“Dvēseļu putenis” veidotāji: ceram, ka filma jauniešos iesēs kaut nelielu patriotisma sēklu

Sabiedrība
Sargs.lv
Dvēseļu putenis
Foto: "Dvēseļu putenis" publicitātes foto

Filma “Dvēseļu putenis”, kas savu pirmizrādi visā Latvijā piedzīvos jau šovakar, simboliski ievada arī Valsts svētku nedēļu. Tā šodien preses konferencē teica filmas veidotāji un aktieri.

Filmas režisors Dzintars Dreibergs  norādīja, ka kara drāma “Dvēseļu putenis”, kas uzņemta pēc rakstnieka un strēlnieka Aleksandra Grīna tāda paša nosaukuma romāna motīviem, pirmkārt ir veltījums visiem strēlniekiem, kuri cīnījās aukstumā un necilvēcīgos apstākļos, lai mums šodien būtu šī valsts. Jebkuras grūtības, ko radošā komanda piedzīvojusi filmēšanas laikā, esot nieks, salīdzinājumā ar strēlnieku veikumu un to varonību, ko izrādījuši daudzi mūsu vecvecāki.

"Visi, kas piedalījās filmas tapšanā, ir izcīnījuši arī paši savu iekšējo cīņu – ar nogurumu, laika trūkumu, aukstumu, un tas ļāvis izveidot stipru komandu, ar ko kopā paveikts liels darbs. Ceru, ka filma, tāpat kā grāmata, katram būs atgādinājums – brīvība šodien nav pašsaprotama, to ir bijis jāizcīna. Un mūsu pienākums ir to nodot tālāk arī nākamajām paaudzēm"
Dvēseļu putenis
Filmas režisors
Dzintars Dreibergs

Galveno varoni Artūru Vanagu filmā atveido Oto Brantevics, kuram šī ir pirmā pieredze lielajā kino. Viņš cer, ka šī filma jauniešos iesēs kaut nelielu patriotisma sēkliņu. “Šobrīd daļa jauniešu ir diezgan vienaldzīgi pret Latvijas vēsturi, tāpēc ceru, ka filma dos gan emocionālas un patriotiskas sajūtas, gan arī novedīs pie reālām aktivitātēm, lai padarītu mūsu valsti labāku.”

Savukārt aktieris Vilis Daudziņš ir gandarīts, ka viņa atveidotais tēls – pulkvedis Sala –  paliek dzīvs līdz pat filmas beigām. “Parasti kara filmās tas ir retums, lielākā daļa varoņu ātri vien ir pagalam. Es gan pats filmu vēl neesmu redzējis, var jau būt, ka pašās beigās mani piemeklē briesmīgs gals,” ar humoru piebilda V. Daudziņš.

dvēseļu putenis

Foto: Kārlis Dambrāns

Portāls “Sargs.lv” jau rakstīja, ka lielu devumu “Dvēseļu puteņa” filmēšanā snieguši arī Nacionālie bruņotie spēki. Filmas masu skatos piedalījušies ap 200 karavīru, tostarp arī jaunsargi un zemessargi. Aizsardzības nozare filmas veidotājus atbalstīja arī ar materiāltehniskajiem līdzekļiem, tostarp sprāgstvielām un filmēšanas laukumiem Ādažu poligonā.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks norādīja, ka filma “Dvēseļu putenis” ir nozīmīgs projekts visai sabiedrībai, tostarp arī aizsardzības nozarei.

“Filmas veidošanā piedalījās vairāki simti karavīru, jo Nacionālie bruņotie spēki atbalstu filmas tapšanai uzskatīja par svētu pienākumu. A. Grīna romāns "Dvēseļu putenis" bija pirmā patriotiskā grāmata, ko es izlasīju, kad mācījos 7. klasē. Tas man deva sparu paskatīties uz latviešu tautu un Latviju kā kaut ko tādu, kas ir pats par sevi un kurā ir šis varonības stāsts. Filmā, tāpat kā dzīvē, redzam gan sērīgumu, gan varonību. Ceru, ka filma vairos patriotismu jauniešos un liks mums visiem atcerēties par senčiem, jo faktiski katrā ģimenē ir bijis kāds strēlnieks"
Dvēseļu putenis
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Vēsturiskā kara drāma “Dvēseļu putenis” stāsta par Latvijas valstij un bruņotajiem spēkiem būtisku posmu – Latvijas valsts un armijas izveides pirmsākumiem, strēlnieku gaitām vēl pirms valsts dibināšanas Pirmā pasaules kara laikā un jaunizveidotās Latvijas armijas pirmajām cīņām, zaudējumiem un uzvarām Latvijas Neatkarības kara laikā.

dvēseļu putenis

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Filma tapusi studijā “KULTFILMA”, un tās pirmizrāde notiks 8. novembrī kinoteātrī “Kino Citadele”, Rīgā, un vienlaikus filmu sāks rādīt arī citos kinoteātros visā Latvijā.

Dalies ar šo ziņu