katls, ko saucam par NATO katlu. Mums pat ir izteiciens, kad ir kāds lielāks pasākums: “Kādu katlu vārīsim, vai NATO katlu? saka “Zvannieku” māju saimniece, piebilstot – viņa arī apzinās, cik Latvijā dienošajiem ASV karavīriem, šādi izbraucieni ir svarīgi. Ka arī viņi dienesta laikā svešā zemē var ne tikai pastrādāt, bet arī ģimeniskā lokā šajā svētku laikā var iedzīvot to mājas vidi. ‘Kopīgas pusdienas ir svēta lieta,” pauž Sandra.

Majors Š. Malojs “Sargs.lv” atzina, ka pēc darba visi esot pacienāti ar gardu zupu soļanka, ko daži no ASV karavīriem ēduši pirmo reizi. Viņš pats gan tādu jau bija ēdies iepriekš, taču šī esot bijusi izcili garda.

Image
Zvannieki
No kreisās: kaprālis Nils Students, "Zvannieku" māju saimnieki Juris Cālītis ar Sandru Dzeni-Cālīti. Foto: ASV vēstniecība Latvijā

Uz jautājumu, cik viņam ir svarīgi Latvijai palīdzēt ne tikai militārās sadarbības jomā, bet arī, veicot labus darbus Latvijas sabiedrībai, viņš saka – ASV karavīri vienmēr cenšas atbalstīt labdarību, lai kur viņi dienētu.

“Mēs uz dienesta laiku esam šķirti no draugiem un ģimenes, lai būtu šeit un NATO vārdā aizsargātu un atbalstītu Latviju. Mēs visi ilgojamies pēc saviem bērniem un lietām, ko darījām mājās. ASV lielākā daļa no mums nodarbojas ar labdarību un atbalsta sniegšanu sabiedrībai, tāpat daudziem no mums ir māja, tāpēc esam pieraduši malku gādāt paši. Tāpēc ir svarīgi parādīt, ka Latvijā mēs veicam ne tikai militāros uzdevumus,” viņš saka, piebilstot, ka visi karavīri strādājuši no sirds un arī guvuši par to gandarījumu. Šādi darbi mazliet atgādinot par mājām un palīdz izrauties no dienesta rutīnas.

Šobrīd “Zvanniekus” par savām mājām sauc aptuveni 30 iemītnieki – viņu vidū ir gan pieci cilvēki ar invaliditāti, trīs seniori, kā arī bērni vecumā līdz 18 gadiem un arī daži astoņpadsmit gadus jau sasniegušie jaunieši, jo nav nemaz tik viegli atrast pašiem savu vietu lielajā dzīvē, kur dzīvot patstāvīgi. Tie ir audžubērni gan no bērnunamiem, gan Latvijas lauku ģimenēm, kur pārtraukta vecāku vara.

Image
Zvannieki
Karavīri kopā ar "Zvannieku" mājas iemītniekiem pēc malkas talkas. Foto: ASV armija
“Prieks, ka arī mūsu mājās dzīvojošie puiši var kopā ar karavīriem piedalīties, mēs tiešām baudām kopīgu darbu un draudzību, un svinam to, ka mēs cīnāmies tikai ar sniegu un apstākļiem. Mums ir skaidras debesis, un par to jau vien mums jāpateicas NATO, ka viņi te ir sardzē kopā ar Latvijas karavīriem un zemessargiem,” viņa saka.

Tāpat ģimeņu atbalsta un mūžizglītības centrs “Zvannieki”, kas atrodas Cēsu novada Vaives pagastā, apvieno un sniedz atbalstu ģimenēm, kas uzņēmušas savās mājās bez vecāku gādības palikušu bērnu vai arī vēl ir tikai ceļā uz to. Šeit ikviena ģimene var saņemt praktisku, juridisku un arī garīgu atbalstu.

Image
Zvannieki
Kādu laiku "Zvannieku" audžuģimeņu mājām par malku nebūs jābēdā. Foto: ASV armija

Zvannieku kopienu un Garīgās atveseļošanās centru uztur Zvannieku biedrība, kas dibināta 2002. gadā. Biedrība darbojas bērnu un ģimeņu tiesību aizsardzības jomā, cieši strādājot ar valsts iestādēm, mēģinot ietekmēt likumdošanas procesu par labu bērnu un ģimeņu tiesību un interešu aizstāvībai. Zvannieku biedrība ir nevalstiska brīvprātīgo apvienība un nesaņem no valsts nekādu finansiālu atbalstu. Biedrības ienākumus galvenokārt nodrošina privātpersonu un juridisku personu ziedojumi.

Dalies ar šo ziņu