Cēsu Instruktoru skolā labās domas iesien maskēšanās tīklos Ukrainas karavīriem

Sabiedrība
Sargs.lv
Palīdzība Ukrainai
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolas pagalmā, Cēsīs 16. martā aizvadīta akcija “Elīza”, kuras laikā Cēsu Valsts policijas, Instruktoru skolas un Zemessardzes daiļā dzimuma pārstāves sēja maskēšanās tīklus Ukrainas karavīriem.

Teju divdesmit Cēsu novada struktūrvienību pārstāves, vien nieka stundas laikā jau radīja visai iespaidīgu maskēšanās tīklu, sienot auduma gabaliņus katrā zvejas tīkla posmā. Turklāt nav noslēpums, ka tie lieti noderēs, jo maskēšanās tīkli ir viena no lietām, kas ir akūti nepieciešami Ukrainas karavīriem ne tikai lai liktu uz uzkabēm, maskētu mašīnas, bruņutehniku, bet arī lai aizsegtu humāno preču kravas.

Idejas iniciatore Cēsīs ir Cēsu pašvaldības deputāte Elīna Stapulone, kura norāda, ka  zvejnieku tīklā iesietas zaļas, brūnas un citu zemes toņu, kokvilnas strēmelītes. Krāsām kopā saplūstot, veidojas kamuflāžas raksts, kas pavisam noteikti noderēs Ukrainas militārajiem spēkiem.

Image
Palīdzība Ukrainai
Foto: Elīna Stapulone sniedz instrukcijas, kā darināt maskēšanās tīklus/srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
“Manuprāt, ukraiņi izdara svarīgu darbu, pierādot Krievijas tirānam, ka arī visa Eiropa nepieļaus nelikumīgu iebrukumu citā valstī. Ukraiņi lej savas asinis par mums visiem. Tāpēc ir svarīgi viņiem sniegt jebkādu atbalstu, vienalga, vai tas ir praktisks vai militārs atbalsts,” saka deputāte.

Viņa šo akciju vērtē atzinīgi arī tādēļ, ka tā ir iespēja solidarizēties Latvijas sabiedrībai un iespēja pierādīt to, ka jebkura sabiedrības daļa var sniegt atbalstu Ukrainai. 

“Mēs iesienam tajā pozitīvas domas un mēs pašas saņemam labas emocijas, apzinoties, ka darām labu Ukrainas sabiedrībai. Tātad, kāds, kurš slēpsies zem šī maskēšanās tīkla, būs mūsu aizsegā. Mēs to darām, lai aizsargātu, tātad tas ir tāds sargeņģeļu pieskāriens. Turklāt mēs pašas iegūstam miera devu, darinot maskēšanās tīklu ar savām rokām,” domā E. Stapulone.

Jāuzsver, ka, lai maskēšanās tīkls taptu, auduma gabaliņus griezuši un sagādājuši ne vien Cēsu Instruktoru skolas brīvprātīgie, bet arī atbalsta centra “Pērle” dalībnieki. Arī jaunieši ir iesaistījušies maskēšanās tīklu veidošanas aktivitātēs, tāpēc Vidzemes tehnoloģiju un dizaina tehnikuma skolēni, arī puiši, ir sagriezuši lupatiņas, lai jau veidotu savu maskēšanās tīklu.

Image
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
“Tas pierāda to, ka visi Latvijas dienesti un sabiedrība kopumā spēj būt operatīva un saliedēta. Te nav runa tikai par sievietēm, bet arī par ikvienu cilvēku, kurš ir gatavs sniegt savu atbalstu, iesienot labo domu maskēšanās tīklā, saka Elīna.

Turklāt pirmais uzpītais tīkls nogādāts Priekuļu novada palīdzības punktā, kā norāda idejas iniciatore Cēsīs - cilvēku atsaucība ir fenomenāla, jo arī Priekuļu novada vietējās seniores labprāt pin tīklu un arī citi iedzīvotāji iesaistās, pamanot, ka tīkls ir piekārts pie stenda, tad arī kāds iepin savu labo domu Ukrainai.
 

Image
Palīdzība Ukrainai
Foto:srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija


Veldzējoties saulainajā pavasara dienā un tik pat kā meditatīvajā nodarbē, arī “Sargs.lv” komanda iesēja savas labās domas, topošajā maskēšanās tīklā.

Starp patīkamām čalām un nasku pirkstu kustināšanām arī  Cēsu Valsts policijas dāmas atrada laiku maskēšanās tīklu siešanā.

“Pēc piedāvājuma iesaistīties akcijā, zinājām, ka esam gatavas atbalstīt tos, kuriem šis atbalsts ir nepieciešams, ar cerībām, ka Latvijai nekad nebūs nepieciešama šāda veida palīdzība,” sienot auduma strēmeles tīklā, uzsver Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Cēsu iecirkņa kārtības policijas nodaļas priekšniece Valda Cīrule.

Viņa uzsvēra, ka Cēsu Valsts policija ir pret kara darbībām Ukrainā un tieši tādēļ ir svarīgi, lai ikviena Latvijas sabiedrības daļa iestātos par mieru un brīvību šajā valstī, uzsverot, ka miers pasaulē ir svarīgs  kā bērniem, tā viņu vecākiem un ikvienam valsts iestādes darbiniekiem, vai privātpersonai.

Image
Palīdzība Ukrainai
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Jau iepriekš tapušie, gatavie tīkli ar apvidus auto konvojiem devušies uz Ukrainu. Savukārt Cēsu Instruktoru skolā tapušais tīkls  tuvākajās dienās nonāks biedrības “Tavi draugi” rokās , lai pavisam drīz dotos uz Ukrainu.

Vislatvijas akcija aizsākusies, pateicoties tērpu māksliniecei Ievai Ādamsonei, kura uzsāka akciju “Elīza” 12. martā pie Kongresu nama Rīgā,  kurā ikviens tika aicināts  siet maskēšanās tīklus Ukrainas karavīriem.

Vēstīts, ka akcijā iesaistījušās jau vairāk nekā 1500 sievietes ne tikai no visas Latvijas, bet arī ASV.

Turklāt Ukrainā jau ir nonākusi pirmā krava, maskēšanās tīkli vairāk nekā 70 metru garumā un atbalsts jūtams ne tikai no brīvprātīgā darba veicējiem, bet arī audumu veikaliem, zvejniekiem, tekstilizstrādājumu uzņēmumiem no visas Latvijas, kuri mērķa vārdā ir gatavi ziedot materiālus.

Image
Palīdzība Ukrainai
Foto: Cēsu Instruktoru skolā tapušais maskēšanās tīkls/srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Projektā ir iesaistījušies brīvprātīgie no Valmieras, Liepājas, Ventspils, Cēsīm, Jēkabpils un Siguldas. Savu atbalstu sniedz arī pamata un augstākās izglītības mācību iestādes – Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola, Siguldas 1.pamatskola, Latvijas Universitātes sporta un pedagoģijas fakultāte un daudzi citi.

Akcijas nosaukums – “Elīza” – radies no pasakas par meža gulbjiem, kurā tika pīti nātru krekli, lai naktī brāļi nepārvērstos par gulbjiem. Latvijā radītie maskēšanās tīkli ir jau kļuvuši par vienojošu simbolu ne tikai vairākām tautām, bet arī atbalstam cīņā par Ukrainas brīvību.

Dalies ar šo ziņu