Zbigņevs Stankevičs: Valsts ir mehānisms, kam vajadzētu cilvēku atbalstīt ceļā uz labāko katrā

Sabiedrība
Sargs.lv
18. novembris
Foto: Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts, līdzīgi kā baznīca, ir mehānisms, kam vajadzētu cilvēku atbalstīt ceļā uz labāko katrā indivīdā. Tā, uzrunājot Latvijas iedzīvotājus Latvijas proklamēšanas 103. gadadienā, dievkalpojumā no Rīgas Doma sacīja Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Savukārt Valsts prezidents Egils Levits aizlūgumā dievkalpojuma noslēgumā aicināja visus būt pateicīgiem par mūsu zemei un tautai dāvāto brīvību un iespēju pašiem veidot un nākamajām paaudzēm atstāt neatkarīgu Latvijas valsti.

Zbigņevs Stankevičs spredīķi vēstīja, ka vairākiem cilvēkiem iepriekš jautājis, kāds ir viņu sapnis par mūsu valsti, un, izrādās, sapņi un ilgas par valsts nākotni visiem izrādījušās līdzīgas.

“Cilvēki ilgojas pēc iekļaujošas un ieklausīties spējīgas sabiedrības, kurā, citēju, runājot par jebkuru tēmu, cilvēks netiek sabradāts, tiklīdz kā viņš paudis savu viedokli, kas atšķirīgs no cita. Tādas sabiedrības, kurā tiek meklēts un atrasts veids, kā veicināt izlīgumu un ieklausīšanos, kā atmest augstprātību,” norāda arhibīskaps metropolīts.

Viņš atzīst, ka ikviens sapņo par Latvijas harmonisku attīstību, un galvenie atslēgas vārdi mūsu un Latvijas laimei ir – Dievs, svētī Latviju! Jo tikai tur, kur ir Dievs, ir harmonija un visu lietu kārtība, kam seko laimes izjūta un prieks.

Image
dievkalpojums
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Dievs mums devis ļoti daudz, taču visa pamatā ir vērtību sistēma, no tās izriet gan cilvēciskās attiecības, gan attieksme pret dabu, tikumība. Dzīvos tāda valsts, kurā būs stipri cilvēki, kas rada stipras vērtības. Ja cilvēkos dominē egoisms, tas ārda sabiedrību un beigās apdraud arī pašu indivīdu,” viņš saka.

Tāpat viņš norāda – sagaidot Valsts svētkus, gribētos runāt tikai par labo un skaisto, par sasniegumiem un uzvarām, tomēr notiekošais mūsu valstī, Eiropā un pasaulē liek apzināties šī brīža situācijas nopietnību un meklēt risinājuma iespējas.

Metropolīts atzīst, ka Latvijas bagātība ir Latvijas iedzīvotāji. Tie ir cilvēki, kuri nemeklē izrādīšanos un nealkst pēc uzslavām, bet ikdienā uzticīgi dara savu darbu, piemēram, mediķi, skolotāji, policisti, karavīri.

“Valsts, līdzīgi kā baznīca, ir mehānisms, kam vajadzētu cilvēku atbalstīt ceļā uz labāko katrā. Valstij ir fundamentāls pienākums nodrošināt, lai katrs var izmantot savas tiesības sevis pilnveidošanai,” viņš saka.

Valsts svētku dievkalpojumā piedalījās arī Valsts prezidents Egils Levits, kurš dievkalpojuma noslēgumā sacīja aizlūgumu. “Dievs, dod gara spēku, izturību, veselību katram no mums un mierinājumu visiem, kuri šajā laikā ir zaudējuši savus mīļos! Lai ar dievpalīgu kopā varam pārvarēt visus pārbaudījumus un kļūstam labāki un stiprāki savā ticībā labajam"

"Pateiksimies Dievam par mūsu zemei un tautai dāvāto brīvību un iespēju pašiem veidot un nākamajām paaudzēm atstāt neatkarīgu un neatkarīgu Latvijas valsti,” pauda E. Levits.

Tāpat 18. novembrī, sākot no plkst. 12.45, aizsardzības nozare aicina Latvijas iedzīvotājus sekot līdzi Nacionālo bruņoto spēku sveicienam valsts svētkos, kas tiks pārraidīts tiešraidē Latvijas Televīzijā, Latvijas Radio un RīgaTV24.

Nacionālo bruņoto spēku sveiciens Latvijas iedzīvotājiem tiek organizēts, ievērojot visus valstī noteiktos epidemioloģiskos drošības pasākumus. Aizsardzības ministrija aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem vienam pret otru, palikt mājās un ģimenes lokā svinēt Latvijas Republikas proklamēšanas 103. gadadienu, sekojot līdzi svētku programmai plašsaziņas līdzekļos.

Dalies ar šo ziņu