Dibinās aizsardzības ministra apbalvojumu par īpašu ieguldījumu nozares izaugsmē

Sabiedrība
Sargs.lv
Skice
Foto: Mākslinieka Ivara Drulles apbalvojuma skice

Lai godinātu īpašu ieguldījumu aizsardzības nozares izaugsmē, Aizsardzības ministrija veidos apbalvojumu, kas reprezentēs esošos sasniegumus un nākotnes attīstības ideju. Lai apbalvojumu izstrādātu mākslinieciski un tehniski augstvērtīgu, tika rīkots skiču konkurss.

Atzīmējot Latvijas armijas 100. gadskārtu, Aizsardzības ministrija 2019. gada novembrī aicināja profesionālus māksliniekus piedalīties skiču konkursā “Aizsardzības ministra  apbalvojums par īpašu ieguldījumu aizsardzības nozares izaugsmē”. Skiču konkurss noslēdzās pērnā gada 18. decembrī.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks norāda – mums ir jādomā, kā apbalvot tos Latvijas iedzīvotājus, kuri ir devuši sevišķu ieguldījumu valsts aizsardzības izaugsmē, palīdzējuši sekmēt Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes attīstību un veicināt patriotismu Latvijas sabiedrībā.

“Vēlējos, lai tieši šis apbalvojums būtu ciešā sasaistē ar Latvijas armijas simtgadi. Lai tas būtu kā paliekošs simbols Latvijas valstij, pagodinājums tā saņēmējam, ar kuru varēs lepoties,” pauž aizsardzības ministrs.

No septiņiem skiču konkursā iesniegtajiem darbiem žūrijas vērtējumā par labāko tika atzīts mākslinieka Ivara Drulles izveidotais apbalvojuma dizains. Viņa piedāvātās skices dizaina pamatā ir mākslinieka Anša Cīruļa uzlecošās saules motīvs, kas datēts ar 1917. gadu. Savukārt veicināšanas balvas par izstrādātajiem dizaina piedāvājumiem saņēma mākslinieki Gatis Vectirāns un Igors Krilovs. Ņemot vērā, ka G. Vectirāns šobrīd studē ārpus Latvijas, viņu pārstāvēja brālis majors Vilnis Vectirāns.

pabriks un mākslinieki

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrja

A. Pabriks izsaka pateicību māksliniekiem par veltīto laiku apbalvojuma dizaina izveidē, kā arī izstrādātajām idejām. “Arī tas ir ieguldījums patriotisma veicināšanā un valstiskuma stiprināšanā,” norāda aizsardzības ministrs.

Konkursa pirmās vietas laureāts mākslinieks I. Drulle pauž - ideja iekļaut saules motīvu kādā dizaina darbā radusies jau sen. Tas bijis decembris, tumšais laiks īsi pirms Ziemassvētkiem, tāpēc izjutis vajadzību savā daiļradē iekļaut saules gaismu. Mākslinieks stāsta, ka sācis pētīt latviešu mitoloģiju, mākslu un heraldiku, uzejot mākslinieka Anša Cīruļa daiļradi, kas datēta ar 1917. gadu. I. Drulle iedvesmojies no strēlnieku vienību karogos un mākslinieka A. Cīruļa valsts ģerboņa skicēs attēlotās uzlecošās saules motīva. I. Drulles darbā ietverta doma, ka latvju saule nekad nenorietēs.

pabriks un drulle

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrja

I. Drulle ir Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas pasniedzējs. Mākslinieks ir Latvijas Bankas monētu dizaina ekspertu komisijas loceklis, izstrādājis dizainu četrām Latvijas Bankas sudraba kolekcijas monētām un 2 eiro piemiņas monētai “Uzlecošā saule”, kurā spilgti iezīmējas Latvijas valsts rašanās sākums – uzlecošās saules motīvs, kas simboliski ataino jaunas valsts tapšanu.

Mākslinieks stāsta, ka šis ir pirmais viņa veidotais apbalvojums, bet tajā saskata līdzību ar jubilejas monētu veidošanu. Viņš pauž, ka bieži apbalvojuma dizains tiek likts arī uz monētām, kā piemēru minot Ziemassvētku kaujām veltīto jubilejas monētu, uz kuras attēlota latviešu strēlnieku krūšu nozīme.

“Šis apbalvojums būs ne tikai cilvēkam, kuram tas tiks pasniegts, bet arī viņa bērniem un mazbērniem. Tas dzīvos cauri laikiem un pēc gadiem simts to varēs apskatīt kādā muzejā. Apbalvojumi nepazūd. Ir tāda neparasta sajūta – it kā esmu ierakstījis savu vārdu vēsturē. Tas ir ļoti īpaši,” pauž mākslinieks I. Drulle.

Mākslinieks I. Drulle ieguvis maģistra grādu vizuālajās mākslās Montanas Universitātē, ASV. Četras reizes nominēts Purvīša balvai, 2012. gadā ieguvis laikraksta “Diena” gada balvu kultūrā, kā arī 2018. gadā –  “Gada cilvēka” titulu Gulbenes novadā. 2018. gadā starptautiskajā konkursā “The Coin of the Year” ("Pasaules gada monēta")  Latvijas Bankas kolekcijas monēta “Nacionālais uzņēmējs”, kuras plastisko veidojumu izstrādājis I. Drulle, uzvarēja nominācijā “Gada mākslinieciskākā monēta”.

Mākslinieku iesniegtās skices vērtēja Aizsardzības ministrijā izveidota žūrijas komisija, kā arī komisijas darbā piesaistītie eksperti – Valsts heraldikas komisijas priekšsēdētājs Laimonis Šēnbergs un Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs profesors Aigars Bikše.

Dalies ar šo ziņu