LVRTC: Situācija kiberaizsardzības ziņā privātajā sektorā ir ļoti raiba

Sabiedrība
LETA
Kiberdrošība
Foto: Foto: Pixabay.com

Situācija kiberaizsardzības ziņā privātajā sektorā Latvijā ir ļoti raiba un bieži vien tas ir jautājums par izmaksām, atzīmēja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis.

Viņš atzina, ka visbiežāk mazi uzņēmumi, ja vien nesadarbojas ar nopietnākiem informācijas tehnoloģiju pakalpojumu sniedzējiem, sevi pakļauj riskam. "Te ļoti bieži ir jautājums par izmaksām un to, cik uzņēmums ir gatavs maksāt par riska samazināšanu. Dažkārt attieksme ir - nu ja "nogāzīsies" mājaslapa, lai būtu, izveidosim jaunu!" situāciju raksturoja Beļskis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka arī maziem uzņēmumiem darbs tagad daudz biežāk ir atkarīgs no mājaslapas, no elektroniskajām maksājumu sistēmām, un ir svarīgi, lai tas viss strādā labi, droši un netiek pazaudēti klienti.

Savukārt vidējie un lielie uzņēmumi Beļska ieskatā kiberdrošībai jau piešķir lielu nozīmi un cenšas izmantot gan iekārtas, gan tehnoloģiskos risinājumus, gan partnerus, kuri viņiem sniedz aizsardzību.

"Valsts savā pusē savukārt nosaka tos resursus, kuri ir jāaizsargā primāri," teica LVRTC vadītājs.

Raksturojot tos kiberuzbrukumus, kas notiek, Beļskis skaidroja, ka situācija visu laiku balansē starp to, cik lielā mērā var izmantot sistēmu un iekārtu nepilnības un ievainojamības un cik lielā mērā var izmantot cilvēku paviršību un nevērību. "Tie ir gadījumi, kad cilvēks pats iedarbina vīrusa programmu, atverot dīvainus e-pastus vai spiežot uz saitēm, pats nosūta savas paroles un pat piekļuves kodus savam bankas kontam," sacīja Beļskis.

Viņš arī piebilda, ka šīs sociālās inženierijas metodes, kā iedarboties uz cilvēkiem, kļūst arvien slīpētākas. "Piemēram, tagad jau cilvēki saņem paziņojumus no tāda izskata resursiem, kas tiešām rada pārliecību, ka sūtītājs ir kāda iestāde, banka, un labticīgi sadarbojas. Te ir jāsaprot, ka kiberuzbrucējam vieglāk ir datus saņemt no jums, nekā lauzties iekšā sistēmā, jo tur jau pretī ir aizsardzības vaļņi," skaidroja Beļskis.

LVRTC ir galvenais radio un televīzijas programmu zemes apraides tīkla operators Latvijā un tam pieder vērienīgs optiskais tīkls visā Latvijas teritorijā. LVRTC darbības virzieni ir radio un televīzijas programmu pārraidīšana, elektroniskās identifikācijas pakalpojumu, datu pārraides, datu centru, mākoņpakalpojumu un infrastruktūras nomas pakalpojumu sniegšana.

Dalies ar šo ziņu