Didzis Kirstuks: Uz jautājumu, “Kāpēc tu esi Zemessardzē”, es atbildu ar – “Kāpēc tu neesi”

Sabiedrība
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto no D. Kirstuka personīgā arhīva

Ikdienā Didzis Kirstuks ir uzņēmuma SIA “Rimi Latvia” e-komercijas direktors, taču kopš 2018. gada viņš piektdienu vakaros mēdz krāmēt somu, lai nedēļas nogali pavadītu Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Studentu bataljona organizētajās mācībās. “Ja es saviem bērniem mācu, ka mūsu valsts ir vērtība, tad man to vieglāk izskaidrot, ja pats esmu zemessargs,” tā intervijā “Sargs.lv” motivāciju pievienoties Zemessardzei skaidro Didzis. Viņš uzsver, ka tikai no mums pašiem atkarīgs, cik spēcīga būs Latvija, un dalība Zemessardzē ir katra pilsoņa iespēja realizēt savu atbildību pret valsti.

Nemeklē vieglāko ceļu

Lai arī Zemessardzei Didzis Kirstuks pievienojies vien pirms diviem gadiem, viņš to pamato kā izsvērtu un ilgākā laikā pieņemtu lēmumu. Sava loma tajā bijusi arī kādam draugam, kurš jau bijis zemessargs un daudz stāstījis par šo brīvprātīgo dienestu. Kā norāda Didzis – cilvēki ar laiku daudzas lietas sāk uztver pašsaprotami, tai skaitā arī to, ka dzīvojam demokrātiskā, tiesiskā un brīvā valstī. Taču vērtīgi ik pa laikam atcerēties, ka pasaulē ir daudz tautu, kurām tādas privilēģijas kā pašiem savas valsts nemaz nav, tāpēc latviešiem to jāspēj novērtēt.

Uz jautājumu, vai cilvēkam bez iepriekšējas militāras pieredzes ir viegli uzsākt dienestu Zemessardzē, Didzis atjoko, ka Zemessardze nav īstā vieta, kur meklēt, lai būtu viegli.

“Tas ir grūts, bet ļoti interesants mācību process, un visa pamatā ir cilvēka motivācija. Jāatzīst, pēc intensīvas darba nedēļas saņemties kravāt mantas un nedēļas nogalē doties uz Zemessardzes mācībām – arī man dažreiz ar sevi ir nedaudz jāaprunājas. No otras puses- svētdienas vakarā, atgriežoties mājās, ir tik patīkams nogurums un gandarījums par paveikto un apgūto,” saka Didzis Kirstuks.

Viņš stāsta, ka dažādi izaicinājumi zemessargus sagaida nepārtraukti. Vairumam tas ir  solis ārpus komforta zonas, jo daudzas lietas, īpaši dienesta sākumā, nākas piedzīvot pirmo reizi, piemēram, gulēt mežā zem egles bez telts. “Forši, ja ir guļammaiss. Forši, ja nelīst. Dažreiz līst, bet pie tā pierod, un nākamreiz jau esi gatavs jauniem izaicinājumiem,” stāsta Didzis.

Taču aiz katra zemessarga stāv ģimene, un viņš atzīst, ka liela nozīme ir ģimenes atbalstam un izpratnei, kāpēc viņš to dara, bez tā būtu grūti. Turklāt tagad Didzis spēj labāk novērtēt tos brīžus, ko pēc tam var pavadīt kopā ar ģimeni, tam esot pavisam cits “svars”.

Zemessardze – dienests strādājošiem cilvēkiem

Tā kā dienests Zemessardzē pamatā domāts tieši strādājošiem cilvēkiem un tiem, kuri mācās, rūpīgi plānojot, to iespējams veiksmīgi savienot ar pamatdarbu, jo mācības notiek pārsvarā nedēļas nogalēs. Didzis novērojis, ka Zemessardzē gūtās pozitīvās emocijas labvēlīgi ietekmējot arī jauno darba nedēļu. “Pirmdienā, atgriežoties darbā pēc aktīvas apmācību fāzes, kopējais pasaules trokšņu līmenis ir kļuvis zemāks. Ir vieglāk koncentrēties svarīgākām lietām, izbaudīt nesteidzīgas, siltas pusdienas darbā – pēc divām dienām mežā tā liekas kā ekstra,” saka Didzis.

Image
Didzis Kirstuks
Foto: Foto no D. Kirstuka personīgā arhīva
Foto no D. Kirstuka personīgā arhīva
Turklāt Zemessardzei katrs var sniegt ieguldījumu savu iespēju robežās. Kāds varbūt apmeklē tikai noteikto minimumu – dažas dienas mēnesī, kāds cits atkal izmanto dažādus papildu kursus. Šobrīd Zemessardzē ir daudz iespēju gūt daudzpusīgas iemaņas un specialitātes, tāpēc tiem zemessargiem, kuri vēlas vairāk, ir arī iespējas iemācīties vairāk.

