Podkāsts: Kā Krievijas iebrukums Ukrainā ir mainījis mūsu priekšstatus par karu

Jau kopš 2022. gada, kad Krievija uzsāka savu liela mērogu invāziju Ukrainā, kā atsauces punkts militāro darbību raksturošanai izmantoti lielie 20. gs. kari – Pirmais un Otrais pasaules karš. Vispirms tas bija Krievijas neveiksmīgais “zibenskarš” ar mēģinājumu ieņemt Kijivu trīs dienās, pēc tam sekoja krievu armijas taktika izmantot tā dēvēto “lielgabalu gaļu” jeb lielas karavīru masas, ko sūtīja un turpina sūtīt viļņveida uzbrukumos.

Nesen tam pievienojās arī kopš Pirmā pasaules kara laikiem bēdīgi slavenais “pozīciju karš” – šādi nu jau bijušais Ukrainas armijas virspavēlnieks ģenerālis Valerijs Zalužnijs raksturoja situāciju frontē šī gada sākumā.

Vai līdz šim lielākais 21. gs. militārais konflikts tik tiešām ved pasauli atpakaļ vairāk nekā 100 gadus senā pagātnē, vai arī tomēr karš Ukrainā ir spējis mainīt to, ko mēs saprotam ar vārdu savienojumu “mūsdienu karš”, podkāstā "Droši ir zināt" skaidrosim kopā ar Latvijas Kara muzeja Ieroču un militārās tehnikas nodaļas vadītāju Daini Poziņu.

"Sargs.lv" raidierakstus meklējiet arī vietnē "Spotify": https://ej.uz/caes

Dalies ar šo ziņu