Portāls “Sargs.lv” uzsāk aizsardzības tematikai veltītu podkāstu sēriju “Droši ir zināt”

Sabiedrība
Sargs.lv
72 stundu buklets
Foto: Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

Aizsardzības nozares ziņu portāls “Sargs.lv” uzsāk aizsardzības un drošības tematikai veltītu raidierakstu sēriju “Droši ir zināt”, kuros uz sarunu būs aicināti dažādi Latvijas aizsardzības nozares, ārvalstu un Nacionālo bruņoto spēku eksperti.

Podkāstu sērijas “Droši ir zināt” pirmā raidījuma viesis ir aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kurš ar piemēriem no dzīves skaidro, kas ir visaptveroša valsts aizsardzība, kā un kāpēc tajā svarīgi iesaistīties ikvienam iedzīvotājam: https://youtu.be/SZR3Go1sFRs

Nākamais podkāstu sērijas “Droši ir zināt” viesis būs Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, kurš stāstīs, kāpēc svarīgi katram pašam būt gatavam izdzīvot saviem spēkiem vismaz pirmās 3 diennaktis jeb 72 stundas un nepaļauties tikai uz valsts dienestiem, jo tiem krīzes situācijā primāri būs jāgādā par valsts drošību un aizsardzību.

Uz sarunu būs aicināts arī Nacionālo bruņoto spēku galvenais psihologs, sertificēts militārais un klīniskais psihologs atvaļināts majors Vilnis Čerņavskis. Viņš sniegs padomus, kā katrs var stiprināt savu psiholoģisko noturību un kā neļauties panikai, kad krīze vai nestandarta situācija pārsteidz nesagatavotu. Kā atvaļināts majors ar iepriekšēju militāro pieredzi, tai skaitā arī karstajos punktos Irākā un Afganistānā, viņš skaidros, kā spēt saskatīt gaismu tuneļa galā arī šķietami bezcerīgās situācijās un kā sevi emocionāli stiprināt ikdienā.

Savukārt ar praktiskiem un dzīvē iepriekš pārbaudītiem ieteikumiem “Sargs.lv” podkāstā dalīsies Nacionālo bruņoto spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīrs seržants Rolands Matisons, kurš brīvajā laikā dodas piedzīvojumos dabā. Viņš sniegs padomus, kā lauka apstākļos iekurt ugunskuru, ja līdzi nav sērkociņu, kā iegūt dzeršanai drošu ūdeni, ja blakus ir tikai ezers vai upe, un kā uzcelt pajumti mežā, ja vienīgie pieejamie materiāli ir sūnas un koku zari.

Podkāstu mērķis ir iepazīstināt klausītājus ar svarīgiem, bet nereti sarežģītiem tematiem, vienkāršā valodā skaidrojot, piemēram, to kas ir visaptveroša valsts aizsardzība. Plānots apskatīt arī citu valstu pieredzi visaptverošas jeb totālas aizsardzības ieviešanā un analizēt, kā tā ir stiprinājusi sabiedrības psiholoģisko noturību un valsts aizsardzību kopumā. 

“Sargs.lv” podkāstos vienkāršā un saprotamā valodā tiks sniegts ieskats arī valsts atbildīgo dienestu darbā krīzes situācijās, kā arī pamatota nepieciešamība sabiedrībai primāri sagatavoties un nodrošināt savu, savas ģimenes un kopienas noturību pret jebkādiem satricinājumiem.

Tāpat podkāstu tematos tiks sniegti praktiski padomi psiholoģiskās noturības un stabilitātes saglabāšanai krīzes un kara apstākļos, kā arī piedāvāti citi praktiski padomi, piemēram, kā sagatavoties dažādām ekstremālām situācijām, sakārtot ārkārtas gadījumu somu, kādas mantas ņemt līdzi, kā nakšņot ārpus mājām, kā lauka apstākļos iegūt uguni un ūdeni un kādu ilgi glabājamu pārtiku vislabāk izvēlēties krīzes situācijām.

Jaunu raidierakstu turpmāk plānots publicēt reizi divās nedēļās, ik piektdienu. Tie būs pieejami portālā “Sargs.lv”, kā arī “Sargs.lv” “Youtube”  kanālā un mūzikas un podkāstu straumēšanas vietnē “Spotify”.

Dalies ar šo ziņu