Brāļu kapos godina Latvijas brīvības cīņās kritušos karavīrus

Sabiedrība
Sargs.lv
Kapi
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Lāčplēša dienas vakarā tūkstošiem svecīšu izgaismoja Brāļu kapus. Lai arī šogad Lāčplēša dienu te atzīmē klusāk nekā ierasts, Neatkarības karā kritušo piemiņa tiek godināta tik pat patriotiski kā citkārt. Uzrunājot sanākušos, aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsver - kamēr mēs ticēsim Latvijai un sev, tikmēr 11. novembrī degs tūkstoš sveču, kā tautas pateicība kritušajiem varoņiem.

Tradicionāli, arī šogad aizsardzības nozare godināja brīvības cīņās kritušos karavīrus, noliekot ziedus un svecītes Brāļu kapos, Rīgā.

Piemiņas brīdi atklāja Aizsardzības ministrs, norādot – 11. novembris ir Latvijas neatkarības pati svinamākā diena, kurā gan par Latvijas brīvību kritušie, gan arī dzīvie, ir vienoti varonības piemiņā.

Image
Kapi
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Šīs sveču liesmas Brāļu kapos ir atgādinājums tam, ka mēs nekad neaizmirsīsim to, ko jūs, kuri šeit dus, izdarījāt, lai mēs dzīvotu – dzīvotu brīvā un neatkarīgā valstī. Lai mums būtu iespējas celt katram savu dzīvi, būtu iespējas dzīvot brīviem un atbildēt pašiem par savu likteni. Šī ir mūsu valsts, mūsu dzimtene un mūsu pilsēta. Un jūs, ikkatras kritušais, esat mūsējais,” uzsvēra A. Pabriks.

A.Pabriks Latvijas valdības, valsts un iedzīvotāju vārdā izteicu lielu pateicību kritušajiem karavīriem par nenovērtējamo devumu – ticību valstij un morālo pārākumu par tiem, kuri to gribējuši atņemt. “Kamēr mēs ticēsim Latvijai un sev, tikmēr katru reizi 11. novembrī būs tūkstošiem sveču, un neviens nespēs apturēt tautas pateicību,” norādīja aizsardzības ministrs.  

Image
Kapi
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Arī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš sacīja – iedegtās sveču liesmas ir veids, kā varam pateikties par to, ko esam saņēmuši dāvanā 101 gadu atpakaļ, kad izcīnīta tik tikko dibinātās valsts neatkarība.

Image
kapi
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Viņš gan atgādināja, ka pati būtiskākā liesma ir tā, kas deg cilvēku sirdīs. “Cik pozitīvi un spilgti mēs to iedegsim, tik pozitīvi arī raudzīsimies uz ikdienu un veiksmīgi veiksim visus uzdevumus, lai mums būtu attīstīta sabiedrība un zeļoša valsts labklājība, kādu vēlam ikvienam blakus esošajam un tiem, kuri paliks aiz mums. Esmu pārliecināts par saviem karavīriem, zemessargiem, jūrniekiem un civilajiem darbiniekiem, kuri ikdienā nodrošina Latvijas drošību. Savukārt mēs visi esam pilsoņi, kuri būvē un ir gatavi aizsargāt valsti,” pauda ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Jau ziņots, ka ņemot vērā ar Covid-19 izplatību saistītos valstī noteiktos ierobežojumus, atcelta 11. novembrī plānotā Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde un tautas gājiens.

Tāpat atcelti virkne citu Aizsardzības ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes organizēto pasākumu visā Latvijā. 

Image
Kapi
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Gaidot Lāčplēša dienu, Aizsardzības ministrija jau tradicionāli aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti, kas norāda uz 1919. gada 11. novembri, kad pirms 101 gada tika izcīnīta izšķirošā uzvara pār Bermonta karaspēku. Lentītes nēsājamas ar stūriem uz augšu, veidojot stilizētu burtu “V”, kas simbolizē uzvaru.

Dalies ar šo ziņu