"Cert.lv" ceturtajā ceturksnī reģistrējis 201 100 apdraudētas unikālās IP adreses

Sabiedrība
LETA
hackers
Foto: Foto: PA Wire/PA Images/Scanpix

Latvijā pagājušā gada ceturtajā ceturksnī reģistrētas 201 142 kādam kibertelpas apdraudējumam pakļautas unikālās IP adreses, kas ir par 2313 adresēm mazāk nekā 2018.gada ceturtajā ceturksnī, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika.

Apkopotie dati atklāj, ka unikālajām IP adresēm visbiežāk reģistrētas konfigurācijas nepilnības - 110 816 gadījumi, seko citi reģistrētie gadījumi - 69 797, ļaundabīgais kods - 16 615, ielaušanās mēģinājumi - 2354, informācijas vākšana - 791, bet neviens gadījums nav reģistrēts informācijas drošībai.

Savukārt visbiežāk ļaunatūras izplatībā reģistrēta "Botnet" ļaundabīgā koda grupa, kurai reģistrēti 3706 gadījumi, bet 3024 bija "Mirai" un 2048 gadījumi bija "Malware-generic" ļaundabīgā koda grupa.

Lai sniegtu pilnvērtīgāku Latvijas kibertelpas pārskatu un nodrošinātu datu starptautisku salīdzināmību, no 2017.gada 1.janvāra incidentu uzskaitei "Cert.lv" izmanto starptautiski lietotu incidentu taksonomiju. Statistikā visi reģistrētie un apstrādātie incidenti tiek uzskaitīti vienkopus, sadalot tos pa apdraudējumu veidiem, piemēram, ļaunatūra, ielaušanās, krāpšana, kā arī pa infekciju, piemēram, "Conficker", "Zeus", "Mirai", un ievainojamību, piemēram, "Opendns", "Openrdp" tipiem.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Dalies ar šo ziņu