Alūksnē noslēdzas ASV un Latvijas militāro inženieru sadarbības projekts

Sabiedrība
Sargs.lv
skolas atjaunošana
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

28. augustā noslēdzas ASV vēstniecības Latvijā un Alūksnes novada pašvaldības sadarbības projekts Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā, kur, cieši sadarbojoties ASV un Latvijas militārajiem inženieriem, tika nomainīti vairāk nekā simts logu.

Alūksnē noslēdzas ASV un Latvijas militāro inženieru sadarbības projekts

Logu nomaiņu ikgadējo militāro apmācību laikā veica ASV Gaisa spēku Nacionālās gvardes un Latvijas militārie inženieri no Sauszemes spēku Kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona Inženiertehniskās rotas. Šogad apmācības procesā piedalījās četrdesmit karavīru no ASV un desmit NBS karavīru.

Militāro inženieru ikdienas uzdevumos ietilpst rūpēties par militāro celtņu tehnisko stāvokli, tāpēc Alūksnē gūtā pieredze ir vērtīga arī turpmākajā dienestā, jo sniedz iespēju apgūt iemaņas novecojošu konstrukciju nomaiņā un atjaunošanā. Īstenotā projekta laikā ASV karavīri novērtēja iespēju strādāt kopā ar Latvijas militārajiem inženieriem, uzsverot, ka šī ir vērtīga pieredze gan no savstarpējās sadarbības un komunikācijas, gan profesionālo zināšanu apmaiņas viedokļa

„Šis ir lielisks veids kā palīdzēt kā sabiedrībai, tā arī vienlaikus trenēties. Panākumi ir sasniegti vairākos virzienos – remontējam skolu, pilnveidojam tehniskās zināšanas un iegūstam kontaktus, draugus un sadarbības partnerus. Tādejādi – visi ir ieguvēji no šādas praktiskās sadarbības,” stāsta Sauszemes spēku Kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona Inženiertehniskās rotas leitnants Aleksandrs Naumovs.

Līdzekļus projektu īstenošanai piešķīrusi ASV bruņoto spēku Virspavēlniecība Eiropā Civilās sadarbības programmas ietvaros, un kopumā piešķirti 130 000 ASV dolāru jeb 68 900 latu logu nomaiņai ģimnāzijā. Nepieciešamo materiālu piegādi, kā arī tehnisko ekspertīzi un kvalitātes izvērtējumu veic SIA "RCI Gulbene", kas līdz septembra vidum vēl pabeigs logu ārējo apdari.

Projekta ietvaros Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju apmeklēja arī ASV vēstniecības pārstāve Debora Millere, lai klātienē iepazītos ar darbu gaitu un karavīru paveikto. Uzrunājot karavīrus un Alūksnes pašvaldības pārstāvjus, D.Millere uzsvēra: „Esmu priecīga Alūksnē redzēt, kā ASV un Latvijas militārie inženieri kopīgi strādā plecu pie pleca, lai palīdzētu vietējiem iedzīvotājiem. Darbs, kas tiek veikts šobrīd Alūksnē, ir tikai viens no daudzajiem sadarbības aspektiem drošības jomā starp Latviju un ASV.” ASV vēstniecības pārstāve īpaši norādīja, ka šis projekts ne tikai palīdz Alūksnes pašvaldībai nodrošināt labākus darba apstākļus skolēniem un skolotājiem, bet tas arī dod iespēju ASV un Latvijas karavīriem attīstīt savas darba iemaņas, kā arī prasmi strādāt ar citas valsts militārpersonām.

Savukārt ģimnāzijas direktore Daina Dubre-Dobre stāsta, ka iepriekš logi ir mainīti pirms vairāk nekā divdesmit gadiem un savu laiku bija jau nokalpojuši. „Šis bija pēdējais brīdis, lai šo projektu veiktu. Tā ir patiešām ļoti liela veiksme, ko skolai piedāvāja”, raksturojot projektu, uzsver ģimnāzijas direktore.

ASV vēstniecības Aizsardzības sadarbības birojs pašlaik realizē arī vairākus projektus sadarbībā ar Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu. Piemēram, ASV Bruņoto spēku Virspavēlniecība Eiropā ir piešķīrusi 903 000 ASV dolāru, lai daļā Kuldīgas slimnīcas neizmantoto telpu izvietotu Kurzemes reģionālo vadības un dispečeru centru.

Dalies ar šo ziņu