ASV vēstniecība Latvijai dāvina Covid-19 testus un laboratorijas aprīkojumu

Sabiedrība (Papildināts)
Sargs.lv/LETA
ASV vēstnieks Latvijā
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

ASV vēstniecība uzdāvinājusi Latvijas Aizsardzības un Veselības ministrijām Covid-19 testus un laboratorijas aprīkojumu 200 000 ASV dolāru vērtībā. Latvijas valdības vārdā dāvinājumu saņēma veselības ministre Ilze Viņķele un aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails (John Carwile) pasniedzis kopumā 4000 Covid-19 testēšanas komplektus un laboratorijas aprīkojumu testu veikšanai, kas stiprinās Latvijas iespējas noteikt, izolēt un ierobežot Covid-19 izplatību.

Latvijas valdības vārdā dāvinājumu saņēma veselības ministre Ilze Viņķele un aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

"Šis dāvinājums ir patiesas savstarpējās solidaritātes apliecinājums. Mēs esam brāļi un māsas ne tikai NATO ietvaros un ne tikai vieglā laikā, bet arī saskaroties ar Covid-19. Latvija ir viens no veiksmes stāstiem cīņā ar pandēmiju, taču mēs to varam paveikt tikai kopā ar sabiedrotajiem."
Artis Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Dž. Kārvails pasākumā uzteica Latvijas darbu cīņā pret Covid-19. "Mums ir gods atbalstīt Latvijas valdības nepārtraukto darbu, piegādājot šos svarīgos testus, un demonstrēt ASV nelokāmo atbalstu Latvijai kā mūsu draugam un sabiedrotajam," norādīja vēstnieks.

Dāvinājuma mērķis ir vēl vairāk veicināt Latvijas iespējas noteikt, izolēt un ierobežot vīrusa izplatību. Testēšanas komplektu un laboratorijas aprīkojuma izmaksas 400 000 dolāru jeb vairāk nekā 338 000 eiro apmērā sedza ASV, ieguldot šos līdzekļus Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras solidaritātes fondā.

 

Image
ASV vēstnieks Latvijā
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka šī gada maijā ASV vēstniecības Aizsardzības sadarbības birojs īstenoja divus sadarbības projektus Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā, uzdāvinot 3660 litrus uzņēmuma “AS Spodrība” ražotā roku un virsmu dezinfekcijas līdzekļa Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, kā arī 1000 litrus AS “Spodrība” ražotā dezinfekcijas līdzekļa rokām un 22 500 pārus vienreiz lietojamo cimdu drošai centralizēto eksāmenu norisei Latvijas skolās.

Latvijas skolām paredzēto dezinfekcijas līdzekļu un vienreiz lietojamo cimdu iegādi veica ASV vēstniecības Aizsardzības sadarbības birojs sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, un to piegādi Latvijas skolām nodrošināja Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar pašvaldībām.

Image
ASV vēstnieks Latvijā
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jau vēstīts, ka 2. aprīlī Ministru kabinets atbalstīja Valsts centralizēto rezervju iepirkumu grupas izveidi Aizsardzības ministrijā, uzdodot Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram veikt Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu  un dezinfekcijas līdzekļu centralizētos iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām. 

Dalies ar šo ziņu