Izveidota karte ar dronu lidojumiem aizliegtajām zonām Latvijā

Sabiedrība
Sargs.lv
DRONI
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Izveidota elektroniska karte ar aizlieguma zonām Latvijā, virs kurām turpmāk dronu lidojumi būs aizliegti vai ierobežoti, portālu “Sargs.lv” informēja Civilās aviācijas aģentūras pārstāvis Aivis Vincevs.

Pagaidām gan kartē nav attēloti visi Latvijā esošie militārās infrastruktūras objekti, taču VAS "Latvijas gaisa satiksme" informē, ka karte nepārtraukti tiek papildināta.

No šī gada sākuma ikviens drona jeb bezpilota gaisa kuģa vadītājs Latvijā var redzēt, virs kuriem objektiem dronu lidojumi ir aizliegti vai noteikti to ierobežojumi. Tas atspoguļots kartē, kas atrodama VAS "Latvijas gaisa satiksme" interneta vietnē https://www.airspace.lv/drones/.

Kā norāda “Latvijas gaisa satiksmes” pārstāvji, droni dažādu uzdevumu veikšanai tiek izmantoti arvien biežāk, un tendences liecina, ka to lietošanas intensitāte tikai pieaugs.

Lai nerastos situācijas, kad bezpilota lidaparāti traucē svarīgu valsts infrastruktūras objektu darbību, piemēram, lidostu, militāro bāžu un citu ar valsts drošību saistītu objektu darbu,  jānosaka lidojumu aizliegumi vai ierobežojumi.

Eksperti cer, ka tagad, kad ir pieejama karte ar lidojumiem aizliegtajām zonām un konkrētu objektu koordinātēm, tas palīdzēs būtiski samazināt pārkāpumu skaitu.

Arī Aizsardzības ministrija aicina iedzīvotājus iepazīties ar šo karti un ievērot dronu lidojumu drošības prasības militārās infrastruktūras objektu tuvumā. Nacionālie bruņotie spēki ar zināmu regularitāti identificē bezpilota lidaparātus, kuri ielidojuši militārā objekta lieguma zonā vai to tuvumā, un šāda karte ļautu izvairīties no līdzīgiem notikumiem nākotnē.

Bruņoto spēku pārstāvji gan norādīja, ka pašlaik elektroniskajā kartē vēl nav atspoguļoti visi militārās infrastruktūras objekti, un jau tuvākajā laikā aktualizētā informācija tikšot nosūtīta VAS "Latvijas gaisa satiksme" kartes papildināšanai.

Bezpilota gaisa kuģu lidojumus regulē 2019. gada 13. augusta Ministru kabineta noteikumi nr. 368 “Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un cita veida lidaparātu lidojumi”.

Tajos noteiktas pamatprasības bezpilota gaisa kuģu lidojumu veikšanai, tajā skaitā lidojumu drošības prasības. Līdz šim objektu uzskaitījums, kuru tuvumā lidojumi aizliegti, bija minēts noteikumu pielikumos, taču ar šī gada 2. janvāri objekti norādīti elektroniski tīmekļvietnē https://ais.lgs.lv.  

Tāpat dronu pilotiem ir iespēja iegūt ilgtermiņa atļauju paaugstināta riska lidojumiem, nokārtojot teorētisko zināšanu un praktisko prasmju pārbaudi. Taču to izsniegšanai V/A “Civilās aviācijas aģentūra” vērtē arī iespējamos riskus un pamatojumu, kāpēc šāda atļauja tiek pieprasīta. Gadījumos, ja persona vēlas pilotēt dronu tādu objektu tuvumā, kuriem noteikti ierobežojumi, līdztekus “Civilās aviācijas aģentūras” izsniegtajām ilgtermiņa atļaujām nepieciešams saņemt atļauju arī no objekta valdītāja vai īpašnieka.

Pārbaudīt savas zināšanas, kā arī pieteikties eksāmenam dronu piloti var īpaši šim mērķim izstrādātajā interneta vietnē: uas.caa.lv. 

Izsmeļoša infografika par dronu pilotēšanas noteikumiem atrodama šeit: https://bit.ly/2tOX4yF

Informatīvs buklets: https://bit.ly/2t5HVsP

Dalies ar šo ziņu