Latvijas Kara muzejs izstādīs auto, ko Ukrainas karavīri izmantojuši kaujās pret krievu okupantiem

Sabiedrība
Sargs.lv
Twitter konvojs
Foto: Ilustratīvs foto - cits "Twitter konvoja" sagādātais auto Ukrainas bruņotajem spēkiem

No 2. līdz 4. novembrim pie Latvijas Kara muzeja Rīgā, Smilšu ielā 20, būs aplūkojams viens no akcijā “Twitter konvojs” ziedotajiem apvidus auto, ko Ukrainas bruņoto spēku karavīri izmantojuši, lai uzvarētu kaujas pret Krievijas okupācijas spēkiem.

Izstādīto apvidus auto izmantoja Ukrainas bruņoto spēku 93. mehanizētās brigādes karavīri, kuri tam deva nosaukumu “Orļiks”. Ekspress izstādes mērķis ir ilustrēt kara nežēlību un atgādināt sabiedrībai, ka Ukrainas karavīri cīnās arī par Latvijas un visas pārējās Eiropas brīvību.

No 5. novembra “Orļiks” būs pieejams publiskai apskatei Latvijas Kara muzeja vestibilā un kļūs par daļu no muzeja ekspozīcijas.

Izstādītā auto cīņu gaitas pēc ierašanās Ukrainā aizsākās Ohtirkā, kur tas tika izmantots karavīru transportēšanai uz kauju vietām un no tām. Vēlāk ar “Orļiku” tika sniegts atbalsts Ukrainas aizstāvjiem smagākajās cīņās Sumi reģionā. Savukārt kaujās pie Izjumas auto tika izmantots ievainoto evakuācijai, pārtikas un ūdens apgādei, kā arī baļķu vešanai, lai nostiprinātu Ukrainas armijas pozīcijas. Pēc dalības cīņās pusgada garumā, automobilis cieta nelabojami smagus bojājumus kaujā  Bahmutas reģionā.

Ukrainas bruņoto spēku 93. mehanizētās brigades pārstāvis par auto kaujas gaitām ir teicis: “”Orļiks” paveicis lielu darbu, ar to evakuēja ievainotos - pateicoties “Orļikam” tos varēja izvest pat no grūti sasniedzamām vietām. Bet vēl jūs varat pamanīt, ka pie auto ir piemetināts ložmetēja balsts. Uzbrukumu vai desanta atbalsta operāciju laikā tur bija piestiprināts ložmetējs, kas ar savu uguni atbalstīja mūsu spēku došanos uz priekšu.

Aizsardzības nozare izsaka pateicību akcijas “Twitter konvojs” organizatoriem un iedzīvotājiem, ar kuru palīdzību kopš šī gada 24. februāra Ukrainā ir nogādātas vairāk kā 850 automašīnas un humānā palīdzībā, kas ir neatsverams atbalsts Ukrainas aizstāvjiem un sabiedrībai cīņā pret Krievijas agresiju.

Dalies ar šo ziņu