ASV karavīri vilcienā Latvijā izglābj vīrieša dzīvību

Sabiedrība
Pēc dvidshub.net materiāliem
ASV
Foto: Sgt. Patrick Jubrey, Combat Aviation Brigade, 1st Infantry Division

Kapteinis Logans Džordžs (Logan Gorges) un štāba virsseržants Stīvens Jangs (Stephen Yang) - karavīri, kas šobrīd pilda dienesta pienākumus ASV operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros, izglābuši kāda vīrieša dzīvību.

ASV karavīri vilcienā Latvijā izglābj vīrieša dzīvību

25. martā, braucot ar vilcienu no Lielvārdes uz Rīgu, ASV armijas mediķis virsseržants S. Jangs, pamanīja sēdošu vīrieti, kuram bija kļuvis slikti. Brīdī, kad vīrietis bija gandrīz  nokritis no sēdvietas, virsseržants S. Jangs viņu noķēra, noguldīja uz zemes un brīdināja kapteini L. Džordžu. Kapteinis L. Džordžs konstatēja, ka vīrietim sākušies krampji un sniedza pirmo palīdzību.

“Mēs zvanījām uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības tālruņa numuru 113 un sazinājāmies ar vilciena konduktoru, lai pēc iespējas ātrāk vīrieti nogādātu slimnīcā,” norādīja kapteinis L. Džordžs, “Lēkme ilga 11 minūtes, kas ir ļoti ilgs laiks.” Kapteinis L. Džordžs uzsvēra, ka parasti tādas lēkmes ilgums ir no 30 sekundēm līdz piecām minūtēm.

Virsseržants S. Jangs un kapteinis L. Džordžs sniedza cietušajam pirmo medicīnisko palīdzību, kontrolējot elpošanu, sirdsdarbību un, novietojot vīrieti drošā vietā, lai samazinātu smakšanas risku. Vīrietis atguva samaņu un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam Rīgā.

Abi karavīri ir ASV armijas medicīniskais personāls, un ir īpaši apmācīti medicīniskās palīdzības sniegšanā ārkārtas situācijās. “Mēs abi esam izgājuši medicīnisko apmācību un mums ir liela pieredze šajā jomā, līdz ar to spējām ātri reaģēt uz notiekošo un rīkoties,” stāsta kapteinis L. Džordžs.

Abi karavīri Latvijā dienesta pienākumus pilda ASV operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros. Jau vēstīts, ka Latvijā ieradušies aptuveni 150 karavīru no ASV 1. kaujas aviācijas brigādes 3.bataljona, kas ar 13 helikopteru UH-60 un HH-60 “Black Hawk” atbalstu pilda dienesta pienākumus Nacionālo bruņoto spēku aviācijas bāzē Lielvārdē, lai stiprinātu reģionālo drošību un demonstrētu ASV klātbūtni reģionā.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV sāka mācību operāciju „Atlantic Resolve”. Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Operācija ir izvērsta arī Rumānijā un Bulgārijā.

Dalies ar šo ziņu