Zemessardzes pieredze – iedzīvotāji arvien aktīvāk ziņo par inscenētiem pretinieka spēkiem

Sabiedrība
Sargs.lv
Mācības " Nemejs 2021" Vidzemē
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde jau vairākus gadus ir iesaistīta sabiedrību NBS militāro mācību “Namejs” norisē, aicinot ziņot par apkārtnē manītu inscenētā pretinieka karaspēku. Kā “Sargs.lv” atzīst brigādes Informācijas operāciju daļas priekšniece kapteine Ieva Karlsberga, šādas aktivitātes mērķis ir radināt cilvēkus atšķirt savas valsts karavīrus no svešas armijas pārstāvjiem un zināt, ka tādā gadījumā ir iespēja ziņot Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, lai informētu par pretinieka klātbūtni un atrašanās vietu.

Kapteine I. Karlsberga stāsta, ka Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde šādu aktivitāti militāro mācību “Namejs” laikā īsteno jau trešo reizi. Katru gadu gan sabiedrības iesaistes forma mazliet atšķīrusies. Ja pirmajā gadā informācija galvenokārt tika izziņota televīzijā un radio, tad pērn iedzīvotājiem personīgi tika dalītas informatīvas skrejlapas par mācību norisi un viņu iespēju iesaistīties un būt pilsoniski aktīviem.

Arī šogad brigāde izvēlējās personisku uzrunāšanas pieeju – gan izlīmējot informatīvus materiālus dažādās apdzīvotās vietās, kurām garām varētu doties nosacītais pretinieks, gan runājot ar cilvēkiem personiski. Informācija tika izplatīta arī sociālajos tīklos.

Image
Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes zemessargs vietējiem iedzīvotājiem izdala informāciju par mācību "Namejs 2021" norisi/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes zemessargs vietējiem iedzīvotājiem izdala informāciju par mācību "Namejs 2021" norisi/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Ja iepriekšējos gados, savā teritorijā redzot nosacīto pretinieku, iedzīvotāji tika aicināti zvanīt vai sūtīt īsziņas, tad šogad Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde aicināja iesūtīt arī foto vai video. Saņēmām daudz fotogrāfiju un uzfilmēto materiālus ar bruņotām kolonnām,” saka kapteine I. Karlsberga.

Informatīvajā aicinājumā bija sekojošs teksts: Vidzemniek, piedalies mācībās arī Tu! Tavā novadā no 24. līdz 26. septembrim notiks militārās mācības “Namejs 2021”, kurās mūsu zemessargi demonstrēs prasmes aizstāvēt iedzīvotājus un savu valsti. Mācību laikā nosacītos “pretiniekus” spēlēs Igaunijas bruņoto spēku karavīri, kuri darbosies Tava novada teritorijā. Ja Tu laikā no 24. līdz 26. septembrim savā apkārtnē ieraugi Igaunijas bruņoto spēku karavīrus vai militāro tehniku, to pulcēšanos vai pārvietošanos, piezvani vai raksti īsziņu uz noteikto telefona numuru, kā arī vari sūtīt bildes WhatsApp vai Signal. Nosauc vietu, kur Tu redzi Igaunijas karavīrus vai transportu, to skaitu, darbības un kustības virzienu! Šis ir Tavs ieguldījums mūsu brīvībai un neatkarībai!

Image
Igaunijas aizsardzības līgas "Kaitseliit" karavīri mācībās "Namejs 2021"/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Igaunijas aizsardzības līgas "Kaitseliit" karavīri mācībās "Namejs 2021"/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes speciāliste gan saka, ka grūti spriest par vidzemnieku aktivitātes pieaugumu skaitliskā izteiksmē, jo katru gadu šādi paziņojumi izplatīti citā vietā – pirmajā gadā tā bija Austrumvidzeme pie Alūksnes, Gulbenes un Smiltenes, cilvēki ļoti aktīvi zvanīja. Pērn šāda aktivitāte tika izvērsta Vidzemes Ziemeļaustrumos, taču šogad pirmo reizi teritorija aptvērusi visu piecu 2. Vidzemes brigādes bataljonu atbildības teritorijas – sākot no Ogres līdz pat Cēsīm un Balviem.  

Image
Igaunijas aizsardzības līgas "Kaitseliit" karavīri mācībās "Namejs 2021"/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Igaunijas aizsardzības līgas "Kaitseliit" karavīri mācībās "Namejs 2021"/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Šī uzdevuma galvenais mērķis nav tik daudz pati izlūkošana, cik fakts, ka iedzīvotāji vispār pamana svešu bruņoto spēku karavīrus un tehniku savā teritorijā. Tāpat vēlamies radinātu sabiedrību, ka tai ir iespēja piezvanīt un pastāstīt, ja redz iespējamo pretinieku, tādējādi ikviens cilvēks var iesaistīties valsts aizsardzībā. Ja sabiedrība zinās, ka vajag zvanīt, ceram, ka arī reālas krīzes situācijā būs sabiedrības atbalsts un cilvēki ziņos,” saka kapteine I. Karlsberga.

Viņa arī atzīst, ka sabiedrības atbalsts Vidzemē ir liels, cilvēki labprāt sadarbojas. Tas bija jūtams arī mācību “Namejs” laikā, tiekoties un runājot ar vietējiem iedzīvotājiem.

Pat, ja militārās tehnikas pārvietošanās dēļ uz ceļiem arī veidojās īslaicīgi sastrēgumi un autovadītājiem bija mazliet ilgāk jāpagaida rindā, cilvēki bijuši saprotoši un atbalstoši.  

Image
Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes artilēristi piedalās mācībās "Namejs 2021"/Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes artilēristi piedalās mācībās "Namejs 2021"/Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

“Mums bija daudz brigādes sabiedrisko attiecību speciālistu, kuri runāja ar katru satikto iedzīvotāju vai apstādināto mašīnu, dalīja arī uzlīmes, mazus suvenīrus. Pat, ja kāds iedzīvotājs varbūt arī bija mazliet neapmierinātāks, pēc sarunas bija saprotošs,” viņa saka.

Dalies ar šo ziņu