“Eurobarometer” pētījums: Iedzīvotāji Latvijā visvairāk uzticas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem

Sabiedrība
Sargs.lv/Eurobarometer
NBS parāde Jēkabpilī
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Latvijā Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem uzticas 72% iedzīvotāju. Tas ir visaugstākais Latvijas iedzīvotāju uzticības līmenis starptautisko un valsts institūciju vidū, liecina jaunākais “Eurobarometer” pētījums.

Saskaņā ar pētījuma datiem uzticības līmenis Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir palielinājies par vienu procentpunktu.

Starp aptaujātajiem Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem neuzticas tikai 28%  respondentu. Arī šo cilvēku skaits ir audzis par 11%, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mērījumu rezultātiem.

Saskaņā ar pētījuma datiem otrajā vietā aiz Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem iedzīvotāji uzticas radio (70%), kā arī veselības aprūpes iestāžu un dienestu darbiniekiem (66%).

Ceturto vietu Latvijas iedzīvotāju uzticamības rādītājos ieņem Eiropas Centrālā banka (65%), NATO (63%), kā arī Valsts policija (62%).

Savukārt viszemākie Latvijas sabiedrības uzticamības rādītāji ir politiskajām partijām, kurām uzticas tikai 7% aptaujāto, Saeimai un sociālajiem medijiem, no kuriem katram uzticas tikai 21% respondentu, kā arī valdībai, kurai uzticas 23% sabiedrības.

Starp citām Eiropas Savienības valstīm augstākie uzticamības rādītāji bruņotajiem spēkiem ir Somijā, kur tiem uzticas 96% sabiedrības, kā arī Dānijā un Nīderlandē, kur sabiedrības uzticība bruņotajiem spēkiem mērāma 90% apmērā.

Baltijas valstu vidū visaugstākie uzticamības rādītāji ir Igaunijas bruņotajiem spēkiem, kam uzticas 87% sabiedrības, bet Lietuvā – 78% aptaujāto.

Vidēji Eiropas Savienības valstīs savu valstu bruņotajiem spēkiem uzticas 74% cilvēku.

Dalies ar šo ziņu