Publicēti unikāli dati par Latvijas zemes virsmas, veģetācijas un ēku augstumu

Sabiedrība
Sargs.lv
Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra
Foto: Foto: Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra

Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra publicējusi unikālus datus par visas Latvijas teritorijas zemes virsmas, veģetācijas un ēku augstumu jeb digitālā augstuma modeļa pamatdatus, noslēdzot vērienīgu Latvijas vienlaidu aerolāzerskenēšanas projektu, kas tika uzsākts 2013. gadā. Līdz ar to visiem interesentiem šie dati tagad ir pieejami par visu Latvijas teritoriju, turklāt bez maksas.

Kā “Sargs.lv” stāsta Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras direktors pulkvedis Mārtiņš Liberts, ar aerolāzerskenēšanas metodi iegūtos unikālos datus var pielietot dažādās nozarēs – sākot no inženierzinātnes un infrastruktūras dizaina līdz lidojuma simulācijām, transporta sistēmām, arheoloģijai, lauksaimniecībai, mežsaimniecībai un vides aizsardzībai. Dati ļauj sagatavot digitālu reljefa modeli, kas raksturo pašu zemes virsmu, kā arī digitālu virsmas modeli ar uz tās esošo veģetāciju, būvēm, rūpniecības un transporta infrastruktūras objektiem.

Viņš atklāj, ka šāds projekts Latvijā veikts pirmo reizi, bet, piemēram, Latīņamerikas džungļos pēc līdzīgas tehnoloģijas tiek meklētas seno maiju un acteku civilizācijas.

“Ar lāzera skanēšanu var redzēt ne tikai koku apaugumu, bet, punktiem izlaužoties cauri lapotnei, arī reljefu. Tas arī spēj atklāt interesantākās lietas, ko cilvēks ikdienā neredz. Viens no tādiem unikāliem objektiem Latvijā redzams pie Kokneses – zviedru fortifikācijas. Daudzi pilskalnu entuziasti tieši pateicoties šim punktu mākonim, vislabāk var identificēt līdz šim nezināmos pilskalnus."
LĢIA
Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras direktors
pulkvedis Mārtiņš Liberts

Tāpat digitālā reljefa modeļa datus var izmantot, piemēram, lai veiktu plūdu modelēšanu. Savukārt, analizējot digitālā virsmas modeļa datus, var izskaidrot procesus, kas notiek uz Zemes virsmas, lai pieņemtu lēmumus vides aizsardzības jomā. Digitālā virsmas modeļa datus izmanto arī komunikāciju torņu izvietošanā, lai noskaidrotu iespējami labāko teritorijas pārklājumu.

Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra Latvijas vienlaidu aerolāzerskenēšanu uzsāka 2013. gada rudenī, lai sākotnēji sagatavotu digitālo reljefa modeli plūdu riska modelēšanai atsevišķās Daugavas upes baseina teritorijās. Šajā projekta posmā skenēšana tika veikta 3 940 km2 Latvijas teritorijas. Sākot ar 2014. gadu, katru gadu tika noskenēti no 6 000 līdz pat 16 000 km². Projekts noslēdzās 2019. gadā, veicot  aerolāzerskenēšanu 11 635 km² Ziemeļvidzemes teritorijas.

Latvijas teritorijas aerolāzerskenēšana tika veikta ar augstu precizitāti, nodrošinot pietiekamu reljefa datu precizitāti, jau sākot ar mērogu 1:2 000. Datu apstrādes tehnoloģija balstījās uz iegūto lāzerskenēšanas punktu automātisku klasificēšanu vairākos līmeņos – zemes punkti, zemā, vidējā un augstā veģetācija, kā arī būves. Lai iegūtu pēc iespējas precīzāku reljefa modeli, zemes punkti tika precizēti arī manuāli.

Jaunā digitālā reljefa modeļa datus Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra izmanto, topogrāfiskajās kartēs pakāpeniski aizstājot līdzšinējo reljefa informāciju. Salīdzinot jaunos aerolāzerskenēšanas datus ar reljefa informāciju agrāk izdotajās kartēs, datu precizitāte īpaši uzlabojusies teritorijās, ko klāj mežs un krūmi, kā arī cilvēka intensīvas darbības teritorijās. 

Aerolāzerskenēšana ir precīza un efektīva Zemes virsmas datu saņemšanas metode, izmantojot gaismas uztveršanas un noteikšanas tehnoloģiju. Aerolāzerskenēšanas iekārtas novieto uz lidaparāta klāja, un ar to palīdzību iegūst informāciju par zemes virsmu trīsdimensiju punktu mākoņa veidā, kur katram punktam ir konkrētas telpiskās koordinātas. Iegūtie dati pēc tam ļauj datorā izveidot precīzu objekta trīsdimensiju modeli.

Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra ir vadošā iestāde valsts politikas īstenošanā ģeodēzijas, kartogrāfijas un ģeotelpiskās informācijas jomā. Tās galvenie uzdevumi ir ģeodēziskās atskaites sistēmas izveides uzraudzība un koordinēšana, kā arī globālās pozicionēšanas bāzes staciju sistēmas izveide un uzturēšana. Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra uzmēra valsts robežu, iegūst, sagatavo un atjaunina ģeotelpiskās informācijas pamatdatus civilām un militārām vajadzībām – valsts ģeodēzisko informāciju, ortofoto kartes, digitālos augstuma modeļus, topogrāfiskās kartes un Vietvārdu datu bāzi.

Digitālā augstuma modeļa pamatdati brīvi pieejamiLatvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras tīmekļvietnē www.lgia.gov.lv un Valsts vienotajā ģeotelpiskās informācijas portālā https://geolatvija.lv

Dalies ar šo ziņu