Noziedznieku aizturējušais zemessargs: ja pret cilvēku vērsts uzbrukums, mans pienākums ir aizstāvēt

Sabiedrība
Sargs.lv
SB
Foto: Foto: srž. Edgars Grundšteins

Ja ļaundaris pret nevainīgu cilvēku vērsis uzbrukumu, nodarot cietušajam ne tikai fizisku, bet arī morālu pāridarījumu, mans kā zemessarga uzdevums ir  cietušo aizstāvēt. Tā pēc jūlija vidū veiktās noziedznieka aizturēšanas, kurš Pārdaugavā bija aplaupījis sievieti, sarunā ar “Sargs.lv” stāsta Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Studentu bataljona zemessargs Elviss Vinslavs. Viņš par savu rīcību, aizturot likumpārkāpēju, šonedēļ saņēmis Zemessardzes komandiera brigādes ģenerāļa Egila Leščinska pateicību.

Zemessargs E. Vinslavs stāsta – 17. jūlijā viņš, kā ierasts, devies ar velosipēdu uz darbu, tomēr pa ceļam netālu no 2.maršruta tramvaja pieturas zem Jūrmalas gatves tilta pie viņa, lūdzot palīdzību, pieskrējusi kāda kundze. Viņai ļaundaris bija iesitis pa galvu un izrāvis somu ar diviem makiem.

“Kundze lūdza aizturēt laupītāju, norādot uz viņu brīdī, kad ļaundaris centies maksimāli ātri atstāt notikuma vietu. Es ar velosipēdu aizminos līdz norādītajam vīrietim, kurš devās no Iļģuciema Imantas virzienā, un lūdzu viņu apstāties,” stāsta Zemessargs E. Vinslavs.

Elvis stāsta, ka vīrieša uzvedība uzreiz šķitusi aizdomīga. Lai gan Elvis par aizturēšanas iemesliem vīrietim neko nebija paspējis pateikt, aizdomās turētais uzreiz paziņojis, ka viņam ar laupīšanu neesot nekāda sakara. “Vēl jo dīvaināk likās viņa tālākais piedāvājums viņu pārmeklēt,” piebilst Elvis.

Tiesa, pēc šī piedāvājuma Elvis nav apjucis un, liekot lietā Zemessardzē gūtās zināšanas, veicis aizdomīgās personas pārmeklēšanu. Tiesa, vienu no diviem cietušajai sievietei nozagtajiem makiem, Elvis uzreiz pie uzbrucēja nepamanīja. Kā viņš atzīst – domājis, ka tā ir tikai ādas kabatas odere, taču tālāku apstākļu noskaidrošanai aicinājis vīrieti kopīgi sagaidīt Valsts policiju.

Pēc brīža pie abiem piesteigusies cietusī sieviete. Viņa ar uzbrucēju sākusi asu vārdu apmaiņu. Elvis abus centies nomierināt, stādoties priekšā un demonstrējot zemessarga apliecību.

Tas uzbrucēju esot ne pa jokam nokaitinājis. Pāridarītājs krievu valodā Elvi izlamājis, nozākājis Zemessardzi, Nacionālos bruņotos spēkus un Latvijas valsti, cenšoties izraisīt konfliktu. Redzot, ka zemessargs uz provokācijām neatbild, viņš sācis Elvim draudēt ar izrēķināšanos, bet vēlāk izteicis arī draudus dzīvībai. Kad tie nenostrādāja, pretēji Elvja pieprasītajam, uzbrucējs atteicies palikt uz vietas un kopīgi gaidīt Valsts policiju. Paņēmis savu jaku, uzbrucējs ātri dodoties prom. Elvis noziedznieku centies aizkavēt, bet viņš divas reizes atbildēja ar grūstīšanos. Redzot, ka situācija kļūst neparedzamāka, Elvis pielietoja speciālo paņēmienu, lai varmāku dabūtu pie zemes. Tajā brīdī ieradās arī Valsts policijas darbinieki, pārņemot aizturēšanu. Tās laikā pie pāridarītāja tika atrasts arī cietušajai atņemtais naudas maks.

Gan Elvim, gan cietušajai sievietei nu nācās doties uz policijas iecirkni liecību sniegšanai. Tur izrādījies, ka aizturētais vīrietis nav vienkāršs huligāns, bet rūdīts noziedznieks, kurš uz brīvām kājām bijis tikai tādēļ, ka atbrīvots no ieslodzījuma uz pārbaudes laiku.

Ļaundara aizturēšana Elvim pamatīgi iedragāja ne tikai tās dienas, bet arī tālāko divu nedēļu plānus, jo, līdz ko piebraukusi policija, ļaundaris sācis kliegt, ka viņš ir inficēts ar Covid-19, tālab Elvis aizturēšanas dēļ ne tikai iekavēja darbu, bet pat dabūja pavadīt divas nedēļas garu pašizolāciju. “Žēl, jo nācās izlaist mīnmetēju apkalpju apmācību, bet labāk tā, nekā riskēt ar pārējo inficēšanu, “ viņš piebilst.

Vaicāts par saņemto apbalvojumu Elvis stāsta, ka goda raksts par centīgu dienestu saņemts arī iepriekš, taču tik augsta līmeņa apbalvojums ir viņa karjerā pirmais.

“Tā ir pašapziņa. Ja pret cilvēku ir vērsts uzbrukums un viņš no tā ir cietis gan fiziski gan morāli un ir spiests meklēt palīdzību pie citiem, tad mans kā zemessarga pienākums ir cietušajam palīdzēt un viņu aizstāvēt. Nezinu, vai darīju visu pareizi, bet tas bija mans kā zemessarga iekšējs pienākums, “ viņš saka.

Gandarīts par sava komandētā bataljona zemessarga veikumu ir arī Studentu bataljona komandieris pulkvežleitnants Agris Liepiņš.

“Es apbrīnoju šī cilvēka drosmi un apņēmību. Nezinot lietas apstākļus viņš reaģēja, bet tikai pēcāk uzzināja, ka aizturētais cilvēks patiesībā bijis rūdīts noziedznieks. Tas ir apbrīnas vērts gadījums. Turklāt svarīgi piebilst, ka aizturēšanas procesā viņš izmantoja tieši Zemessardzē iegūtās zināšanas,” sarunā ar "Sargs.lv" atzīst pulkvežleitnants A. Liepiņš.

Viņš gan piebilda – šī nav pirmā reize, kad Studentu bataljona zemessargi ārpus dienesta snieguši palīdzību citiem cilvēkiem. Vēl nesen kāds zemessargs palīdzēja aizturēt kādu vīrieti piekāvušus divus ļaundarus, bet cits bataljona zemessargs sniedzis cilvēkam pirmo medicīnisko palīdzību.

Dalies ar šo ziņu