NBS būtu gatavi atbalsta sniegšanai Valsts policijai Covid-19 ierobežošanai

Sabiedrība
Sargs.lv/ lr1.lsm.lv
policija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) būtu gatavi sniegt atbalstu Valsts policijai Covid-19 izplatības ierobežojamu kontrolē, ja valdība tā nolems. Tā 1. decembrī "Latvijas Radio" ziņu raidījumam “Pusdiena” atzina NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Kā norāda Latvijas Radio, ja  valdība ierosinās stingrākus pasākumus “Covid-19” izplatības ierobežošanas kontrolē, tad šo ierobežojumu ievērošana būtu jākontrolē Valsts Policijai. Tomēr, ņemot vērā tās ierobežotos resursus, to būs ārkārtīgi grūti paveikt. Tāpat visās Latvijas pašvaldībās nav vietējās pašvaldības policijas, kas varētu iesaistīties ierobežojumu kontrolē. Tādējādi atbalsts būtu jālūdz NBS.

Šādu iespēju “Pusdienai” pieļāva arī Saeimas Iekšlietu, aizsardzības un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Juris Rancāns. Viņaprāt šādā situācijā Iekšlietu ministrijai nāktos rīkoties līdzīgi kā pavasarī, vēršoties pie Aizsardzības ministrijas, lūdzot nodrošināt īslaicīgu palīdzību.

“Ja Iekšlietu sistēma lūgs, es domāju, NBS atsauksies un viņi varētu sniegt palīdzību uz šo īso mēnesi, ja gadījumā valdība izšķirsies par stingriem ierobežojumiem,” teica J. Rancāns.

Gatavību sniegt atbalstu apliecināja arī ģenerālleitnants L. Kalniņš.

“Mēs pilnībā būtu gatavi iesaistīties pasākumos, kas būtu lietderīgi un tiek sagaidīti no NBS puses, lai samazinātu apdraudējumu sabiedrībai.”
Komandieris
Nacionālo bruņoto spēku komandieris
Ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

Vienlaikus NBS komandieris atzina – gan profesionālā dienesta karavīriem gan zemessargiem ir citi pamata uzdevumi – drošības garantēšana pret ārēju iebrukumu. Šī uzdevuma izpilde ir primārā, tādēļ atbalsta sniegšana iekšlietu struktūrām  var būt tik liela, lai tā netraucētu pamatfunkciju izpildi.

 “Protams, mums ir savi limiti un nekādā gadījumā atbalsts Iekšlietu ministrijai nevar ietekmēt mūsu pamatuzdevuma izpildi – Latvijas valsts aizsarzību no militārajiem draudiem. LĪdz šim šis apjoms, kas ir bijis optimāls. Pavasarī robežsargus atbalstīja līdz 60 zemessargiem valsts Austrumos,” atzina NBS komandieris.

Jau ziņots, ka satraukumu par situāciju valstī svētdien uzrunā sabiedrībai pauda premjers Krišjānis Kariņš, norādot uz arvien lielāko saslimušo skaita pieaugumu un līdzšinējo ierobežojumu mazo efektivitāti. Šodien Valdība kopā ar Krīzes vadības padomi vērtēs Ministru prezidenta piedāvāto papildu ierobežojumu plānu.

Dalies ar šo ziņu