NEPLP aizliedz Krievijas kanālu "Rossija RTR" un "Rossija 24" retranslāciju Latvijā

Sabiedrība
LETA
Rossija 24
Foto: Edijs Pālēns/LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) aizliegusi Krievijas kanālu "Rossija RTR" un "Rossija 24" retranslāciju Latvijā, ceturtdienas rītā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" informēja padomes priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Kanāla "Rossija RTR" retranslācija aizliegta uz pieciem gadiem, kanālu "Rossija 24" nevarēs pārraidīt četrus gadus. Savukārt "TV Centr International" retranslācija aizliegta uz trim gadiem.

Pēc Āboliņa paustā, lēmumi pieņemti saistībā ar tiešiem draudiem valsts drošībai. Viņš norādīja, ka lēmums pieņemts pirmo reizi Eiropas Savienības (ES) vēsturē, iedarbinot Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas ārkārtas procedūru, kas ļauj dalībvalstīm pieņemt šādus lēmumus, neizejot cauri oficiālajai un garajai procedūrai. NEPLP priekšsēdētājs uzsvēra, ka lēmums stājas spēkā nekavējoties.

"Mēs aicinām visas ES valstis izmantot mūsu savākotos pierādījumus, sekot mūsu piemēram un slēgt šos trīs ar Krieviju saistītos kanālus visā ES teritorijā. Mēs aizvadīto gadu laikā esam slēguši 41 ar Krieviju saistītu programmu. Diemžēl citas Eiropas valstis nav sekojušas šim piemēram," sacīja Āboliņš.

NEPLP pašlaik plāno vērsties pie visiem ES regulatoriem. "Mēs uzskatām, ka šis ir tas brīdis, kad visai Eiropai ir jābūt vienotai un jārīkojas tieši tāpat, kā rīkojas Latvija," aicināja NEPLP vadītājs.

Pēc viņa paustā, Latvija pēdējo divu gadu laikā, ar dažādiem lēmumiem ierobežojot 41 ar Krieviju saistīta kanāla darbību Latvijā, ir devusi skaidru signālu, ka "mēs savu informatīvo telpu aizsargājām, aizsargājam un aizsargāsim".

Jau ziņots, ka iepriekš Valsts prezidents Egils Levits aicināja Latvijā aizliegt Krievijas propagandas kanālu retranslāciju.

"Latvijas informācijas telpā nav pieļaujama naida kurināšana pret Ukrainu un dezinformācija," ierakstā mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzsvēra Valsts prezidents.

Ar līdzīgu paziņojumu klajā nāca ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs "Twitter" atzīmēja, ka, ņemot vērā etniskā naida veicināšanu un nozieguma pret mieru un kara attaisnošanu, kas katru dienu redzama minētajos kanālos, Latvijas atbildīgajām iestādēm būtu pamats izvērtēt to darbību Latvijā un pārtraukt to retranslāciju.

Ziņots arī, ka Vladimirs Putins ceturtdien negaidīti teica runu Krievijas telekanālā "Rossija 24", paziņojot, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

Īsi pēc tam televīzijas kanāls "Doždj" vēstīja, ka no dažādām Ukrainas pilsētām, tostarp no Kijevas pienāk ziņas par sprādzieniem.

CNN, atsaucoties uz Ukrainas Iekšlietu ministriju, ziņoja, ka sprādzieni Kijevā esot raķešu triecieni.

Dalies ar šo ziņu