NBS kapelāni: Šis ir iespēju un garīgu vērtību laiks

Sabiedrība
Sargs.lv
Lieldienas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lai arī joprojām dzīvojam dažādu ierobežojumu laikā, kad lieli pasākumi un svinēšanas ir atceltas, daudzi cilvēki, tai skaitā arī karavīri un zemessargi, ir atzinuši – šī apstāšanās, reizēm arī mājsēde ir ienesusi pozitīvas emocijas un lietas viņu dzīvēs, ļaujot paveikt sen atliktus darbus, norāda “Sargs.lv” aptaujātie kapelāni. Kāds ir paspējis sakārtot ģimenes albumus un izpētījis dzimtas koku, vēl kāds beidzot sakārtojis garāžu. Arī šajās Lieldienās Dievs mums saka – apstājies, ieklausies savā sirdī, atklājot unikālas vērtības par sevi un apkārtējo pasauli!

Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš atzīst, ka Covid pandēmijas izraisītā nedrošības sajūta un neziņa par nākotni šajā laikā var pielavīties ikvienam, taču vērts atcerēties, ka Dievs caur Lieldienām un Jēzus Kristus augšāmcelšanos vēlreiz parāda – ir nemainīga drošība, ko Dievs dod.

E. Pļaviņa iedrošinājums ir meklēt Dievu pareizā veidā un vietās. Cilvēki bieži mēdz apmeklēt tuvinieku kapa vietas, domās prasot viņiem padomu, bet Lieldienu notikumā eņģelis sievām teica: “Ko jūs meklējat dzīvo pie mirušiem?” Tas nozīmē, ka arī cilvēki bieži atbildes meklē nepareizās vietās.

Image
Lieldienas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Ar miesīgām acīm skatoties, bieži visu redzam depresīvi, pamanām vien sazvērestības teorijas, kas tikai vairo nospiestības sajūtu un neziņu. Taču Dievs dod brīvību un mieru neatkarīgi no apstākļiem. Lieldienu notikums parāda – neatkarīgi no problēmām, ciešanām, izaicinājumiem Dievs ikvienam dod šo mūžības perspektīvu.”
Elmārs Pļaviņš
NBS virskapelāns
Elmārs Pļaviņš

Tajā pašā laikā Lieldienu stāsts parāda, ka vienmēr ir jānes lielāks vai mazāks upuris. Arī karavīri un zemessargi daudz ko mēdz upurēt – apdraudot savu dzīvību, pildot dienesta pienākumus starptautiskās operācijās, upurē laiku, kas tiek pavadīts ilgstošā prombūtnē no mājām.

“Lai kaut ko sasniegtu, kaut kas ir jāatdod. Bet, ja tu no sirds dari savu darbu, tad Dievs vienmēr var svētīt un iedrošināt,” pauž E. Pļaviņš.
Image
Lieldienas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tikmēr Zemessardzes vecākais kapelāns majors Raimonds Krasinskis atzīst – jau pagājis gads, kopš arī Latvija cīnās ar jauno un ļauno vīrusu. Šajā laikā cilvēku dzīvēs ienākuši daudzi negaidīti pavērsieni – dažādi ierobežojumi, atcelti tūrisma braucieni, ciemošanās un citas izklaides. Viņš saka, ka daudziem var rasties jautājumi – kā tā, ka viss ir ierobežots, apturēts, kur skatās Dievs? Jo bieži visā šajā jūklī un neapmierinātībā cilvēks mēdz saskatīt tikai negatīvo. Kad Kristus gāja savā mokpilnajā krusta ceļā, arī tad daudzi bija neapmierināti, ka, lūk, Jēzus, kurš bija nevainīgs, cieš lielas mokas – tiek sists krustā. Tikai daži saprata, ka krustaceļs patiesībā ir Dzīvības ceļš.

“Tautā ir teiciens – sargā sevi un Dievs tevi sargās! Zelta vārdi! Redzam, ka esam apstājušies šajā nemitīgajā skrējiena kultūrā. Dievs katram mums šodien saka – apstājies! Un daudzi ir iegājuši savā sirds noslēpumā, atklājot unikālas vērtības par sevi un apkārtējo pasauli. Esmu saņēmis vairākas liecības no cilvēkiem, kuriem šī apstāšanās, dīkstāve, mājsēde ir ienesusi pozitīvas emocijas un lietas viņu dzīvēs.”
Raimonds Krasinskis
Zemessardzes vecākais kapelāns
majors Raimonds Krasinskis

Viņš min kādu sievieti, kura teikusi, ka jau 27 gadus centusies sakārtot savas ģimenes fotogrāfijas un apkopot dzimtas vēsturi, taču līdz šim nekad nav pieticis laika. Tagad to paveikusi dažu mēnešu laikā.

Savukārt kāds kungs nav varējis ilgstoši sakārtot garāžu un mājas pagrabu, bet dīkstāves laikā to izdarījis. Vēl kāda daudzbērnu māmiņa vairākus gadus nevarējusi saņemties pajautāt saviem vecākiem par viņu bērnību un skolas gaitām, lai par to pastāstītu saviem bērniem. Viņa atzinusi, ka mājsēdes laikā uzzinājusi neiedomājami daudz par vecākiem un viņu ģimenēm.

“Lūk, šie piemēri liek saprast, ka šis viņiem ir bijis iespēju un garīgu vērtību laiks. Tas ir viņu Dzīvības laiks! Lai arī cik reizēm ir grūti, saskatīsim lietās, apstākļos pozitīvas un vērtīgas lietas!” novēl majors R. Krasinskis.
Image
Lieldienas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Arī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kapelāns virsleitnants Oļegs Jermolājevs atzīst – Lieldienu laikā tiek svinēta gaismas uzvara pār tumsu, ko kristīgā baznīca parāda caur Kristus uzvaru pār nāvi. Aicinot karavīrus domāt par uzvaru, viņš arī atgādina, ka ir jābūt sagatavotiem šai uzvarai. Tā neatnāk pati no sevis.

“Armijas cilvēki to ļoti labi saprot un zina, ka daudz jāiegulda savā sagatavotībā [..] Kristus ir teicis: “Es esmu dzīvība!” Tā ir tā drošība, ko karavīrs vai ikviens cits var iegūt, ja izvēlas šiem vārdiem atsaukties. Es nevaru karavīriem norādīt, kā viņiem jādara, bet varu aicināt par to domāt.”
Oļegs Jermolājevs
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kapelāns
irsleitnants Oļegs Jermolājevs

Mehanizētā kājnieku brigāde saviem karavīriem un ikvienam, kurš brigādei seko sociālajā platformā “Facebook”, kopš februāra reizi nedēļā piedāvā arī kapelāna O. Jermolājeva svētbrīža tiešraidi no Ādažu bāzes kapelas.

Par šādu aktivitāti izlemts, jo Covid apstākļos kapelā vienlaicīgi nevar pulcēties daudz cilvēku, tāpat ne vienmēr karavīriem ir laiks apmeklēt kapelu saspringtā dienas grafika dēļ. Vēl kāds iemesls esot tas, ka daudzi karavīri, lai arī atzinuši kapelānam, ka ir ticīgi, to publiski nevēlas izrādīt. “Šī ir iespēja karavīriem, kuri grib dzirdēt garīgas lietas, noklausīties to tiešsaistē,” saka kapelāns O. Jermolājevs.

Svētbrīža tiešraižu arhīvu no Kadagas kapelas iespējams noskatīties Kapelānu dienesta (NBS Kapelānu dienests) “Facebook” lapā.

Dalies ar šo ziņu