Cert.lv brīdina: aktivizējušies krāpnieki, kuri zog “WhatsApp” lietotāju kontus

Sabiedrība
Sargs.lv/CERT.LV
bilde
Foto: Foto: Pixabay.com

Aktivizējusies jauna krāpniecības kampaņa, kas mērķēta uz “WhatsApp” lietotājiem. Krāpniecības rezultātā ļaundari savā īpašumā var pārņemt lietotāja “WhatsApp” kontu un piekļūt visām lietotāja sarakstēm, kā arī veikt tajās izmaiņas, informē Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija (Cert.lv).

Cert.lv speciālisti brīdina, ka Latvijā tiek izplatīta “WhatsApp” krāpniecība – tiešsaistes lietotnes lietotājs šķietami no paziņas vai tuvas personas, kuras konts iepriekš ticis nozagts, saņem ziņu, ka šī persona kļūdas pēc uz lietotāja telefona numuru nosūtījis SMS ar sešu ciparu kodu un lūdz steidzami kodu atsūtīt atpakaļ.

Patiesībā sešu ciparu verifikācijas kods domāts, lai ļaundaris varētu pārnest lietotāja “WhatsApp” kontu uz citu ierīci un numuru.  Turklāt  ļaundari gājuši soli tālāk – pēc konta pārņemšanas, iestatījumos tiek uzstādīts PIN kods, kas liedz oriģinālajam īpašniekam atgūt kontu. No nozagtā konta tālāk tiek izplatītas krāpnieciskās ziņas kontaktos esošajām personām.

Institūcija aicina būt uzmanīgiem un, saņemot šādas ziņas, tās ignorēt.

Savukārt, ja kāds ir kļuvis par krāpniecības upuri, pēc septiņām dienām iespējams pieteikt esošo numuru jaunam “WhatsApp” kontam. Tomēr grupu sarakstes no iepriekšējā konta atgūt nebūs iespējams, tāpēc institūcija iesaka sazināties ar “WhatsApp” grupu administratoriem - kolēģiem, draugiem, ģimeni, ja tas iespējams, un lūgt pievienot grupas sarakstei jauno kontu, savukārt vecajam kontam liegt piekļuvi grupai.

Tāpat Cert.lv aicina brīdināt savu kontaktu sarakstu, ja esat kļuvis par krāpniecības upuri, lai krāpniekiem neizdotos apmuļķot vēl kādu jūsu vārdā.

Image
Foto: Cert.lv
Foto: Foto: Cert.lv
Foto: Cert.lv
Image
Foto: Cert.lv
Foto: Foto: Cert.lv
Foto: Cert.lv
Image
Foto: Cert.lv
Foto: Foto: Cert.lv
Foto: Cert.lv

Dalies ar šo ziņu