Levits piedāvā diskutēt par sieviešu obligātu iesaisti valsts aizsardzības dienestā

Sabiedrība
LETA
prezidents
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ideja par valsts aizsardzības dienesta izveidi ir atbalstāma, taču vēl var diskutēt par sieviešu obligātu iesaisti tajā, otrdien TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina Valsts prezidents, Nacionālo bruņoto spēku augstākais vadonis Egils Levits.

Viņš atbalstot plānu par valsts aizsardzības dienesta izveidi, jo par to jau tika runāts iepriekš.

"Mums ir patiešām ļoti labi, augsta līmeņa bruņotie spēki, profesionāli bruņotie spēki, varētu teikt, ka vieni no labākajiem NATO," sacīja prezidents.

Taču Latvijā nav pietiekami daudz rezervistu, kuri būtu militāri apmācīti, jaunā dienesta izveides nepieciešamību pamatoja Levits.

"Profesionālie bruņotie spēki ir tik, cik viņi ir, un tas ir ierobežots skaits. Jaunajā ģeopolitiskajā situācijā ir nepieciešams arī lielāks skaits cilvēku, kuri vajadzības gadījumā var piedalīties savas valsts aizstāvēšanā, kuri nav profesionāli karavīri, un tie ir rezervisti," pārliecināta amatpersona.

Pēc Levita paustā, vislabāk rezevistus var sagatvot šāda veida vispārējā aizsardzības dienestā.

"Var diskutēt par to, vai šis dienest būtu obligāts tikai vīriešiem vai arī sievietēm. Un es katrā ziņā iestājos par visu veinlīdzības principu. Arī sievietēm jābūt gatavām aizstāvēt savu valsti," uzskata Valsts prezidents.

Viņš skaidroja, ka pastāv dažādas dienesta formas, tostarp alternatīvie dienesti, Zemessardze.

Tāpat diskusijas būtu nepieciešamas par tiem, kā dienestā iesaistīt ārpus valsts dzīvojošus pilsoņus.

Jau ziņots, ka, saskaņā ar Aizsardzības ministrijas (AM) plānu, valsts aizsardzības dienests pakāpeniski tiks ieviests piecu gadu laikā. No 2023.gada 1.janvāra norisināsies pirmais ieviešanas posms, kuram varēs pieteikties brīvprātīgi.

Pirmajā gadā varētu tikt iesaukti apmēram 1000 cilvēku.

Iesaukums tiek plānots divas reizes gadā - 1.janvārī un 1.jūlijā. Tāpat būs iespējams izvēlēties dienestu no četriem veidiem. Varēs iekļauties valsts aizsardzības dienestā vai arī noslēgt piecu gadu ilgu dienestu Zemessardzē. Tāpat būs pieejams vada komandiera kurss augstskolā, kā arī alternatīvais - Iekšlietu ministrijas, Veselības, Labklājības ministrijas - dienests.

Paredzēts, ka dienests ilgs 11 mēnešus.

Lai iestātos valsts aizsardzības dienestā, Latvijas pilsonim - vīrietim - jābūt vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Sievietes varēs pieteikties brīvprātīgi.

Paredzēts, ka iesauktajiem tiks maksāta kompensācija 400 eiro apmērā ikdienas izdevumiem. Valsts apmaksās ēdināšanas izdevumus un dzīvošanu kazarmās, kā arī iesauktajiem būs pieejama sporta infrastruktūra. Iesauktajām personām ir paredzēts arī viens brīvlaiks viena mēneša garumā, kā arī varētu būt paredzēta iespēja nedēļas nogalēs doties mājās.

Reformas īstenošanai AM tuvākajā laikā uz valdību virzīs normatīvo aktu grozījumus un speciālu likumprojektu. Gala lēmums par reformu būs jāpieņem Saeimai.

Dalies ar šo ziņu