Levits: 9.maijs nav Latvijā atzīmējama diena

Sabiedrība
LETA
Levits
Foto: Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

9.maijs nav Latvijā atzīmējama diena, varbūt privāti tas ir dažādi, bet cilvēkiem, kas sevi uzskata par valsts patriotiem, šī diena nav jāatzīmē, šodien preses brīfingā sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš uzsvēra, ka Latvijā tiek atzīmēts 8.maijs - Otrā pasaules kara beigas Eiropā, kad tiek pieminēti visi, kas šajā karā cīnījās un gāja bojā. "Mēs šajā dienā pieminam uzvaru pār nacistisko Vāciju, bet Latvijai, atšķirībā no Rietumeiropas, viena okupācijas vara nomainīja otru," skaidroja Levits.

Attiecīgi prezidents izcēla, ka nav pieņemami šo dienu [9.maiju] atzīmēt kā īpašu. Viņš aicināja tos, kas vēlas pieminēt Otrā pasaules karā kritušos, to darīt 8.maijā vai 11.novembrī. 

"Ir ļoti jāpārdomā, vai cilvēkiem, kas dzīvo šajā valstī un uzskata sevi par tās patriotiem, šī diena ir jāatzīmē," noslēdza prezidents.

Jau vēstīts, ka šī gada 9.maija pasākumu norise izsauca skaļu reakciju sabiedrībā, jo, neskatoties uz noteiktajiem ierobežojumiem, gan Pārdaugavā, gan citās Latvijas pilsētās notika dažādi piemiņas pasākumi, kuros cilvēki devās nolikt ziedus pie piemiņas vietām. Īpaši skaļu kritiku no sabiedrības un atsevišķiem politiķiem izpelnījās gan Valsts policijas (VP), gan iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) darbs, kuriem pārmesta pārlieku liela pielaidība.

Dalies ar šo ziņu