ES aizsardzības ministri nolemj cīņā ar Covid-19 aktīvāk iesaistīt bruņotos spēkus

Sabiedrība
Sargs.lv
armija
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Turpmāk Eiropas Savienības bruņotie spēki ciešāk iesaistīsies cīņā ar koronavīrusa izplatības ierobežošanu bloka teritorijā, tā šodien pēc Eiropas Savienības aizsardzības ministru tikšanā paziņoja Eiropas augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels Fonteljess.

Viņš atzina, ka jau šobrīd virkne Eiropas Savienības dalībvalstu cīņā ar Covid-19 veiksmīgi izmantojuši bruņoto spēku atbalstu. Tālab nolemts izveidot īpašu darba grupu, kura ciešā sasaistē ar NATO meklēs labākos veidus, kā izmantot dalībvalstu bruņoto spēku spējas un pieredzi koronavīrusa pandēmijas mazināšanai, demonstrējot dalībvalstu savstarpējo solidaritāti.

Vienlaikus Eiropas augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos atzina, ka visām bloka dalībvalstīm izaicinājumus sagādā dažādi informatīvie uzbrukumi un dezinformācija, kas saistīta ar viltus ziņu izplatību par koronavīrusa pandēmiju.

Runājot par Eiropas Savienības bruņoto spēku uzsāktajām ārvalstu misijām, Ž.Borels Fonteljess atzina, ka tās tiks turpinātas. Šobrīd Eiropas Savienība vada 17 starptautiskās operācijas.

“Reģioni, kur šīs misijas ir izvietotas, jau ir nestabili. Tāpēc ir svarīgi, ka mēs paliekam iesaistīti nodrošinot savu atbalstu. Iespējams, dažās misijās jāmazina personāls, bet tās ir svarīgi turpināt."
Borels
Eiropas Savienības Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos
Žuzeps Borels Fonteljess

Arī  Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēra, ka Covid-19 pandēmijas laikā bruņotajiem spēkiem visās bloka dalībvalstīs jāiesaistās vajadzīgā atbalsta sniegšanā, taču pandēmija nedrīkst mazināt kaujas spējas. 

“Pašreizējā situācijā ES dalībvalstu bruņotajiem spēkiem ir jābūt gataviem sniegt atbalstu civilajām struktūrām un sabiedrībai cīņā pret Covid-19 un vienlaikus jāvelta uzmanība savam galvenajam uzdevumam – saglabāt un attīstīt kaujas spējas, lai nodrošinātu valstu aizsardzību.”
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Tāpat A.Pabriks norādīja, ka būtiski veicināt kritisko preču pieejamību Eiropas Savienības iekšējā tirgū un turpināt attīstīt Eiropas Savienības pārrobežu militāro mobilitāti, lai sekmētu kritisko preču piegāžu drošību, kas ir vienlīdz svarīgi arī civilo krīžu risināšanai.

Dalies ar šo ziņu