"Cert.lv" decembrī reģistrējis 89 307 apdraudētas unikālās IP adreses

Sabiedrība
LETA/Cert.lv
Kiberdrošība
Foto: Foto: Pixabay.com

Latvijā pagājušā gada decembrī reģistrētas 89 307 unikālas IP adreses, kuras bija pakļautas kādam kibertelpas apdraudējumam, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

Salīdzinājumā ar 2019. gada decembri reģistrēto unikālo IP adrešu skaits, kas bija pakļautas kādam kibertelpas apdraudējumam, samazinājies par 14,5% - 2019. gada decembrī tika reģistrēta 104 481 unikālā IP adrese.

Apkopotie dati liecina, ka 2020. gada decembrī unikālajām IP adresēm visbiežāk reģistrētas konfigurācijas nepilnības, kuru skaits sasniedza 46 361 gadījumu. Kā ļaundabīgie kodi reģistrēti 8362 gadījumi, bet 32 653 bija citi apdraudējuma gadījumi.

Tāpat bijuši 778 ielaušanās mēģinājumi, 261 informācijas vākšanas incidents, kā arī 212 gadījumos konstatēts, ka ir kompromatētas iekārtas.

Vienlaikus 591 incidents reģistrēts kā pakalpojuma pieejamības traucējums, 69 incidenti - kaitīgs saturs, 20 gadījumu reģistrēti kā krāpšana, bet neviens gadījums nav reģistrēts informācijas drošībā.

Savukārt ļaunatūras izplatībā visbiežāk reģistrēta "Botnet" ļaundabīgā koda grupa, kurai reģistrēti 2416 gadījumi, kamēr 1676 gadījumi bija "Apk.hummer" un 1079 gadījumi bija "Wannacry" ļaundabīgā koda grupa.

2019. gada decembrī daļaunatūras izplatībā visbiežāk reģistrēta "Malware-generic" ļaundabīgā koda grupa, kurai sekoja "Mirai" un "Wannacry".

Lai sniegtu pilnvērtīgāku Latvijas kibertelpas pārskatu un nodrošinātu datu starptautisku salīdzināmību, no 2017. gada 1. janvāra incidentu uzskaitei "Cert.lv" izmanto starptautiski lietotu incidentu taksonomiju. Statistikā visi reģistrētie un apstrādātie incidenti tiek uzskaitīti vienkopus, sadalot tos pa apdraudējumu veidiem, piemēram, ļaunatūra, ielaušanās, krāpšana, kā arī pa infekciju, piemēram, "Conficker", "Zeus", "Mirai", un ievainojamību, piemēram, "Opendns", "Openrdp" tipiem.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Dalies ar šo ziņu