Uzņēmēji karavīrus sveic svētkos ar īpaši radītu alu un rupjmaizes kārtojuma tortēm

Sabiedrība
Sargs.lv
Ādaži
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku komandierim ģenerālleitnantam Leonīdam Kalniņam, svinīgi pasniedzot Latvijas armijas simtgadē radīto alu “Brīvība” un rupjmaizes, dzērveņu kārtojuma torti, “Valmiermuižas alus” un A/S “Smiltenes piens” sveica NBS Mehanizēto kājnieku brigādi Lāčplēša dienā un Valsts svētkos.

A/S “Smiltenes Piens” par godu Latvijas armijas simtgadei 2020. gadā sāka ražot un piedāvāt tirdzniecībā jaunu – Rupjmaizes kārtojuma kūku. Uz kūkas iepakojuma izmantots formas tērpa pikselis, kā arī Latvijas armijas simtgades uzlīme, kas būs redzama visa 2020. gada garumā. Savukārt 2019. gadā līdzīgs sadarbības projekts tika īstenots ar “Valmiermuižas alus” darītavu, kas par godu Latvijas armijas un Latvijas Neatkarības kara simtgadei radīja īpašu alus šķirni „Brīvība”.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ļoti novērtē sadarbību ar abiem uzņēmumiem, kā arī izsaka prieku un pateicību par izrādīto iniciatīvu sveikt Latvijas karavīrus svētkos, sakot - iespējams, tas šķiet kā mazs žests, bet tas ir zelta vērts.

“Veltījums ir kā patriotisma dzirksteles devas, kas nāk no sabiedrības. To sajūtam kā pārliecību par mūsu gaišo nākotni. Man vienmēr patīk būt šādos pasākumos. Ne jau tāpēc, ka pasniedz alu un torti, bet tāpēc, ka cilvēki nāk ar savu iniciatīvu. Iespējams, to nopelnījām ar savu veikumu, bet mēs nekad nedomājam par materiālām vērtībām,” saka ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Vienlaikus bruņoto spēku komandieris akcentē, ka uzņēmumi bruņotos svētkus varēja sveikt jebkurā citā dienā, tomēr patīkami, ka laiks pielāgots dvēseles aicinājumam, sveicot karavīrus tieši pirms Lāčplēša dienas un Latvijas dzimšanas dienas.

Image
Alus
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Valmiermuižas alus” darītavas saimnieks Aigars Ruņģis stāsta – redzot, ka Latvijas armijas simtgadē radītais īpašais alus “Brīvība” saņēmis pozitīvas atsauksmes gan no aizsardzības ministra, gan bruņoto spēku komandiera, kļuvis skaidrs, ka radīta tradīcija, kas jāturpina. Tāpēc nolemts, ka īpašais alus tiks brūvēts katru gadu par godu Latvijas Valsts svētkiem.

“Manuprāt, šis alus simbolizē, ka pirms 100 gadiem bija jācīnās par Latvijas brīvību. Savukārt šodien Latvijas brīvība ir jāsargā. To arī bruņoties spēki kopā ar NATO sabiedrotajiem dara. Vienlaikus, brīvība ir arī jāsvin. Tāpēc ir radīts šis alus – lai to baudītu brīvā Latvijā un svinētu,” saka alus darītavas saimnieks.

Viņš norāda – alus darītavā īpaši brūvētais brīvības garšas alus ir simbolisks veltījums Latvijas armijai, kā arī Valmieras un visas Vidzemes zemessargiem.

A. Ruņģis arī izsaka vēlējumu ar viņam tuviem Raiņa vārdiem, citējot: “Brīvs, kam dūša brīvam būt.”. “Šajos svētkos katram latvietim vēlu, lai ir dūša brīvam būt. Dzīvot brīvā valstī ir liela atbildība un vēlme sargāt brīvību prasa lielu drosmi. Vēlu to gan sargāt, gan arī katram svinēt brīvību,” vēl “Valmiermuižas alus” darītavas saimnieks.

Image
kūka
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

A/S “Smiltenes piens” padomes priekšsēdētājs Armands Kovaldins norāda – bruņoto svētku sveikšana ir sadarbības rezultāts, kas realizējies Latvijas armijas simtgadei veltītas tortes izgatavošanā. Viņš stāsta – kad pieņemts lēmums radīt torti, bijis skaidrs, ka tā jāgatavo no latviskiem produktiem. Un, kas gan var būt latviskās par dzērvenēm, rupjmaizi un Latvijā iegūtu pienu. Tā rezultātā tapusi biezpiena un rupjmaizes kārtojuma torte ar dzērvenēm, kas svinīgi pasniegta bruņoto spēku komandierim, sveicot karavīrus Lāčplēša dienā un Latvijas dzimšanas dienā.

A. Kovaldins Nacionālo bruņoto spēku karavīriem Latvijas Valsts svētkos vēl būt tikpat patriotiskiem un pašaizliedzīgiem, sargājot savu dzimteni.

“Latvija mums ir tikai viena, un man ir liels lepnums par to, ka mums ir šāda armija. Mēs esam ļoti maza tauta, bet mūsu armija ir ļoti izglītota, ļoti spēcīga, un par to man tiešām ir lepnums,” uzsver “Smiltenes piens” padomes priekšsēdētājs.

Dalies ar šo ziņu