Notiks Zemessardzes un Ludzas novada sadarbības civilās aizsardzības komisijas mācības “Pilskalns”

Sabiedrība
Sargs.lv
Diskusija par visaptverošu valsts aizsardzību Latgalē
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Rīt Ludzas novadā norisināsies Ludzas novada sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas un Zemessardzes 3. Latgales brigādes 32. kājnieku bataljona iepriekš plānotās mācības “Pilskalns”. Mācības organizē Zemessardzes 32. kājnieku bataljons sadarbībā ar Aizsardzības ministriju.

Mācību “Pilskalns” mērķis ir uzlabot valsts un pašvaldības institūciju izpratni par atbildību sadalījumu un praktisko rīcību militāra apdraudējuma gadījumā. Mācību dalībnieki izspēlēs dažādus krīzes situāciju scenārijus, kuros civilās aizsardzības komisija pieņems lēmumus un noteiks reaģēšanas plānus, lai militāra apdraudējuma gadījumā civiliedzīvotāji tiktu nodrošināti ar pamatvajadzībām.

Mācībās piedalīsies pārstāvji no Aizsardzības ministrijas, Zemessardzes 3. Latgales brigādes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī Ludzas novada civilās aizsardzības komisijas pastāvīgie locekļi.

Līdz šim, lai veicinātu visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu, savā atbildības teritorijā Zemessardzes 3. Latgales brigāde jau ir rīkojusi kopējas tikšanās un mācības ar Valsts robežsardzi, VAS “Latvijas valsts meži’, VAS “Latvijas dzelzceļš” un citām civilajām institūcijām un organizācijām un uzsākusi ciešāku sadarbību ar civilās aizsardzības komisijām, organizējot starpinstitūciju mācības “Pilskalns”. Aprīlī tās norisinājās Aizkrauklē, gūstot vērtīgu pirmo pieredzi un atziņas. Šāda veida mācības uzlabo izpratni ne tikai par civilās aizsardzības komisijas gatavību reaģēt militāra apdraudējuma gadījumā, bet arī ļauj pilnveidot pašvaldības un iesaistīto iestāžu izpratni par viņu atbildību un nepieciešamo rīcību krīzes situācijās. Mācības “Pilskalns” iecerēts organizēt arī citviet Latgales reģionā.

Visaptveroša valsts aizsardzība ir noteikta kā viena no valdības prioritātēm, kas paredz stiprināt aizsardzības spējas sasaistē ar valsts un sabiedrības gatavību pašorganizēties un pārvarēt krīzes.

Dalies ar šo ziņu