Vairāki NBS komandiera ēnotāji nākotni plāno saistīt ar profesionālo militāro dienestu

Sabiedrība
Sargs.lv
Ēnu diena NBS
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ēnu dienā deviņi skolēni šodien izvēlējās iepazīties ar Nacionālo bruņoto spēku komandiera ģenerālleitnanta Leonīda Kalniņa ikdienu un amata pienākumiem. Vairāki no viņiem jau tikšanās sākumā atklāja, ka nākotnē vēlas būt daļa no Latvijas bruņotajiem spēkiem un jau šobrīd darbojas Jaunsardzē.

Deviņi skolēni – gan zēni, gan meitenes – šodien saņēma pirmās caurlaides, lai kā apmeklētāji varētu iekļūt Aizsardzības ministrijā.

Viņi šī gada Ēnu dienā izvēlējušies vairāk uzzināt par komandiera ģenerālleitnanta Leonīda Kalniņa ikdienu, vadot Latvijas bruņotos spēkus. Viņš gan jauniešu pabrīdina, ka tā būs ļoti maza daļiņa no ikdienas pienākumiem, taču pirmais nopietnais iespaids noteikti radīšoties.

Tikšanās sākumā skolēniem ir iespēja tikt pie vēsturiskas kopbildes ar komandieri, un pēc tam viņš aicina jauniešu pastāstīt, kādēļ viņi šodien ir te, nevis citā vietā.

NBS komandieris

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Izrādās, teju puse no jauniešiem jau šobrīd aktīvi darbojas Jaunsardzē un par militāro jomu interesējas pastiprināti. Tas ir jūtams, jo uz katru jautājumu, kam vajadzīga apstiprinoša atbilde, viņi atbild ar – “Tieši tā!”

Arī Rīgas 45. vidusskolas skolniece Megija, kura paralēli mācībām nodarbojas ar korejiešu cīņas mākslu Taekwon-Do un nākotnē ļoti gribētu apgūt arī pašaizsardzības un militārās tuvcīņas sistēmu Krav Maga. “Esmu šeit, jo gribu uzzināt, kas mani sagaida nākotnē,” kodolīga ir Megijas atbilde, jo viņa cieši nolēmusi vēlāk kļūt par daļu no Latvijas bruņotajiem spēkiem.

Līdzīgi domā arī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolnieks Viestards. Lai arī skolā vēl jāpavada vairāki gadi, viņš jau tagad aizrāvies ar militārās tematikas grāmatām un ir arī jaunsargs. “Mana interese par Latvijas bruņotajiem spēkiem sākās, kad iemācījos lasīt. Pirmā grāmata, ko izlasīju, bija “Militārā tehnika: tehnikas enciklopēdija bērniem”, pēc tam enciklopēdijas par 1. un 2. Pasaules karu. No mazotnes apgūstu iemaņas, kuras varētu noderēt manā nākotnes profesijā – šaha spēli, peldēšanu, un Godžju-Rjū karatē mākslu. Brīvajā laikā patīk izgatavot dažādus militārās tehnikas modelīšus,” saka Viestards

“Kā jūs domājat, ko tad es kā NBS komandieris īsti daru?” pēc iepazīšanās citam ar citu jautā ģenerālleitnants L. Kalniņš. Pirmā atbilde, kas uz mēles daudziem – “Komandējat Nacionālos bruņotos spēkus!”.

“Tieši tā, taču tas nenozīmē, ka es visus aptuveni 6000 karavīrus nostādu ierindā un dodu tiešas pavēles. Šī vadība notiek daudzos līmeņos, galvenokārt plānošanā. Tāpat ir jābūt radošai pieejai. Esmu brīvs pieņemt lēmumus, domāt, kā attīstīt Nacionālos bruņotos spēkus. Tas, kas mani motivē – ka Latvijas sabiedrība mūs atbalsta, arī Zemessardzē iestājas lieliski un motivēti Latvijas pilsoņi. Man ir spēcīga komanda un dienesta biedri, kuri palīdz,” pauž ģenerālleitnants L. Kalniņš.

NBS

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tālāk seko prezentācija par Nacionālo bruņoto spēku struktūru, ko jauniešiem uztveramā veidā, iesaistot jokus un domāt veicinošus jautājumus, stāsta NBS virsseržants augstākais virsseržants Edgars Joksts-Bogdanovs.

Taču skolēni visvairāk gaida Ēnu dienas otro daļu – ekskursiju uz Ādažu bāzi. Tā sākas kā pilnvērtīgiem karavīriem, jo kopā ar latviešiem un NATO kaujas grupas karavīriem viņiem ir ekskluzīva iespēja pusdienot militārās bāzes ēdnīcā.

Ādažu bāzes ēdnīca

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pēc tam jaunieši Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona virsseržanta štāba virsseržanta Jāņa Kreiera vadībā dodas apskatīt bāzes teritoriju, iepazīties ar karavīru kazarmām, ekipējumu, kā arī Latvijas un sabiedroto valstu bruņoto spēku tehniku un ieročiem. Tas jauniešus sajūsmina visvairāk, jo iespējams gan pašiem ielīst tankā, gan notestēt mugursomu svaru, gan uzdot jautājumus karavīriem.

Ēnu diena NBS

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Natālijas Draudziņas vidusskolas skolnieks Rūdolfs, kurš arī ir jaunsargs, zina atbildes faktiski uz visiem Kanādas bruņoto spēku karavīru uzdotajiem kontroljautājumiem – cik sver ierocis un cik tālu tas šauj. Nav brīnums, jo Rūdolfs ir jaunsargs un pēc vidusskolas absolvēšanas plāno kļūt par Aizsardzības kadetu. “Man ļoti patika šī diena un noderēja iegūtā informācija. Tas tikai nostiprināja manu vēlmi iestāties nacionālajos bruņotajos spēkos. Neviens no ģimenes nav saistīts ar militāro jomu, bet mani tas ļoti interesē. Tāpēc apzinīgi eju uz mērķi – trenējos, mācos valodas – angļu un franču, tas viss var noderēt,” stāsta Rūdolfs.

Ēnu diena NBS

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Arī Megija atzīst, ka šī diena bija vērtīga. “Daudz vairāk uzzināju par karavīru sadzīves apstākļiem, bruņojumu. Militārā joma man tiešām patīk. Tādējādi es pati jūtos piederīgāka savai valstij.  Domāju, arī mans raksturs piemērots bruņotajiem spēkiem, neesmu tas mierīgākais bērns, patīk cīņas sporti. Lai arī Jaunsardzē esmu salīdzinoši nesen, taču jau tagad esmu viena no labākajām grupā,” saka Megija.

Dalies ar šo ziņu