Aptauja: Augusi uzticība Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem

Sabiedrība
Sargs.lv/ec.europa.eu
NBS
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

2019. gada rudenī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem uzticējušies 69 procenti valsts iedzīvotāju, kas ir par vienu procentpunktu vairāk nekā pavasarī, liecina jaunākais pēc Eiropas Komisijas pasūtījuma veiktais pētījums "Standard Eurobarometer 92".

 

Bruņotajiem spēkiem drīzāk neuzticas 19 procenti iedzīvotāju, bet 12 procentiem nav bijusi atbilde uz šo jautājumu. No pētījuma izriet, ka bruņotie spēki jau vairākus gadus nemainīgi ir institūcija ar visaugstāko iedzīvotāju uzticības reitingu Latvijā.  

Analizējot visu 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iedzīvotāju viedokli, aptaujas veicēji secinājuši, ka kopumā ES dalībvalstu bruņotajiem spēkiem uzticas 72 procenti iedzīvotāju, tikmēr 22 procenti drīzāk neuzticas tiem, bet sešiem procentiem aptaujāto ES dalībvalstu iedzīvotāju nav bijis viedokļa šajā jautājumā. Salīdzinot ar 2019. gada pavasari, ES iedzīvotāju uzticība savu valstu bruņotajiem spēkiem samazinājusies par vienu procentpunktu.

Arī ES eiro zonas dalībvalstu bruņotajiem spēkiem uzticas 72 procenti iedzīvotāju, kamēr 22 procenti iedzīvotāju tiem neuzticas, bet sešiem procentiem aptaujāto nav bijis viedokļa šajā jautājumā.

aptauja

Avots: ec.europa.eu

Vislielāko sabiedrības uzticību iemantojuši Somijas Aizsardzības spēki, kuriem uzticas 93 procenti valsts iedzīvotāju, kas ir par vienu procentpunktu mazāk nekā 2019. gada pavasarī, bet vismazākā iedzīvotāju uzticība ir Bulgārijas bruņotajiem spēkiem, kuriem uzticas 48 procenti iedzīvotāju.

Igaunijas Aizsardzības spēkiem uzticas 80 procenti valsts iedzīvotāju, kas ir par diviem procentpunktiem mazāk nekā pavasarī, neuzticas – 11 procenti, bet atbildi nav snieguši deviņi procenti iedzīvotāju. Savukārt Lietuvas Bruņotajiem spēkiem nemainīgi uzticas 77 procenti, neuzticas - 13 procenti, bet atbilde nav bijusi desmit procentiem iedzīvotāju.

Latvijā 2019. gada rudenī policijai uzticējās 65 procenti iedzīvotāju, pašvaldībām - 49 procenti, tiesu sistēmai – 37 procenti, valsts pārvaldei - 32 procenti, valdībai - 28 procenti un parlamentam - 19 procenti, bet politiskajām partijām - vien seši procenti iedzīvotāju. Tādējādi Latvijas armija ar 69 procentiem ir institūcija ar visaugstāko sabiedrības uzticības reitingu valstī, un pēc Eiropas komisijas pasūtījuma veiktais pētījums apliecina arī nacionālajos pētījumos secināto - armijai Latvijā tauta uzticas!

2018. gada rudenī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem uzticējās 66 procenti valsts iedzīvotāju, bet to, ka drīzāk neuzticas tiem, norādījuši 19 procenti iedzīvotāju. 15 procentiem aptaujāto nav bijusi atbilde uz šo jautājumu. 

Dalies ar šo ziņu