Dažādi, bet tik ļoti līdzīgi

Cilvēki Zemessardzē ir ļoti dažādi, bet tajā pašā laikā – visi savā ziņā līdzīgi. Kā stāsta Didzis, vienojošais faktors ir patriotisms, bez kura diez vai tik daudzi Zemessardzes rindās būtu ilgstoši. Varbūt kādam svarīgi ir arī šie papildu ienākumi, ko gūst par dalību Zemessardzes mācībās, taču tas noteikti neesot noteicošais.

Image
Didzis Kirstuks
Foto: Foto no D. Kirstuka personīgā arhīva
Foto no D. Kirstuka personīgā arhīva

“Dalība Zemessardzē ir brīvprātīga, bet tas nenoņem individuālo atbildību. Visi kopā esam atbildīgi par to, kur dzīvojam un cik spēcīga ir mūsu valsts. Tā ir mūsu iespēja realizēt savu atbildību. Tos, kuri vēl tikai plāno pievienoties, aicinu parunāt ar esošajiem zemessargiem un uzzināt par dienestu vairāk. Daudzi jaunie zemessargi pievienojas tieši paziņu vai draugu iedrošināti, saprotot, ka tā ir iespēja arī viņiem sniegt savu ieguldījumu valsts aizsardzības stiprināšanā,” norāda Didzis.

Pie saviem personīgajiem ieguvumiem dienestā Didzis min gan disciplīnu, gan pārliecību un paļāvību uz sevi un valsti kopumā. Mūsdienu mainīgajā pasaulē jābūt gataviem, ka izmaiņas notiek nepārtraukti, ieskaitot dažādas pandēmijas. Kā raksturo Didzis, tāpēc jo īpaši vērtīga esot Zemessardzē gūtā apziņa – ka viņš ir daļa no lielāka spēka, kas nemitīgi gatavojas dažādiem izaicinājumiem.

“Jo vairāk mēs būsim Zemessardzē, jo tā kļūs spēcīgāka, mazinot varbūtību, ka kādreiz te varētu notikt arī reāla kara darbība. Piemēram, daudziem mūsu senčiem pat nebija tādas iespējas – būt daļai no savas valsts armijas, mums tāda iespēja ir,” saka Didzis.

Pirms iestāšanās Zemessardzē viņam bijuši daudzi jautājumi par Latvijas gatavību kopā ar sabiedrotajiem nepieciešamības gadījumā sevi aizstāvēt. Šobrīd, esot daļai no Zemessardzes un redzot savu dienesta biedru un pašas organizācijas attīstību, ir pārliecība – tikai paši esam sava likteņa lēmēji un noteicēji.

“Jūtu Zemessardzes attīstību, arī šo divu gadu laikā notikušas pozitīvas pārmaiņas un uzlabojumi. Cilvēki, kuri Zemessardzē ir no tās pirmsākumiem, dažreiz ar baltu skaudību skatās uz jaunajiem dienesta biedriem, kuri saņem ekipējumu, par kādu viņi pirms daudziem gadiem varēja tikai sapņot. Tāpēc jāturpina stiprināt Zemessardzes prestižs un tēls sabiedrībā, lai sabiedrība saprot, ka Zemessardze ir mūsdienīga, profesionāla militāra struktūra, kas konkrētā brīdī kopā ar profesionālā dienesta karavīriem var veikt sarežģītus un atbildīgus valsts aizsardzības uzdevumus,” pauž Didzis.

Tāpat jāstiprina arī visas Latvijas sabiedrības psiholoģiskā noturība un gatavība dažādām iespējamām krīzēm, tāpēc par šiem jautājumiem jārunā bieži – lai tā kļūst par daļu no ikdienas. “Tieši tāpat, kā par normu jāuztver tas, ka cilvēki ir Zemessardzē. Ja kāds man jautā, “Kāpēc tu esi Zemessardzē,” man gribas atjautāt: “Kāpēc tu neesi?” Tikai tā mēs stiprināsim mūsu kopējo gatavību,” rezumē Didzis.
Image
Didzis Kirstuks
Foto: Foto no D. Kirstuka personīgā arhīva
Foto no D. Kirstuka personīgā arhīva

Viņš atzīst, ka viņa darba devējs – uzņēmums SIA “Rimi Latvia” – ir Zemessardzei draudzīgs uzņēmums, jo no lielā darbinieku pulka vairāki esot zemessargi. Didzim bijis pārsteigums vienās no pirmajām Zemessardzes mācībām satikt kolēģi no biroja, ar kuru iepriekš viņš nebija kontaktējies, taču tagad abu starpā esot diezgan intensīva komunikācija, protams, arī par aktualitātēm Zemessardzē.

Didzis Kirstuks “Rimi Latvia” komandai pievienojās 2001. gadā. Kopš tā laika viņš piedalījies teju ikvienā jaunajā projektā – sākotnēji kā finanšu kontrolieris, projektu vadītājs, vēlāk – kā tirdzniecības centru attīstības vadītājs Latvijā un Baltijā. Tagad Didzis ir atbildīgs par veikalu tīkla e-komercijas formātu. Viņš ieguvis maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā (MBA London Business School/Columbia Business School) un maģistra grādu starptautiskajā ekonomikā un uzņēmējdarbībā (M.Sc. Stockholm School of Economics).

Dalies ar šo ziņu